Saç yağlanması günümüzde büyük bir sorun haline geldi. Saç yağlanmasıyla beraber saçların dökülmesi sorunları da baş gösterince, insanlar harıl harıl çözüm aramaya başladı. Saç dökülmesi ile ilgili bir çok saç bakım ürünü bulunmaktadır. Bir Bilene Sorduk ekibi olarak saç ile ilgili merak ettiğiniz saç yağlanmasına ne iyi gelir? Saç dökülmesini önlemek için neler yapmalıyız? Saç spreyi zararlı mıdır? Sorularını Saç Bakımı Uzmanı İbrahim ÇEVİK’e sorduk.

Saç yağlanmasına ne iyi gelir?

Saçların yağlanmasını engellemek için 2 farklı yol vardır. Genelde insanlar her gün saçları yıkamanın yağlanmayı engelleyeceğini söylese bile saçları her gün yıkamak, saçların daha çok yağlanmasına sebebiyet verebilir. Saçların yağlanmaması için, iki günde bir saçların tek şampuanla yıkanmasını tavsiye eden ÇEVİK, eczaneden alabileceğiniz medikal saç ürünleri ile bu yağlanmanın önüne geçebileceğinizi anlattı.

İzleyin: Saç dökülmesine ve yağlanmasına ne iyi gelir? Saç spreyi zararlı mıdır?

Saçların yağlanmasını engellemek için birkaç doğal yöntem de bulunmaktadır. Bu doğal yöntemlerden akla ilk geleni, sirkeli sudur. Sirkeli su uygulaması oldukça kolaydır. Bir bardak suya, 2 yemek kaşığı kadar sirkeli su koyun ve saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Düzenli bir şekilde bu uygulamayı her duştan sonra, saçlarını duruladığınızda uygularsanız olumlu sonuçlar alacaksınızdır.

Bir başka doğal yöntem ise, lavantalı su. lavantalı su uygulaması için ise bol miktarda, kuru ya da taze lavanta gerekiyor. Daha sonra bu lavantayı bir kap içerisine koyuyoruz. Ardından da saçlarımızı yıkadıktan sonra saç tellerimize masaj yaparak uyguluyoruz. Lavantalı suyun saçlarımızda yaklaşık olarak 25 dakika beklemesi gerekiyor. Bu uygulamayı ise 2 hafta boyunca her duş sonrası uygularsanız, saçların yağlanmasını engelleyeceksinizdir.

Saç dökülmesine ne iyi gelir?

Saçların bileşenlerinde keratin ve kolejen bulunmaktadır. Saçların gücünü ise kolejen miktarı belirler. Eğer kolejen miktarınız düşerse, saçlarınız zayıflar ve yıpranır. Ardından da saçlarınızda, koparak dökülmeler başlar. Bu dökülmeler tellerde de köklerde de gerçekleşebilir. Ayrıca saç dökülmesine sebep olan en büyük etmen, strestir. Stresli bir kişinin vücudu, bir çok reaksiyon gösterir. Bu reaksiyonlardan da en belirgini, saç dökülmesi. Eğer stresten uzak, rahat bir hayat sürüyorsanız saçlarınız dökülmeyecektir. Fakat saç dökülmesinin genetik olarak da gerçekleşmesi muhtemeldir.

İLGİLİ MAKALE  Bu saç modelleri en az '7 yaş genç' gösteriyor. Genç görünmek isteyenlere özel saç modelleri

Saç dökülmesini önlemek için özel olarak üretilmiş medikal saç bakım ürünleri bulunmaktadır. Bu saç bakım ürünlerinden de Homm serisini öneren ÇEVİK, bu tür medikal olarak hazırlanmış saç bakım ürünlerinin, düzenli kullanılması gerektiğini vurguladı.

Tüy bölgelerinde ağda mı kullanılmalı yoksa jilet mi kullanılmalı?

“Biz ağda kullanılmasını tercih ediyoruz. Çünkü ağda uygulaması, bu tüyleri kökünden almaktadır. Bu sayede tüylerin tekrardan çıkma süresi uzamaktadır. Aynı şekilde tüylerin sertliğini jilet gibi değiştirmiyor.”-İbrahim ÇEVİK

Ağda ile tüyleri almak daha mantıklıdır. Çünkü jilet ile bu tüyler alındığında, jilet bu tüyleri derinin üstünde bırakıyor. Fakat ağda uygulaması, bu tür tüyleri kökünden aldığı için tüylerin uzama süresini arttırıyor. Fakat jilet ile bu tüyler alındığında, tüyler hem daha çabuk uzarken hem de daha sert bir şekilde uzamaya başlıyor. Ayrıca bu tür tüyler için özel olarak üretilmiş traş makineleri mevcuttur. Bu tür makineler de bu tüyleri kökünden almaktadır.

Saç spreyi zararlı mıdır?

Saç spreyi uygulaması

Saç spreyinin zararı saçın yapısına göre değişmektedir. İnce telli saçlar için biraz zararlı olabileceğini söyleyen ÇEVİK, Çünkü saç spreyi saçları daha elastik olmayan bir yapıya soktuğunu vurguladı. Bu yüzden de saç spreyi, ince telli saçların yıpranmasına neden olabiliyor. Fakat saç spreyi kullanan kişilerin düzenli olarak saçını yıkaması gerekmekte. Çünkü saç spreyi kimyasal maddeler içermektedir. Eğer saç spreyi saçlarda uzun süreler kalırsa,  saç kırılmaları, saç tellerinin kopması gibi sorunlar yaşatabilecektir.