Buğday ve arpa olarak satılan hububat çeşitleri daha Orta Anadolu tarafında yetiştiriciliği yapılan tarım ürünleridir. Sürekli dalgalanan iç piyasası ile buğday ve arpalar son aylarda satış fiyatlarında yükselmeler yaşamaya başladı. Çiftçilerin tekrar üretme dahil olabilmesi adı a gerekli olan bu fiyat artışları fabrikalar için ise işlenecek buğday ve arpalara ödenen fiyatların yükselmesi ile işlenmiş gıdalara zam yapılması anlamına geliyor. Arpa ve buğday fiyatlarında artışların ne kadar devam edeceği ise bilinmeyenler arasında.

Güncel buğday ve arpa fiyatları

Buğday ve arpa fiyatlarında yaşanan gelişmeler ham madde ve ilaç alarak yeni mahsuller yetiştirmek isteyen çiftçilere destek olurken, fabrikalar ise bu fiyatların daha alt seviyelere çekilmesini istiyor. Her iki taraf adına kurulan dengeler ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenleniyor ve güncel ortalama fiyat listeleri  Bilgi Hizmetleri Dairesi tarafından yayınlanıyor. İşte güncel arpa ve buğday fiyatları:

Arpa beyaz

Beyaz arpalar olarak sayılan arpa çeşitleri için kayıt altına alına  son satış Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıtlara geçirilmiştir ve bu satış ile birlikte beyaz arpalar için kaydedilen ortalama satış fiyatı 6.357 Türk Lirası seviyesine yükseldi. Ortalama fiyatlarda yaşanan fiyat yükselişleri genel olarak hububat türlerinin tamamında etkili görünmekte.

Yemlik arpa

Daha çok kümes hayvancılığı için yetiştiriciliği yapılan yemlik arpalarda bu hafta fiyatlar diğer buğday ev arpa türlerine göre daha alt seviyelerde kaldı. Yemlik arpalar için belirlenen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı ve bu satış işlemi ile birlikte yemlik arpa ürünlerinde ortalama satış fiyatları 5.030 Türk Lirası seviyesinde kaldı.

Beyaz sert Anadolu buğdayı

Beyaz sert buğdayların yerli tohum olarak bilinen türü beyaz sert Anadolu buğdayı için belirlenen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınmış olup bu satış ile birlikte beyaz sert Anadolu buğdayı olarak satılan hububat çeşitleri için belirlenen ortalama satış fiyatı da 6.904 Türk Lirası seviyesine yükseldi.

Kırmızı sert Anadolu buğdayı

Yerli tohum olarak satılan Anadolu buğdayları içerisinde beyaz kabuklu olanlara göre daha çok tercih edilen kırmızı sert Anadolu buğdayı çeşitleri için belirlenen son satış işlemi Edirne Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınmış olup bu satış ile birlikte kırmızı sert Anadolu buğdayı olarak satılan hububat eşitleri için belirlenen ortalama fiyat da 6.633 Türk Lirası seviyesine yükseldi.

İLGİLİ MAKALE  Un, toz şeker ve ayçiçek yağından sonra damacana su da zamlandı! Temmuz 2022 güncel damacana su fiyatları

Diğer kırmızı buğday

Diğer buğdaylar olarak satılan buğdayların alt çeşidi olarak bilinen diğer kırmızı buğdaylar için belirlenen son satış işlemi Sungurlu Ticaret Borsası tarafından kayıtlara geçirilmiş ve bu satış işlemi ile birlikte diğer kırmızı buğday olarak satılan hububatlar için belirlenen ortalama satış fiyatı da 6.412 Türk Lirası seviyesine yükseldi.

Ekmeklik kırmızı yarı sert buğday

Ekmek üretiminde kullanılacak olan unları hazırlamak adına öğütülen buğdaylar olarak yetiştirilen ekmeklik kırmızı yarı sert buğdaylar için belirlenen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınmış olup bu satış ile birlikte ekmeklik kırmızı yarı sert buğdaylar için belirlenen ortalama satış fiyatları da 6.412 Türk Lirası değerine yükseldi.

Yemlik kırmızı buğday

Yemlik olarak alınıp satılan ve daha çok kümes hayvancılığı için yetiştirilen kırmızı kabuklu buğdaylar grubuna ait olan yemlik kırmızı buğdaylar için belirlenen son satış işlemi sungurlu Ticaret Borsası tarafından kaydedilmiş olup bu satış işlemi ile birlikte yemlik kırmızı buğdaylar için belirlenen ortalama fiyat ise 6.004 Türk Lirası seviyesine yükseldi.