Bulaşıklarımızın derinlemesine temizlenmesi için kullandığımız elektronik ev aletlerinden bir tanesi olan bulaşık makinelerini pek çok kişinin hayatını kurtaran muhteşem icatların başında gelmektedir. Bulaşıkların kısa vadede ve derinlemesine temizliğini sağlarken aynı zamanda su ve enerji tasarrufu yapan bulaşık makineleri aynı zamanda cep dostu olmalarıyla da bilinmektedir. Bulaşıkları tek seferde temizlemeye yardımcı olan bulaşık makinelerinin göz ardı edilen en büyük konularından bir tanesi bulaşık makinesinin iç temizliğidir. Bulaşık makinesinin iç temizliğinin yapılmaması, makinenin ömrünün kısalmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda makine içerisinde kötü bir konunun hakim olmasına da neden olmaktadır. Peki evde doğal yöntemlerle bulaşık makinesinin iç temizliğini yapmak mümkün müdür? İşte konuya dair tüm detaylar ve püf noktalar…

Bulaşık makinesinin iç temizliği nasıl yapılır?

Bulaşık makinesinin uzun ömürlü olması için ve içerisinde yıkanan bulaşıkların temiz olabilmesi için bulaşık makinesinin iç temizliği bir hayli önemlidir. Bulaşık makinesinin iç temizliğine önem verilmeyen pek çok makinenin ömrünün kısa olduğu gözlemlenirken aynı zamanda makine içerisinde inanılmaz bir kokunun oluşması da ihtimaller arasında yer almaktadır. Makinenin daha uzun ömürlü olabilmesi ve bulaşıkların temiz yıkanması için, bulaşık makinenizin içerisini şu yöntemlerle kolaylıkla temizleyebilirsiniz;

Bulaşık makinesinin içini karbonat ve sirke karışımı ile temizleyin

Pek çok alanda yaptığı mucizevi etkilerle kolay temizlik imkanı sunan karbonat, bulaşık makinesinin iç temizliğinde de kullanılmaktadır. Makinenizin daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız ve makine içerisinde oluşan tüm bakterilerden arınmak istiyorsanız bu yöntemleri uygulayabilirsiniz. Küre geçmeden evvel makine içerisinde yapmanız gereken birtakım durumlar bulunmaktadır. Makine içerisinde yer alan rafları çıkarın ve bir bez yardımıyla güzelce silin. Ardından silme işlemini gerçekleştirirken etrafta kalan artıkları temizlemeye özen gösterin. Ardından bir kasenin içerisine beyaz sirke koyun ve makinenin alt bölümüne yerleştirin. Sonrasında makinenizi bir tur olacak şekilde sıcak devirde çalıştırın. Bir tur yıkama işlemi tamamlandıktan sonra ikinci adıma geçeceğiz, bu adımda büyük bir paket karbonatı makinenin alt bölümünün tamamını kaplayacak şekilde dağıtın. Karbonatı makine içerisine döktükten sonra yine bir tur sıcak ayarda makinenizi çalıştırın. Makine içerisinde yer alan tüm pislik ve bakterin giderildiğinden bu yöntem ile emin olabilirsiniz. Bu yöntemi uyguladıktan sonra, bulaşık makinesinde yıkadığınız bulaşıkların çok daha temiz bir şekilde temizlendiğini gözlerinizle gözlemleyeceksiniz. 2 ya da 3 ayda bir bu yöntemi bulaşık makinesi içerisinde uygulayabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Taşlaşmış 'deterjan kalıntıları' nasıl temizlenmeli? (Kaynak: soru.com.tr)

Bulaşık makinesi içerisini limon tuzu ile tertemiz yapın

Bulaşık makinenizin içerisinde oldukça kötü bir koku varsa ve bu koku makineyi çalıştırdığınız taktirde geçmiyorsa muhtemelen makinenizin içerisinin temizleme zamanı gelmiştir. Bulaşık makinenizin içerisini kolay ve etkili bir şekilde temizlemek istiyorsanız limon tuzunu makine içerisinde kullanabilirsiniz. Kireçlenmelerin temizlenmesinde kullanılan limon tuzu makine içerisinde yer alan kirlerin temizlenmesinde de yardımcı olmaktadır. Makine içerisini temizlemek için limon tuzu kullanmak istiyorsanız bir kap içerisine 2 kaşık limon tuzu ve 2 bardak sirkeyi ekleyerek güzelce karıştırın. Tüm malzemelerin birbirine karıştığından emin olduktan sonra hazırladığınız bu karışımı makinenizin içerisine dökün. Sirkeli ve limon tuzlu karışımı bulaşık makinesinin içerisine döktükten sonra makinenizi kısa ve yüksek sıcaklıktaki bir programda çalıştırın. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra bulaşık makinenizin içerisinde yer alan tüm kireçlerin temizlendiğini gözleyerek makine içerisinde olan kötü kokunun geçtiğini fark edeceksiniz. Tüm bakterilerin temizlenmesine yardımcı olan limon tuzu ve sirke karışımı ile makine içerisinde gerekli olan temizlemeye sağlayabilirsiniz. Bu işlemi düzenli olarak 3 ayda bir gerçekleştirebileceğiniz gibi makine içerisinde kötü koku geldiğini hissettiğiniz dönemlerde de rahatlıkla uygulayabilirsiniz.