Sivilceler; vücut içerisinde bulunan fazla yağlanmanın, toksinlerin ve karaciğer tarafından cilde yansıtılan atıkların maddi formu olarak tanımlanabilir. Sivilce oluşumu birçok yaş aralığı için olağan bir durum olmakla birlikte, bazı dönemlerde ve bazı olaylar söz konusu olduğu zaman daha çok ortaya çıkacaktır. Konu hakkında; sivilce oluşumunun neden kaynaklandığı, nasıl oluştuğu, nasıl geçirilebileceği, konularının öğrenilmesi ve buna göre işlem yapılması gerekecektir.

Sivilce Oluşumuna Neden Olan Hormon Kaynaklı Unsurlar Nelerdir?

Sivilce oluşumu tek bir nedene bağlı olarak gerçekleşmez. Ancak bu nedenler, ana başlık olarak; hormon kaynaklı sivilce oluşumları ve dış etkenlerden kaynaklı sivilce oluşumu olarak ikiye ayrılabilir.

Bununla birlikte, hormon kaynaklı olarak görülen sivilce oluşum unsurları şu şekildedir:

  • Stresin ortaya çıkması, vücudun daha fazla hormon salgılamasına ve bu hormonları düzensiz olarak salgılamasına neden olur. Vücut içerisinde yaşanan bu durum, özellikle yağlı cilt bölgelerinde küçük ve kırmızı sivilce oluşumuna neden olur.
  • Kadınlarda görülmekte olan ve adet döngüsü olarak tabir edilen doğal döngü, vücudun kendini yenilemesine ve bu aşamada hormonları kullanmasına sebep olur. Hormonların yoğun bir şekilde arttığı bu önemli dönem; kuru, karma veya yağlı fark edilmeksizin birçok cilt üzerinde sivilce oluşumuna neden olur. Görülen sivilceler ise derinin alt katmanında olan ve diğer sivilcelere göre daha büyük olan türdendir.
  • Bir şok veya psikoloji üzerinde ağır etkiler bırakan olaylar, vücuda her açıdan kendine çeki düzen vermesi uyarısı sağlar. Bu tür durumlarda hormonların oldukça aktif olması, cilt üzerinde iltihap içeren sivilce oluşumuna neden olur.
  • Ergenlik dönemi hormonları, vücudun o sürece kadar tanıklık etmemiş olduğu hormonlardır. Burada; cinsiyete bağlı özelliklerin ön plana çıkarılması, vücudun bir kademe daha gelişiminin sağlanması ve buna bağlı durumlar ortaya çıkar. Doğal olarak da, özellikle cinsiyete bağlı hormonlar nedeniyle ciltte sivilceler oluşur.

Bu nedenler, sivilce oluşumunda hormon etkisi olan durumlardır.

Sivilce Oluşumuna Neden Olan Dış Etkenler

Sivilce Oluşumuna Neden Olan Dış Etkenler

Sivilce Oluşumuna Neden Olan Dış Etkenler

Vücudun diğer alanlarında da olduğu gibi, sivilce oluşumu için de tek bir etken olduğu söylenemez. Hormon etkisinin yanı sıra, bazı dış etkenler de sivilce oluşumuna neden olur.

Bu etkenler:

