Şehrin göbeğinde yaşayan ve hayatın karmaşası içerisinde sürekli bir yerlere yetişme çabası olan bizler için toplu taşıma özellikle İstanbul’da iken oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Şehrin trafiğinin sürekli oluşu nedeni ile bir yerlere ulaşımda en kolay yol olarak görülen toplu taşımaların değeri, benzin ve motorin gibi akaryakıtlara gelen zamlar ile daha da arttı. Vatandaş artık kontak bile çevirmiyor, bunun yerine toplu taşımayı tercih ediyor. Fakat yine benzin ve motorin gibi akaryakıtlara gelen zamlar nedeni ile toplu taşıma fiyatlarına da belirli bir miktarda enflasyon zammı uygulandı.

Toplu taşıma fiyatlarına enflasyon zammı

Toplu taşıma fiyatları çok uzun süredir belirli bir bantta tutulmaya çalışılıyordu. aylar süren bu baskılama ise sonunda enflasyona yenik düştü ve toplu taşıma fiyatlarına enflasyon bazında zam işlendi. İstanbul içerisinde toplu taşıma olarak devlet bünyesinde ve özel sektör bünyesinde ayrı ayrı hizmet veren araçlar mevcut. Bu araçlara dolmuş, minibüs ve otobüsler dahil ediliyor ve belirli kurumlar tarafından denetleniyorlar. Denetlenen bu gibi toplu taşıma araçlarına ise mevcut benzin zamları, enflasyon ve diğer sebepler ile makul ölçülerde zamlar işleniyor.

Vatandaş için ulaşım zorlaşacak

Geçtiğimiz yıllarda yıl içerisinde nadiren zamlar işlenirken, bu yıl ise ardı arkası kesilmeyen zamlar uygulandı. Gelen zamların genel sebebi ise enflasyon ve benzin fiyatlarına işlenen zamlar. Toplu taşımalarda hem özel sektör taşımacılığı olan dolmuş ve minibüsler hem de belediyeye bağlı olan otobüsler zamlandı. İstanbul içerisinde yaygın olan toplu taşımacılık için gelen zamlar ise vatandaşın ulaşım ihtiyacının zora girmesine neden oluyor. Semtlere göre değişim gösteren dolmuş ve minibüs fiyatları her gideceğiniz istikamette farklı bir tarife ile karşılaşmanıza sebep oluyor ve diğer yandan tek tarife olan belediye otobüslerinde de eklenen fiyatlar ile vatandaş ne kendi aracı ile ne de toplu yaşıma ile seyahat edemeyecek noktaya geldi.

Toplu taşıma güncel fiyatları

İstanbul içerisinde farklı tarifeler ile işlenen toplu taşımalar için gelen zamlar vatandaşın cebini yakıyor. İşte güncel zamlar ile aylık ve tek geçimlik toplu taşıma ücretleri:

  • Öğrenci aylık abonman: 109,00 Türk Lirası
  • Tam ücret aylık abonman: 602,00 Türk Lirası
  • Soosyal kart aylık abonman (memur, 60 yaş üstü): 374,00 Türk Lirası
  • Öğrenci İstanbulkart tek geçiş: 3,74 Türk Lirası
  • Tam ücret İstanbulkart tek geçiş: 7,67 Türk Lirası
  • Sosyal İstanbulkart tek geçiş: 5,49 Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  1 kilogram çipura ne kadar oldu? Temmuz 2022 güncel hal balık fiyatları

Elektronik bilet ücretleri

Elektronik biletler kendinize ait kartınızı unuttuğunuzda ya da lkakrtınız olmadığında kullanacağınız ve ödediğiniz ücrete göre geçiş hakkı tanıyan biletlerdir. İşte toplu taşıma elektronik bilet ücretleri:

  • Tek geçişlik elektronik bilet: 15,00 Türk Lirası
  • İki geçişlik elektronik bilet: 25,00 Türk Lirası
  • Üç geçişlik elektronik bilet: 32,00 Türk Lirası
  • Beş geçişlik elektronik bilet: 49,00 Türk Lirası
  • On geçişlik elektronik bilet: 88,00 Türk Lirası

Minibüs fiyat tarifesi ne kadar oldu?

İstanbul içerisinde yer alan toplu taşıma araçları arasında özel sektöre bağlı olarak iş gören minibüsler de aynı şekilde zamlandı. Bu zamlar doğrultusunda ise minibüslerde indi bindi ücreti 5,50 Türk Lirası seviyesine yükseldi. Öğrenci ücreti 2,50 Türk Lirası ve en kısa mesafe ücreti de 6,25 Türk Lirası oldu. bu zamlar ise henüz 1 ay içerisinde yapılan zamlar. Yeni fiyat tarifeleri güncellendikçe halka duyurulmaya devam edecek.

Toplu taşıma fiyatları neden artıyor?

Toplu taşıma fiyatlarının artış sebebi artan enflasyon karşısında düşen alım gücü ve aynı zamanda döviz ila alınan benzinin pompa fiyatına gelen zamlar. Bu zamlar devam ettiği sürece ulaşım fiyatlarına da zamlara bağlı olarak arttırılmak durumunda kalacak. Toplu taşıma için belirlenen fiyatlarda mesafeye göre değişen ücretlerin de hesaba katılması ve araçların yakacağı benzin oranında makul zamlar yapılması gerektiğini de unutmamak gerek.