Zeytinyağı, yemeklerimizin lezzetinde en büyük rolü oynamaktadır. Ama sadece yemeklerin lezzeti için değil, aynı zamanda cildiniz için de kullanılabileceğini biliyor muydunuz? Bu yazımızda, zeytinyağı nedir? Zeytinyağının yüze faydaları nelerdir? sorularını cevapladık.

Zeytinyağı nedir?

Zeytinyağı, zeytin ağacından elde edilen yeşile benzer sarımtrak bir bitkisel sıvı yağdır. Zeytinyağı, her sıvı yağda olduğu gibi yapısında gliserin etrafına bağlanmış yağ asitlerini taşımaktadır. Zeytinyağının rengi yeşilimsi veya sarımtrak bir renge bürünebilmektedir. Değişen renk yapısı, içindeki klorofil veya karotine bağlıdır. Halk arasında zeytinyağının rengi kalitesini belli eder düşüncesi yaygındır. Fakat böyle bir bağlantı yoktur. Zeytinyağının rengi, kalitesini belli etmez.

Zeytinyağının vücudumuza faydaları nelerdir?

Zeytinyağının vücudumuza birçok faydası vardır. İçerisinde bulundurduğu antioksidan maddelerle sindirimi düzenler, kabızlık sorununa da çözüm olacaktır. Aynı zamanda zeytinyağı, karaciğeri temizleyerek karaciğerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Şeker hastaları için insülin görevi gören zeytinyağı, diyabet sorunlarını azaltmakta oldukça etkilidir. bununla beraber kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyonun belirtilerini azaltmakta.

Zeytinyağı metabolizmayı hızlandırır. Öğünlerinize ekleyeceğiniz zeytinyağlı salatalar, kilo vermenizi kolaylaştırıp aynı zamanda formunuzu korumanızı sağlayacaktır. Zeytinyağı, içerisinde bulunan yüksek orandaki kalsiyum sayesinde kemiklerimiz için çok faydalı bir sıvı yağ olma özelliği taşımakta.

Zeytinyağının cildimize faydaları

Zeytinyağının vücudumuza faydalarını biliyoruz. Peki ya cildimize faydalarını biliyor musunuz? Zeytinyağı, yüzümüze direkt veya başka malzemelerle karıştırılıp uygulanabilir. Limon ile birlikte kullanıldığında limondaki C vitaminiye birlikte limonun antioksidan özellikleri, yüzü temizlerken aynı zamanda bakım ve onarımını yapmakta. Zeytinyağı ile birlikte birçok malzemeyi kür yaparak yüzüne uygulayabilirsiniz.

Zeytinyağı, tek başına kullanıldığında cilde pürüzsüzlük kazandırırken aynı zamanda bakım ve onarımlarını yapmakta. Zeytinyağının içindeki maddeler, makyaj gibi kimyasal içeren maddelere karşı cildiniz için bir kalkan görevi görmekte. Aynı zamanda zeytinyağı, saç bakım ürünlerinin çoğunda etken madde olarak kullanılmaktadır. Zeytinyağını duştan yarım saat önce saçınıza krem gibi sürerseniz, saçınızdaki kırılmalara karşı onarım sağlarken aynı zamanda daha canlı ve doygun gözükmesini sağlar.

Zeytinyağı ile birlikte kullanabileceğiniz yüz maskeleri

Zeytinyağı ve Bal

Zeytinyağı ve bal içerisinde cildimizi onaracak, daha canlı bir görünüme sokacak maddeler vardır. Bu maskeyi hazırlarken öncelikle bal ve zeytinyağının oda sıcaklığında bulunması gerekmektedir. Oda sıcaklığında bulunan 2 yemek kaşığı balı bir kap içerisine alın. Daha sonra ise 4 yemek kaşığı zeytinyağını bu kaba dökün. Yaklaşık 5 dakika boyunca macun kıvamına gelecek şekilde karıştırın. Maskeyi yüzünüze masaj yaparak uyguladıktan sonra 20 dakika kadar bekleyin. Soğuk suyla yüzünü yıkayın ve maskeyi temizleyin. Bu maskeyi haftada 2 veya 3 defa uyguladığınızda, yüzünüzdeki değişimi göreceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Karma ciltler ve karma ciltlerin bakımı için nemlendirici kremler

Zeytinyağı, yumurta sarısı ve limon

Yumurta sarısı, içinde bulundurduğu mineraller sayesinde cildinizdeki sebum dengesini ayarlayacaktır. Bu sayede cildiniz nem kazanacaktır. Limon, içindeki antioksidanlarla birlikte cildinizde derinlemesine bir temizleme sağlayacaktır. Maske, ne kadar etkiliyse hazırlaması da bir o kadar kolay. Bir yumurta sarısına biraz zeytinyağı ekledikten sonra, yaklaşık 5 dakika karıştırın. Bu karışımın içine biraz limon sıktıktan sonra maskeniz hazır. Limonun içinde bulunan yüksek orandaki C vitamini, cildinizdeki lekeleri kapatmada etkili olacaktır.