Her geliri olan vatandaş, belli miktarlarda vergi vermek zorunda. Bu vergiler ise kazanılan gelire ve harcadığınız gidere göre belirleniyor. Kira gelirleri vergilerinde ise işler biraz daha değişiyor. Eğer herhangi bir evinizden kira geliri almıyorsanız ve vergi ödemelerinizi merak ediyorsanız, ilk önce bu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kira gelirlerinde ise belli miktarlara kadar vergi ödemiyorsunuz. Ancak bazı durumlarda ise vergi mükellefi oluyorsunuz. Bunun için de kira gelirinizin miktarına bakılıyor. Kira geliri miktarınız belli bir sınırı aşıyorsa, siz de vergi vermek zorunda kalıyorsunuz.

Yıllık kira gelirim ne kadarsa vergi vermek zorundayım?

Konut ve konut dışı gayrimenkul sahipleri, 1 Mart 2022 tarihi itibari ile 2021 yılı kira gelirlerini beyan etmek zorunda. Bu yüzden de kira geliri elde eden kişiler, yıllık kira gelirlerinin ne kadar olmasıya birlikte vergi vermek zorunda olduklarını öğrenmek istiyor. Bu yüzden bu soru çok fazla sorulmaya başlandı. Gayrimenkul sahipleri kira gelir, emlak değer kazanç artışı ve çevre temizlik vergilerini ödemek zorundadır.

Geçen yıl elde edilmiş olan konut kira gelirlerinin 7 bin Türk lirasını aşmaması durumda, herhangi bir beyan gerekmiyor. Bu kişiler beyandan muaf tutulacak. Ancak bu beyanı eksik bildiren, hiç bildirmeyen ve 7 bin Türk lirasını aşan kişiler, vergi ödememekten muaf tutulmayarak vergi ödemek zorundadır. 2022 yılı sınırı ise 9 bin 500 Türk lirası olarak belirlendi. Bu sınırlar ise konut olarak kullanılan gayrimenkulların kira bedelleri için. Bu beyan sınırı ise her yıl tekrardan belirlenmektedir.

İş yeri kira gelirleri için ise durum biraz daha farklı. İş yeri yıllık kira geliri 53 bin Türk lirasını aşmıyorsa, gayrimenkul sahibi herhangi bir beyanname işlemi yapmak zorunda değil. Ancak bu rakam 2021 yılı için geçerliydi. 2022 yılı için bu sınır 70 bin Türk lirasına çıkartılmış durumda.

Kimlerin kira gelir vergisi ödemesine gerek yok?

Gayrimenkul sahibinin elde ettiği kira gelirinin ne kadar olduğuna bağlı. Geçen yılın yıllık kira geliri beyanı, 1 Mart 2022 tarihinde yapılacak olup, eğer gayrimenkul sahiplerinin yıllık kira geliri 7 bin Türk lirasının üstündeyse kira gelir vergisi ödemek zorunda. Ancak gayrimenkul sahipleri kişilerin yıllık kira geliri 7 bin Türk lirasının altındaysa, herhangi bir beyanda bulunmaları gerekmiyor.

İLGİLİ MAKALE  Arsa ve tarla satışlarında rekor artış. Arsa ve tarla satışlarının artmasının nedeni

İş yeri sahiplerinin ise yıllık kira geliri 53 bin Türk lirasının üzerindeyse, herhangi bir vergiye tabii olmuyorlar. Ancak bu kira gelirleri yıllık 53 bin Türk lirasının üstündeyse, iş yeri sahibi olan ve kira geliri olan kişiler vergi ödemeye mecbur oluyorlar.

2022 yılının beyan döneminde ise konut olarak kullanılan gayrimenkullardan alınan yıllık kira geliri beyan sınırı, 9 bin 500 Türk lirasına çıkartıldı. İş yerlerinden alınan yıllık kira toplamı sınırı da 2022 yılı için 53 bin Türk lirasından, 70 bin Türk lirasına çıkartıldı. 2023 yılının başlarında gayrimenkul sahipleri, bu sınırlar üzerinde herhangi bir kira geliri elde ederse, kira gelir vergisi ödemek zorunda kalacaklar.

Kira gelir vergisi hangi aylarda ödeniyor?

Kira gelirleri 2 farklı taksit halinde ödeniyor. Kira gelir vergisi ödeyen kişiler, ilk taksitlerini, kira gelirlerini beyan ettiği sırada, yani Mart ayında ödüyorlar. İkinci taksiti ise Temmuz ayında ödemek zorundalar.