Ayçiçek yağ fiyatlarında 2022 yılı içerisinde yaşanan değişimler genel olarak zam ağırlıklı oldu. Özellikle Mart ayı ile birlikte zamlanmaya başlayan fiyatlar 2022 yılının başlarında gündeme gelen Rusya-Ukrayna gerilimi ile meydana gelmeye başladı ve daha sonra yaşanan global enflasyon nedeni ile zamlar devamlı hale geldi. Alınan zamlar sonrasında geçtiğimiz yıla oranla çok daha yüksek fiyatlardan satılan ayçiçek yağlarında zamlar temel gıda ürünlerinin tamamında görülüyor.

Temel gıda ürünlerinde zamlar tetikleyici unsur

Aynı gıda grubu olan ürünlerden herhangi birine gelen zamlar, üretim maiyetlerinin artmasına yol açıyor ve burum da diğer temel gıda ürünlerinin de bu durumdan etkilenmesine neden oluyor. 2022 yılı içerisinde yaşanmaya başlayan zam furyası ile birlikte ayçiçek yağları da temel gıda ürünleri zamlarından zarar gören ürünler arasında yer aldı. Enerji kaynaklarına gelen zamlar ve ithalat ürünlerinin döviz kurlarına bağlı şekilde zamlar alması gibi nedenler ile ayçiçek yağları yüzde 150 daha zamlı fiyatlardan satılmaya başladı. Hem üretimi gerçekleştirilen hem de ithal edilen ürünlerden olan ayçiçek yağlarında zamlar Mayıs ayı ile birlikte zirve noktayı görmesine yol açtı. Güncel olarak ise ayçiçek yağları yaz aylarının başlangıcında sabitlendiği fiyatlardan işlem görmeye devam ediyor.

Ayçiçek yağı güncel fiyatları

Ayçiçek yağı fiyatlarında görülen artışlar yoğun olarak mayıs içerisinde kendisini gösterdi ve daha sonra ayçiçek yağları aldığı zamlar ile belirli bir fiyat bandında sabitlendi. Zincir marketler ve internet alışverişlerinde ürünlere yansıyan zamlar sonrasında BİM, A101, Şok ve Migros gibi zincir marketlerde güncel fiyatlar ise şu şekilde değişim gösterdi:

BİM ayçiçek yağı fiyatları

BİM market bünyesinde satılan ayçiçek yağı ürünleri BİM markası olan Sole marka adı ile satışa sunuluyor. Sole 1 litre ayçiçek yağları için güncel satış fiyatı 34,50 Türk Lirası olarak karşımıza çıkıyor. Sole 2 litre ayçiçek yağı 68,50 Türk Lirası olarak satılıyor ve sole 5 litre ayçiçek yağı için güncel fiyat ise 154,00 Türk Lirası. BİM marketlerde Sole marka dışında satılan tek ayçiçek yağı ürünü olan Yudum 5 litre ayçiçek yağı ise 169,00 Türk Lirası.

İLGİLİ MAKALE  İl il ramazan pidesi fiyatları

A101 ayçiçek yağı fiyatları

A101 marketlerde satışı gerçekleştirilen ayçiçek yağları için belirlenen güncel fiyatlarda en ucuz fiyat bandı Vera ayçiçek yağlarında görülüyor. Vera 1 litre ayçiçek yağı 34,50 Türk Lirası olarak satılıyor. Vera 2 litre ayçiçek yağı 68,50 Türk Lirası olarak satışa sunuluyor ve Vera 5 litre ayçiçek yağı için belirlenen güncel satış fiyatı 154,00 Türk Lirası. A101 marketlerde satılan diğer marka ayçiçek yağları için ise ortalama bir fiyat bandı bulunuyor. A101 bünyesinde 1 litre ayçiçek yağları ortalama olarak 44,90 Türk Lirası fiyatından satılıyor. 2 litre ayçiçek yağları için ortalama fiyat 79,00 Türk Lirası ve 5 litre ayçiçek yağları ise 165,00 Türk Lirası ücretinden satışa sunuluyor.

Şok ayçiçek yağı fiyatları

Şok marketlerde satılan ayçiçek yapı ürünleri yalnızca Şok market markası olan Evin marka adı ile satışa sunuluyor. Evin 1 litre ayçiçek yağı için belirlenen güncel satış fiyatı 34,50 Türk Lirası. Evin 2 litre ayçiçek yağı 69,00 Türk Lirası ücretinden satılıyor ve Şok marketlerde Evin 5 litre ayçiçek yağı güncel fiyatı 155,00 Türk Lirası.

Migros ayçiçek yağı fiyatları

Migros marketlerde satılan ayçiçek yağları hem kendi markaları olan Migros marka adı altında hem de diğer marka ürünleri olarak satışa sunuluyor. Migros 1 litre ayçiçek yağı 34,50 Türk Lirası ücretinden satışa sunuluyor. Migros 2 litre ayçiçek yağı ise 68,90 Türk Lirası. Migros marketlerde yer alan diğer marka ayçiçek yağları için belirlenen güncel fiyat ortalaması ise 1 litre ayçiçek yağları için 48,50 Türk Lirası. Migros marketlerde 2 litre ayçiçek yağları ise 92,50 Türk Lirası ortalama ücretinden satılıyor ve bu durum 5 litre ayçiçek yağlarında 169,90 Türk Lirası olarak değişiyor.