Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, yaptığı tahminlerinin doğru çıkması ile beraber yatırımcıların takibini kazanmış durumda. Bununla beraber Ülkemizdeki vatandaşların alım gücü ile ilgili de konuşan Selçuk Geçer, enflasyon seviyelerinin 3 haneli rakamlara çıkacağını belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yaptığı hamle sonrası doların düşüşüne tanıklık ettik. Ancak Selçuk Geçer, hala dolar için yıl sonu tahminlerini değiştirmedi. Ünlü Ekonomist, doların yıl sonunda 25 Türk lirası seviyelerinde olacağını söylüyor.

BBDK’nın hamlesinden sonra dolar sert düşüşte

Geçtiğimiz hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, şirketler için önemli. bir dolar hamlesinde bulundu. Bu hamleden sonra ise Türk lirası cinsinden kredi çekemeyen şirketle de ellerindeki dolarları satıp Türk lirasına çevirdi. Yüksek miktarda dolar satışı gerçekleştiği için de dolar kurunda sert bir düşüşe tanıklık ettik. Doların düşüşünün ardından önemli açıklamalarda bulunan Selçuk Geçer, bütün para birimlerinin hala Türk lirası karşısında değer kazancağını söyledi. Sadece Euro ve dolar veya Euro ile Sterlin ya da dolar ile Sterlin arasında ufak çapta iniş çıkışlar olabileceğini belirten Selçuk Geçer, bu durumun nedenini de paritelere bağladı.

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun Euro’ya göre çok daha hızlı bir şekilde yükselebileceğinin sinyalini verdi. Bunun da en büyük sebebinin Avrupa Merkez Bankası olduğunun altını çizdi. Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri arttıracağını söyledikten sonra pozitif ortama geçildiğini vurgulayan Selçuk Geçer, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) da faizleri arttırmaya devam edeceğini belirtti.

Selçuk Geçer’in yıl sonu dolar tahmini

Artan enflasyon oranları nedeni ile vatandaşın alım gücü oldukça düştü. Buna ek olarak dolar kurunun yükselmesi, enflasyonun bu denli yükselmesindeki en büyük etmen. Çünkü dolar kurunun yükselmesi ile birlikte nerdeyse her şeyi dışardan ithal ettiğimiz ürünlerin maliyeti bir o kada artmakta. Artan maliyet nedeni ile de satıcı, sattıklarının fiyatlarını arttırmak zorunda kalıyor. Bu da fiyat artışına, yani enflasyonun artmasına neden oluyor.

Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Selçuk Geçer, dolar kurunu yakın bir zaman içerisinde 17 TL seviyesine kadar çıkacağını söyledi. Yıl sonunda da dolar kurunun 25 TL seviyesinde olacağını belirten Selçuk Geçer, enflasyon hakkındaki tahminlerini de aktardı. Selçuk Geçer’in tahminlerine göre enflasyonun 3 haneli rakamlarda dolaşacağını ve bu da alım gücünün daha da düşeceğini belirtti. Ancak Selçuk Geçer, bu durumların anormal sürede gerçekleşmesi ile Türkiye’de bir kırılmanın yaşanabileceğini vurguladı. Selçuk Geçer, “Enflasyonun düşmesini beklemeyin. Dolar kısa sürede 17’yi geçer. Yıl sonunda ise 25’i bulur. Anormal süreçte ise Türkiye’de bir kırılma olur. Dolarda 5 katlık artar bu süreç bizi 90 baz faize artırmaya götürür. Dolarda her an büyük bir kırılma olabilir. Çok sert kırılmayla karşı karşıya kalabiliriz. Bütün sistem çöker ve kur tekrar patlar. Yüzde 90’lık faiz ortamında kuş kıpırdamaz.” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ MAKALE  Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer'den şoke eden dolar tahmini. Dolar yıl sonunda 70 lira olacak!

Türkiye ekonomisi risk barındırıyor

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye ekonomisinin risk barındırdığını söyledi. Öyle ki yatırımcıların bu kadar kırılgan bir ekonomi içerisinde yatırım yapmak istemediklerini belirten SelçukGeçer, bir süre sonra birçok yatırımcının Türkiye ayağını keseceğini vurguladı. Bu yüzden de ülkedeki dolar miktarının azalacak ve dolar kuru yükselmeye devam edecek. Doların TL karşısındaki tavrı bir hayli kırılgan. Bu yüzden ufacık bir hareketlenme, dolar kurunun uçuk değişimler yaşamasını sağlıyor.