Herhangi bir nedenle işinden ayrılan ve tekrar çalışma imkanı bulamayan çoğu kişi için toplu para ödeyip emekli olmak bir iyi bir seçenek gibi görünüyor. Peki bu hangi şartlarda mümkündür. Çalışmadan ve gereken gün sayısı tamamlanmadan emekli olmak diye bir seçenekten bahsedebilir miyiz?

Toplu Para Ödeyerek Emekli Olunur mu? 

Eğer bir kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet ediyorsa toplu para ödeyerek emekli olabilir. Kalan gün sayısının primlerini ödeyerek emekli olma şansına sahiptir. Bu ilk şartı sağlayan vatandaşlardan toplu para yatırarak emekli olmak isteyenler arasında ikinci bir koşul daha gerekiyor.

O da herhangi bir sigortalı işte çalışmıyor olmak koşulu. Eğer emekli olmak isteyen vatandaş o anda sigortalı bir işte çalışıyorsa bu işin yarım günlük olması ya da 30 günden az süreli olması da gerekiyor. Öte yandan başvuran kişinin 18 yaşını doldurması ve emekli olmaması da gerekiyor.

Toplu Para Yatırarak Emekli Olmak İçin Nereye Başvurulur?

Toplu para yatırarak emekli olmak isteyen başvuru yapmak için bulundukları ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne gidebilir. Buraya müracaat ettikten sonra ödenecek para ve emeklilik koşulları konusunda ayrıntılı bilgi almaları da mümkündür.

Emeklilik Koşulları

Toplu para ödeyerek emekli olmak isteyenler için emeklilik koşulları tıpkı halen çalışmakta olan 4B’lilerin koşulları ile aynıdır. Bilindiği gibi emekliliğin temel belirleyenlerinden birisi sigorta girişinin yapıldığı zamandır. Bu giriş sizin emeklilik koşullarını belirler. Çünkü emeklilik koşulları da zamanla değişir ve kişinin ne zaman işe girdiği nasıl emekli olabileceğini belirten temel koşuldur.

Eğer sigorta girişi 30 Nisan 2008 tarihinden daha sonra olmuşsa koşullar farklıdır. Bu tarihten sonra sigortalı bir işe girenler öncelikle emeklilik primini doldurmak için 9000 gün çalışmış olmalıdır. 2008 yılının 30 Nisan tarihinden önce herhangi bir işte çalışmamış olan birisi de, ilk olarak bu tarihte kendi isteğiyle sigortalı bir işe girmişse ve erkekler için 65 kadınlar içinse 64 yaşını doldurmuşsa emeklilik için hak kazanır.

Banka maaş ödeme

5400 Prim Günü İle Emekli Olmak

Genel şartlar 9000 prim günü üzerinden hesaplansa da emekli olmak için 5400 gün de yeterli olabilir. Eğer bu olasılığı değerlendirmek ve 9000 prim günü üzerinden emekli olmak istemiyorsanız bilmelisiniz ki 5400 prim gününü dolduranların emekli maaşı biraz daha düşük olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Meslek gruplarına göre en yüksek emekli maaşları

1800 Günü Primi Dolduranlar Para Ödeyerek Emekli Olabilir

Emekli olmak için yeterli günü doldurmasa da eksik günleri toplu para ödeyerek karşılamak isteyenler için bir diğer koşul ise en az 1800 prim gününü tamamlamaktır. Eğer yaşınız ve yılınız uygun olsa bile prim gününüz eksik çıkıyorsa borçlanarak emekli olma şansınız var.

Geriye dönük borçlanma imkanında askerlik ve doğum izni alınan günler için de borçlanma ve bunları ödeme şansı tanınıyor.

Uzun vadeli bir sigortalı çalışan olmayan bir kadın üç kez olmak şartıyla doğum sonrası aldığı izinleri toplu ödeme ile kapatabiliyor. Erkekler ise silah altında bulundukları süreler için borçlanma yapıp toplu ödeme yapabiliyor. Sigortası emekli sandığına bağlı olanlar izinli oldukları günler için de borçlanma yapma imkanından faydalanabiliyor.

Toplu Para Ödeyerek Emekli Olma Konusunda Ayrıntılar

Bir kişi doktora eğitimi için bir süreliğine yurt dışında bulunmuş ya da herhangi bir nedenle çalışmamışsa çalışmadığı günlerin parasını ödeyerek emekli olabiliyor. Yine aynı durum avukatlık stajı yapanlar için de geçerli. Lokavt ve greve katılmış olan çalışanlar da bu süreleri ödeyerek emekli olabilir.

Staj süresi konusunda borçlanma tıp hekimlerine de tanınan bir hak. Seçim kanunları yüzünden kısa bir süreliğine iş bırakmak zorunda kalanlar da bu sürenin ödemesini yapabiliyor. Herhangi bir işte part time çalışan ya da sözleşmeli öğretmenlik gibi tam zamanlı olmayan işlerde çalışanlar da çalışmadıkları günlerin borcunu kapatarak emeklilik hakkı kazanıyor.