Sivilce (Akne) cildin en orta tabakasında yer alan yağ salgılayan kanalların tıkanması ve şişmesi sonucu bakteriler ile inflame olmasıyla ortaya çıkar. Deride artış gösteren yağ salgısı ile gözeneklerin tıkanması sonucu ile siyah noktalar oluşur. Sivilce genel olarak ergenlik çağlarında başlayıp otuzlu ve kırklı yaşlara kadar uzamaktadır.

Yüz, sırt, kol, bacak ve göğüs bölgesinde görülmektedir. Sivilce oluşumunu etki eden faktörler arasında, genetik, beslenme, hormonların rolü çok büyüktür. Kadın veya erkek her iki cinste de testesteron hormonunun rolü vardır. Diğer bir yandan dış faktörlerden olan ilaçların özellikle hormon ilaçlarının sivilceyi arttırma rolü vardır. Kullanılan kozmetik ürünlerinin içeriğindeki değerler, yağ ve şeker oranı bol olan yiyecekler sivilce oluşumlarını arttırmaktadır.

Sivilce Oluşumuna Neden Olan Dış Etkenler

Sivilce Oluşumuna Neden Olan Dış Etkenler

Sivilce Oluşumuna Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Sivilce oluşumuna neden olan birden fazla faktör bulunmaktadır.

Bu faktörler;

  • Kullanılan kalitesiz kozmetik ürünleri
  • Cildin gerekli şekilde temizliğinin yapılmaması
  • Stres -Sağlıksız beslenme düzeni
  • Alerjik tepkimeler
  • Yağ oranı fazla besinleri sık sık tüketimi
  • Genetik
  • Regl Dönemleri
  • Hormonlar
  • Çevresel etmenler
  • Ergenlik

B12 ve Androjen içeren ilaçlar sivilcelerin oluşumlarına neden olup arttırmaktadır.

Sivilce Çeşitleri Nelerdir?

Sivilce çeşitleri arasında en çok karşılaşılan üç çeşit bulunmaktadır.

Akne Vulgaris

Genel olarak ergenlik dönemlerinde görülen basit sivilcelerdir. Yüz bölgesinde deride siyah nokta, kızarık sivilceler, derin kist ile nodüller şeklinde sık görülmektedir. Erken yapılan tedavi ve skar gelişimi ile en aza indirilmektedir.

Akne Conglabata

Şiddetli bir şekilde görülen kist ile apseler sonucu oluşan sivilce türüdür. En sık gövdede görülmektedir. Polikistik over hastalığı, adet düzensizliği ve aşırı tüylenme ile birlikte olabilir. Bu sivilceler derin izler bırakabilmektedir.

Akne Fulminans

Daha çok ergen olan erkeklerde görülen eklem ağrısı ile ateş oluşmasıyla şiddetli akneler olarak bilinmektedir.

Sivilce Tedavisi Nasıl Olur?

Sivilce (Akne) tedavisinde daha çok Retinoid isimli ilaçların krem ile ağızdan alma formları kullanılır. Ciltteki sebum dengesi sağlanması için etkili bir cilt temizliği yapılmalıdır. Ayrıca antibiyotiklerde sivilce tedavisinde oldukça etkilidir. Yağ bezinin aktif yapısını azaltma ve yeni komedon oluşumlarını önlemek için bazı ilaçlar geliştirilmiş olup bunlarda sivilce tedavisinde etki gösterirler. Tedavisi yapılmayan sivilceler iz bırakabilmektedir. Sivilce izlerinin giderilmesinde kimyasal peeling, dermaroller, lazer peeling ve mikrodermabrazyon kullanılır.

İLGİLİ MAKALE  Kulak içinde sivilce neden çıkar, nasıl geçer? (Kaynak: soru.com.tr)

Sivilce Oluşmaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sivilcelerin oluşma nedenleri ile tedavisi beraber düşünülmesi gereken iki önemli husustur. Kişiler sivilcelerin oluşma nedenlerini iyi analiz ederek önlem alabilmektedir. Alerjik tepkimelerin ortaya çıktığı besinleri tüketilmesi sonucu sivilce oluşumu görülüyorsa bu besinlerin tüketimini azaltmaya özen göstermelidir.

Düzenli ve sağlıklı olan beslenme şekli ile sivilce oluşumlarının önüne geçile bilinmektedir. Bunun yanında cilt bakımının düzenli yapılması sonucu temiz ve yağdan arındırılmış olan bir cilt ile sivilce oluşumlarının önüne geçilmektedir.

Sivilceli Ciltlerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sivilceye meyilli bir cilt tipi için temizliğinde içeriği saf olan ürünlerin kullanımı ile kişinin yüzünü kurulaması için kullanacağı havlu, sabunların mutlaka bireysel olması gerekmektedir. Ayrıca sivilce için uygulanan bir tedavi varsa ise ciltte kuruma meydana geleceği için yağsız olan nemlendiriciler ve içeriğinde yağ olmayan güneş kremlerinin kullanılması gerekmektedir. Bununla birlikte kişiye özel olarak yastık kılıfı gibi ürünlerin temiz olup düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekmektedir.

Gün içinde sabun, temiz içerikli jeller ile birlikte bol suyla yıkanması sonucu leke oluşumlarının önüne geçilmektedir. Sivilce cilt tiplerine sahip olanları özel bakım yapmaları önemlidir. Ayrıca sivilcelerin el ile sıkılması yapılmamalıdır. Gün içinde elin temiz olmadığı zamanlarda yüzün sivilceli olan kısımlarına dokunulmaması gerekmektedir.

Sivilce İçin Bitkisel Çözümler

Zerdeçal ile limon suyu güzel bir şekilde karıştırılır ve sivilce olan bölgeye sürülür ardından on beş dakika bekletilerek cilt temiz bir şekilde yıkanır. Bunu düzenli bir şekilde yapılması ile sivilcelerden kurtulmak çok kolay olacaktır.

Bunun yanında karbonat ile limon da cildi temizleme özelliğine sahip olup gözenekleri açmakla birlikte aynı zamanda anti-inflamatuar bir etkiye sahiptir. Sivilce izlerinin oluşumunun engellemesi içinde bir çay kaşığı kabartma tozunu suyla ile karıştırarak macun haline getirip bu karşımı nemli olan bölgeye sürülmesi gerekir ve bu macun kuruduktan sonra bol su ile temizlenirse sivilce sonucu oluşan izlerden korunmuş olunmaktadır.