  • Sivilcelerin patlatılması: Her sivilcenin alt kısmında belirli bir boşluk vardır. Dıştan yapılan ve genellikle sivilcenin sıkılmasına yönelik müdahale sonucunda, sivilce içerisindeki iltihaplanma bu bölge içerisine yerleşir. Bir süre sonra iltihabın kendini artırması ve vücudun deforme olmasıyla daha fazla sivilce çıkacaktır.
  • Makyaj ve günlük kir kalıntıları: Cilt üzerinde yer alan gözenekler, cildin daha sağlıklı olmasını sağlamak amacıyla hava almasına neden olur. Bu gözeneklerin tıkanması veya yeteri kadar temiz olmaması, orada iltihap oluşumuna ve sivilceye neden olacaktır. Özellikle; makyaj artıklarının temizlenmemiş olması, gün içerinde cilde yerleşen kirlerin arındırılmaması halinde bu durum ortaya çıkacaktır.
  • Beslenme sonucunda ortaya çıkan sivilceler: Her insanın bir cilt tipi vardır ve bu cilt tipine göre insanların beslenme düzenlerini ayarlamaları gerekir. Örnek olarak; yağlı bir cilde sahip olan birey, vücuduna daha fazla yağlı besin alarak toksin oluşumunu artıracaktır. Bu durum sonucunda da sivilcelerin oluştuğu görülür.
İLGİLİ MAKALE  Siğilleri anında yok etmek mümkün (Kaynak: izlehaber.com)

Başlıca bu unsurlar, cilt üzerinde sivilce oluşmasına neden olan dış etkenler arasında yer alır.

İzleyin: Sivilceleri Bir Gecede Yok Eden Kürler

Sivilcelerin Geçmesi İçin Neler Yapılabilir?

Sivilcelerin geçirilmesi, hem estetik açıdan hem de kişinin psikolojik ve beden sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, sivilcelerin geçirilmesine yönelik olarak bazı işlemlerin yapılması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sivilce miktarının ve olduğu derinlik yerinin ne durumda olduğudur.

Çünkü sivilcelerin derin bir yerde olması ve boyut olarak büyük olması, genel olarak karaciğer enzimlerine veya hormon durumuna dayalı olarak ortaya çıkar. Sonuç olarak da işin içerisine tıp girerek düzeltilmesi gerekir. Ancak bu durumun aksi olarak; sivilceler cilt yüzeyine yakın bir yerde ve boyut olarak küçük ise de bazı cilt bakım ürünlerinin kullanılması gerekir.

Sivilcelerin Geçmesi İçin Doktor Başvurusu

Dermatoloji, cilt üzerinde meydana gelen her türlü rahatsızlığın incelenmesine dayanan bir tıp alanıdır. Bu nedenle, cilt üzerinde oluşan sivilcelerin çok fazla olması ve derin olması halinde dermatoloji randevusu alınması gerekir.

Bu aşamadan sonra, doktor tarafından yapılacak incelemeyle; karaciğer enzimleri için kan tahlili istenerek, genel olarak altı ay kullanılması gereken bir ilaç yazılabilir. Bunun yanı sıra, ilaç kullanımı kadar ağır olmayan durumlarda ise sivilce kremlerinin hastaya verilmesi sağlanır. Her iki durumda da, düzenli kullanım sonucunda sivilcelerin azaldığı ve iz bırakmadan kaybolduğu görülecektir.

Video: Osman Müftüoğlu | Sivilceler Nasıl Önlenir?

Sivilceleri Geçirmek İçin Kullanılması Gereken Malzemeler Nelerdir?

Sivilcelerin geçirilmesi için kullanılması gereken bazı cilt bakım malzemeleri vardır. Bu malzemeler, cilt üzerinde yeni sivilcelerin oluşmaması için de aynı itina ile kullanılmalıdır.

Bununla beraber, kullanılması gereken cilt bakım ürünleri şu şekildedir:

  • Pamuk oranı yüksek olan ve sivilce sorunu yaşayan kişiye ait bir havlu
  • Makyaj temizleme jeli
  • Cilt temizleme fırçası veya süngeri
  • Tonik (Burada tonik olarak gül suyu da kullanılabilir.
  • Saf su
  • Cilt tipine uygun olacak şekilde seçilmiş bir nemlendirici

Gibi bakım ürünleri gerekir.

Sivilceleri Geçirmek İçin Kullanılması Gereken Malzemeler Nelerdir?

Sivilceleri Geçirmek İçin Kullanılması Gereken Malzemeler Nelerdir?

Sivilceler Cilt Bakımıyla Nasıl Geçer?

