Kepek kişilerin saç problemlerinde ortaya çıkan genel sorunlardan biridir. Saçların temiz olsa bile bakımsız ve kötü görünmesine neden olan sorunlardan biri olan kepek nasıl geçer sorusu birçok kişinin aradığı cevaplardan biridir. Kepek dış görünümün yanı sıra kişinin psikolojik açıdan rahatsız olduğu durumlardan biri olarak görülür.

Kepek nedir?

Erkeklerde ve kadınlarda görülen gri ya da beyaz cilt pulu olarak görülen saç üzerinde ya da deride görülen bir cilt problemidir. Toplumda %50 oranında görülen problem bulaşıcı değildir ancak görünüm olarak etkileyen duruma neden olabilir.

Erkeklerde daha fazla görülen kepek problemi erkeklerin çok sık değiştirdikleri ürünler nedeni ile olabilir. Kadınların daha çok kepeği önleyici ve saç bakım ürünlerini kullanmalarından seçtikleri ürünlerle de alakalı olarak kepek sorunu nadir olarak görülebilir.

Bir nedende saçların şampuan ya da sabunlamadan sonra iyice durulanmamasıdır. Kadınlarda uzun saç nedeni ile kepekler deri altında saklandığından üste çok fazla görülmez erkeklerde bu durum tersidir. Cildin yapısı devamlı yenilendiği için hava ile temas eden ölü hücreler itilerek saç köklerinde birikmeye başlayan ölü hücreler kepek olarak ortaya çıkar.

Kepek Neden Ortaya Çıkar?

Cilt rahatsızlığı olarak görülen sorunlardan kepek problemi için neden kaynaklandığı belirlenerek tedavi bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Kepeğe neden olabilecek hastalıklar şunlardır;

Tinea capitis;

Saç kıran olarak bilinen adı ile saçlarda mantar oluşumu sonucu ortaya çıkan saç problemlerinden biridir.

Seboreik dermatit:

Deride ve yüzde kaşıntılı olarak ortaya çıkan ve pul pul dökülmeye neden olan Derinin kızarmasına sebep olan oldukça yaygın görülen bir cilt hastalığı olarak bilinir. Bu hastalığın sebebi tam olarak bilinmez ancak oluşumunda birçok etken rol oynamaktadır. Bu etkenler özellikle vasküler bozukluk, stres, yorgunluk, depresyon, basınç değişiklikleri mevsim değişimi, besin alerjileri, kullanılan ilaçlar gibi nedenler dolayısı ile ortaya çıkmaktadır.

‌Alerjik temas ‌(kontakt) ‌‌dermatiti:

Cildin bazı ürünlere ve kimyasallara karşı gösterdiği tepki ile ortaya çıkan durumlardan biridir. Saç ürünlerinden saç jölesi saç boyası ve köpükleri nedeni ile saçlarda kepek oluşması sonucu orta çıkar. Bu ürünleri kullanmadığınız zaman kepeklenme problemi ortadan kalkıyorsa dermatit kaynaklı durum nedeni ile yaşanmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Evde adım adım ombre saç yapımı. Kadınlar arasında trend saç rengini uygulaması çok kolay

Sedef hastalığı:

Cildin kırmızı ve gümüş pul kaplaması ile ortaya çıkması ve kabuklanmadan dolayı lekelenmelere neden olan cilt hastalığı sorunu olan sedef hastalığı saçta kepeklenme sorununa neden olabilir. Saç problemi olarak Saç sorunu olan kepek nasıl geçer neler yapmalı bu soruların cevabını bulabilirsiniz.

Kepek Nasıl Geçer?

Kepeği önlemenin yollarından biri de kepek tedavisi için kullanılan şampuanlardır. Saçınız için dermakozmatik satan yerlerden ve eczaneden tedarik ederek ürünleri bulabilirsiniz.

İzleyin: Saç Derisi Temizliği | Tarakla Yağlı, Kepekli Saçlara Veda ! Kaşıntıya Son!

Kepeğe İyi Gelen Şampuan İçerikleri

  • Selenyum Sülfit
  • Çinko pirit
  • Ketaokonozol
  • Kömür katranı
  • Salisilik asit

Şampuanları kullanmadan önce mutlaka kullanma talimatlarına uyulması gerekir. Kullanma tarihine dikkat etmek ve ne aralıklarla kullanıldığını bilmek önemlidir. Şampuanı kullanırken saçta en az 5 dakika boyunca tutulup iyice durulanmalıdır.

Düzenli şekilde kepek sorunundan kurtulmak için ürünlerin 1 ay boyunca talimata göre kullanılması yararlı olur. Kullandığınız ürünleri bıraktığınız zaman aynı sorunların olma ihtimali bulunur bu nedenle aralıklı zamanlarda kullanılması gereklidir. Deri sorunu olan kepek nasıl geçer doğal yollarla nasıl tedavi edilir?

Saçtaki Kepeği Gidermenin Yolları

Kepek önleyici doğal yağlardan faydalanarak saçtaki kepekten kurtulmanız mümkündür. Özellikle çay ağacı yağı saç kepeğini giderici olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre çay ağacının özelikleri tarih boyunca bilinmiş ve kullanılmıştır. Sedef ve sivilce gibi problemlere de iyi gelen çay ağacı yağı antienflamatuar özelliklere sahip bir üründür.

Hassas ciltlere tahrişe neden olan çay ağacı yağına Hindistan cevizi yağı eklenerek biraz seyreltilebilir. Hindistan cevizi yağının nemlendirici etkisi egzama ve kepek oluşumunu önlemektedir…

Bunun dışında aloevera içeren yağların kullanımı da saç kepeğini önlemektedir. Beslenmeye dikkat ederek omega 3 yağ asitlerini kullanarak bağışıklığı güçlendirip saç kepeğini önleyebilirsiniz. Saç kepeğinden kurtulamıyorsanız mutlaka bir dermatoloğa giderek sorunun neden kaynaklandığını öğrenmeniz ve destek almanız gerekmektedir. Deri ile ilgili sorunların tedavisi yapılarak saç kepeğinden kurtulabilirsiniz. Sağlıklı saçlara ve saç derisine kavuşmak için mutlaka kaliteli ürünleri tercih etmeli ve PH derecesine dikkat etmelisiniz.

İLGİLİ MAKALE  Tarak nasıl temizlenir? (Kaynak: izlehaber.com)