Saç dökülmeleri hemen hemen herkes tarafından çok fazla önemsenmeyen durumlardan bir tanesi olurken esasında son derece önemli bir durumdur. Pek çok farklı nedenler dolayısıyla saç dökülme problemi olabiliyorken, şiddetli saç dökülme probleminin sebebinin araştırılması gerekmektedir. Araştırılmayan saç dökülmelerinin altında ciddi bir takım hastalıklar yatıyor olabilir. Bu durum dolayısıyla saç dökülme problemi yaşıyorsanız sebepleri bunlardan kaynaklı olabilir…

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Gün içerisinde 100 tel saç dökülmesi normal olarak kabul edilse de 100 telin üzerinde dökülen saçlar çeşitli hastalıkların temsilcisi olabilir. Saçlarda meydana gelen dökülmelerin pek çok farklı sebebi olabileceği için saç dökülme problemi yaşanılan durumlarda mutlaka uzman bir doktora görünülmesi gerekirken dökülme probleminin sebebinin araştırılması gerekir. İşte saç dökülme probleminin altında yatan o nedenler;

  • Hipo ve hipertroidism

Tiroid disfonksiyonunun erken belitilerinden bir tanesi olarak kişide saç dökülmesi problemi yaşanıyor olabilir. Saç dökülmesinin sıklaşması durumunda mevcut bir kontrolün sağlanması gerekmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda kişide Hipo ve hipertroidism bulunup bulunmadığı o noktadan sonra belli olacaktır.

  • Hamilelik dolayısıyla hormonda ki değişimler

Hamilelik sürecinde kişide belli başlı dökülmeler meydana gelebilmektedir. Hormonda meydana gelen değişimler kişinin saçlarında çeşitli dökülmelerin oluşmasına neden olmaktadır. Hamilelikte oluşan saç dökülme problemlerinin belirginleşmesi durumunda annenin yine de doktoruyla bu durumu paylaşması önemlidir.

  • Menopoza bağlı hormonal değişimler

Kadınlarda menopoz sürecinde hormonların da büyük ölçüde meydana gelen değişimler sonucunda vücutta çeşitli alanlarda etkilerini göstermektedir. Menopozun kadınlarda başlamasıyla birlikte kadınların saçlarında büyük ölçüde dökülmeler başlayabilir. Ancak her kadında sürecin bu şekilde işleme kesinliği olmamakla birlikte saç dökülmesinin şiddetlenmesi durumunda çeşitli araştırılmaların yapılması son derece önemlidir.

  • Polikistik over sendromu

Kadınların üreme süreci içerisinde yaşadığı ve son dönemlerde pek çok farklı kadında görülen Polikistik over sendromu bir çeşit yumurtalık hastalığı olurken, belirtisi olarak da kadınların saçlarında dökülme problemlerin oluşmasına neden olmaktadır.

Yukarıda yer alan dökülmelerin yanı sıra farklı nedenler dolayısıyla da kişide çeşitli zamanlarda saç dökülme problemleri yaşanabilmektedir. Genetik ve genetik olmayan faktörler dolayısıyla kişide meydana gelen saç dökülme problemlerinin nedenlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz.

İLGİLİ MAKALE  Amerikan tıraşı nedir ve nasıl yapılır?

Genetik faktörler dolayısıyla saç dökülmeleri

Aile genetiğinden gelen saç dökülme problemi olarak nitelendirebiliriz. Toplum geleninde irsi olarak da telaffuz edilen saç dökülme problemi anne, baba, amca gibi DNA benzerliği olan kişilerde yaşanabilmektedir. Genetik faktörler dolayısıyla yaşanan saç dökülmesi pek çok kişide görülmektedir.

Genetik olmayan durumlar

  • Demir eksikliği problemi yaşayan kişilerde saç dökülme problemi sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yerini almaktadır. Bu durum itibarıyla demir eksikliğinin tedavisinin yapılması son derece önemli olurken, hayatı çok daha kaliteli bir şekilde yaşayabilmek için de demir eksikliği tedavisinin yapılması gerekmektedir.
  • Hamilelik, emzirme dönemi gibi durumlarda annenin saçların çeşitli alanlarda dökülme problemleri yaşanabilmektedir. Hormonal çeşitli problemler dolayısıyla yaşanan saç dökülmelerinde annenin doktor gözetiminde çeşitli takviyeleri alması önemlidir.
  • Dengesiz ve yetersiz beslenme sonucunda da kişi saç dökülme problemleri ile karşı karşıya kalabilmektedir. Dengeli ve düzenli beslenmek her vitamin ve mineralin eksiksiz bir şekilde alınması kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olurken aynı zamanda saçlarının da sağlıklı bir yapıda olmasına yardımcı olmaktadır.

  • Saç dökülme problemlerinin başında gelen durumlardan bir tanesi de şüphesiz stres faktörüdür. Pek çok kişide stres faktörü dolayısıyla dökülme problemi görülürken saç dökülmesinin en sinsi olan çeşitlerinden bir tanesidir.
  • Saç bakımında kullanılan şampuanlar ya da ürünlerin uygun olmaması durumunda kişide belli koşullarda saç dökülmesi görülmektedir. Her ürünün her cilt tipine uygun olmaması kişinin saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kalmasına neden olacaktır.

Saç sağlığına iyi gelen besinler nelerdir?

Saçların sağlıklı ve güzel bir görünüm içerisinde olmasını sağlamak amacıyla kişinin dengeli ve düzenli bir beslenme periyodu içerisinde olması da son derece önemli olan durumların başında gelmektedir. Saç dökülmesinde yaşanan problemlerin giderilmesi ve saçların çok daha güçlü bir görünüm içerisinde olması için düzenli olarak tüketilmesi gereken belli başlı yiyecekler bulunmaktadır. Bu yiyeceklerin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller kişinin saç köklerinin beslenmesine yardımcı olurken, saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına ve canlı bir görünüm içerisinde olmasına yardımcı oluyor. İşte saç sağlığına iyi gelen o besinler;

  • Balık
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Kuru baklagiller
  • Tavuk ve hindi eti
  • Yağlı tohumlar
  • Yumurta
  •  Süt ve süt ürünleri