Cilt bakımı yaparak sivilcelerin geçmesini sağlamak isteyen kişiler, öncelikle ciltlerini makyaj ve günlük kirden arındırmalıdır. Bu aşamada cilt bakım süngerinin kullanılması, derinin tahriş edilmeden ve daha derinden temizlenmesine yardımcı olur. Daha sonra, cildin saf su kullanılarak yıkanması gerekir.

İLGİLİ MAKALE  Kulak içinde sivilce neden çıkar, nasıl geçer? (Kaynak: soru.com.tr)

Bu aşamada yapılan en büyük hatalardan bir tanesi, makyaj temizleme jelinin; ıslak mendil, peçete ve buna benzer ürünler kullanılarak temizlenmesidir. Cilt üzerinden atılmak istenen tüm kirin tekrar cilde tutunmasına neden olan bu durum yerine saf su kullanıldığına emin olunur. Cildin havlu yardımıyla kurulanması da sağlandıktan sonra, bir miktar pamuk alınır ve üzerine tonik eklenir.

Cildin istenen bölgelerine eşit oranda temas ettirilen tonikten sonra, yaklaşık olarak on dakika beklenir. Daha sonra nemlendirici krem de uygulanarak cilt bakımı tamamlanmış olur. Bu işlemin her gün yapılması veya en geç iki günde bir olacak şekilde yapılması halinde, cilt üzerinde olan sivilcelerin geçmekte olduğu ve yeni sivilcelerin de oluşmadığı fark edilecektir.

Sivilceler Cilt Bakımıyla Nasıl Geçer?

Sivilceler Cilt Bakımıyla Nasıl Geçer?

Sivilceler Geçirilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Cilt üzerinde oluşan sivilceler, bazı hastalıkların habercisi niteliğinde olabilir. Özellikle; cilt kanseri çeşitleri, farklı cilt hastalıkları, yaygın karaciğer yağlanması sorunları ve buna bağlı bazı durumlar, cilt üzerinde sivilce oluşumu şeklinde belirti vermeye başlar.

Durumun bu kadar ciddi olması, oluşan sivilcelerin fazla olması halinde doktora başvurulmasını gerekli kılar. Sağlığın her aşamasına etkisi bulunduğu için bu durum, diğer birçok etkenden daha fazla gözlemlenmelidir.

Bunun yanı sıra, cilt üzerinde kullanılacak olan ürünlerin; kişinin alerjisi olan bir maddeyi içermeyecek şekilde, cildin yağ durumuna uygun halde ve lisans sahibi olan firmalar tarafından üretilen ürünlerden seçilmesi gerekir. Ayrıca, kullanılması planlanan ürünlerin bir uzman tarafından seçilmesi; kişinin bilinçsiz olarak tercih yapmadığına emin olması ve uzman önerisi sonucunda bakım malzemesi tercih ettiğine emin olması gerekir.

Seyredin: SİVİLCELERDEN 1 GECEDE KURTARAN 2 DOĞAL ÇÖZÜM! (EVDE)

Sivilceler Ne Kadar Sürede Geçer?

Sivilce oluşumunun kişiden kişiye göre farklı sürede gerçekleşmesi, bu sivilcelerin geçmesinin de farklı sürelerde gerçekleşeceğini belirtir. Bunun yanı sıra, sivilcelerin geçmesi için tercih edilen yöntem de süreyi belirleyecektir.

Örnek olarak; dermatoloji tedavisi alarak sivilcelerini geçirmek isteyen bir insanın en az üç, en fazla ise on iki ay olacak şekilde tedavi alması gerekir. Bu sürenin sonunda cilt üzerinde sivilce kalmaz. Ancak; cilt bakımı ve çeşitli cilt müdahaleleri halinde, cilt üzerindeki sivilce yoğunluğu ve tahriş durumuna göre sivilce geçme süresi belirlenir. Yaklaşık olarak iki hafta ile bir buçuk yıl arasında değişen bu süre sonunda da sivilce kalmadığı görülecektir.