Yıl başınada yapılan asgari ücret zammı, yıllın daha başındayken enflasyon nedeni ile erimeye başladı. Bu yüzden de AKP’li Cahit Özkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücrete zam konusunu düşündüğünü belirtti. Bununla beraber mevzuattan bahseden Cahit Özkan, mevcutta uygulanan mevzuatın değişebileceğini belirtiyor.

2022 yılında yaşanan küresel gelişmeler nedeni ile enflasyonun artması ve diğer türlü kaleme gelen zamlardan sonra asgari ücretli vatandaşların geçinmeleri zorlaşmaya başladı. Geçen yıl 2 bin 825 Türk lirası olan asgari ücret, yıl başından sonra da yaklaşık yüzde 50 oranında bir artışa gidilerek 4 bin 250 Türk lirası yapılmıştı. Ancak bu rakamlar bile yüksek enflasyon karşısında eriyip gitmeye başladı. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, asgari ücret ile çalışan vatandaşlara güzel haberler verdi.

Türkiye’de enflasyon yüzde 40’ın üzerinde olması bekleniyor

Türkiye’nin yıl sonu enflasyon rakamlarının yıl sonunda en az yüzde 4 olması bekleniyor. Bu yüzden de vatandaşlar, artan fiyatlar nedeni ile geçinmekte zorluklar yaşamaya başladı. Bütün bunlar ile beraber asgari ücrete yapılan zamlar bile vatandaşların geçinmesine yetmemekte. Ancak beklenilen enflasyon rakamları ardından Temmuz ayında zam yapılması gündeme geldi. Temmuz ayında zam yapılması halinde, vatandaşlar az da olsa rahatlayabilecektir.

Asgari ücrete Temmuz ayında zam geliyor

AKP’li Cahit Özkan, yılda 2 kez asgari ücrete zam yapılması konusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açıldığını belirtti. Şu an ki mevzuat gereği asgari ücrete yılda bir defa zam geldiğini belirten AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, mevcut uygulanan mevzuatın değişebileceğini belirtti. Cahit Özkan, “Asgari ücrete yılda iki defa zam getirilmesi konusunu Cumhurbaşkanımız zaten ifade etmişti. Bu yapılabilir. Şu anki mevzuat gereği yılda bir defa yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Aklımızda var. Zamanı geldiğinde, bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız. Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Maliyet artışı mı var? O zaman vatandaşımızın gelirinde de artışı sağlayacak tedbir ve kararları alacağız” sözlerini söyledi.

Para Türk Lirası

Para Türk Lirası

Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın açıklamalarının ardından uzmanlar, asgari ücrete gelebilecek olan zamların 2022 yılının ilk 6 aylık enflasyon rakamlarına yakın bir oran ile hesaplanabileceğini belirtti. Yapılan hesaplamalar ile birlikte uzmanlar, Temmuz ayında asgari ücrete yapılabilecek olan zammın en az 850 Türk lirası olabileceğini düşünmekte. Yapılabilecek olan bu zam ile birlikte vatandaşlar, az da olsa rahatlayacak ve geçim sıkıntısı bir miktar azalacaktır.