Öğrenmenler gelecek yeni nesillerin ilerideki dönemlerinde önemli rol oynayan kişilerdir. Öğretmenlik için çeşitli sınavlara tabi tutulması ve en uygun olan branş seçimi ile çeşitli eğitimler alınmaktadır. Öğretmenlik alanında alınan bilgiler neticesinde öğrencilere aktarılmalı ve gelişimleri konusunda gerekli bilgi temini edinilmektedir.

Öğrenmek olabilmek için çeşitli sınavlara tabi tutulmak devam etmektedir. Başarının sağlanması ve puanlarla birlikte atama işlemleri gerçekleşmektedir. Atama işlemi gerçekleşemeyen öğretmenlerin mağduriyetin azaltılması amacı ile sözleşmeli öğrenmen olabilmektedir.

İşlenen yöntemler ve süreçler oldukça değişebilmektedir. Zaman içerisinde çeşitli alternatifler ile görev işlemi gerçekleşmektedir. Sözleşmeli olarak iki yıl çalışma şeklinden bir yılda kadrolu olarak çalışılması ile tayin isteyebilmektedir. Sözleşmeli öğretmenlik meslek öncesi süreç olarak ta görülebilmektedir.

Sözleşmeli Öğretmen Nasıl Olunur?

Sistem tamamıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülerek gerçekleşmektedir. Bakanlık tarafından sistemlerine yapılan ön başvuru işlemin gerçekleşmesi gereklidir. Sözleşmeli öğretmenlik aday öğretmenlik olarak ta denilebilmektedir.

Yapılan ön başvurusu sonrası sınava alınacak adaylar için sözlü sınavlarının olacağı sınav merkezleri ilan edilmektedir. Sözlü sınavda başarı kazanan adayların görev alacakları yerleri açıklanmaktadır. Öğretmen adaylarının ilk kez sözleşmeli öğretmenlik ile karşılaşmalarından dolayı çeşitli sorulara cevap aramaktadır.

Sözleşmeli öğretmenlik denildiğinde akıllara gelen sorular genellikle;

  • Sözleşmeli öğretmenlik nedir?
  • Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu,
  • Edinilen haklar,
  • Kadroya geçme durumu,
  • Tayin hakkı

Şeklindeki birçok konuda çeşitli sorulara cevap aranmaktadır.

Sözleşmeli öğretmenlik nedir?

Sözleşmeli öğretmenlik nedir?

Sözleşmeli Öğretmen Başvurusu

Öğretmen adaylarının en merak edilen konularından biri olan sözleşmeli öğretmen nasıl olunur soruları olmaktadır. Sözleşmeli öğretmen olabilmek için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığının ilan açması gereklidir.

İlanın açılması ile ön başvuru yapılması gerekli olmaktadır. Elektronik ortamda yapılan ön başvuru kayıtları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından incelenmeye alınmaktadır. İncelemeler sonucu uygun görülen adaylar sınava tabi tutularak başarılı olan adayların görev yerleri belirtilmektedir.

Sözleşmeli Öğretmenlikte Sistem

Sözleşmeli Öğretmen olarak atanan öğretmenlerin görev süresi, görev yeri ve tayin gibi çeşitli konularda bilgi edinmek istemektedirler. Sözleşmeli olarak atanan öğretmenler ilk zaman sözleşmeli son bir yılda kadrolu olarak görev almaktadır.

Başarıları devam eden öğretmenlerin daha sonra kadroya geçişleri sağlanmaktadır. Zamanla gelişen sistem ile bu süre kısaltılabilme durumu beklentiler arasındadır. Çalışma süresinin sözleşmeli öğretmen olarak atanan yerde görev almaktadır bu süre zamanla kısalma durumu oluşması beklentiler arasındadır.

İLGİLİ MAKALE  Sayısal derslere nasıl çalışmalıyız? Herkes sayısal derslerde başarılı olabilir mi?

İzleyin: SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK HAKKINDA HER ŞEY SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN MAAŞLARI SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK NEDİR

Sözleşmeli Öğretmenlik Görev Süresi

Sözleşmeli öğretmen alımlarının önceliği olarak ihtiyaç duyulan alanlara yapılması ve bununla ilgili alım açıklanmaktadır. Alım ilanları ile Kamu Personeli Seçme Sınav puanlarının sırası ile sıralama yapılmaktadır. İlanın açılması ve puanlarla birlikte başvuru işlemi oluşmaktadır.

Sözleşeli öğretmen olarak öngörülen adaylar sözleşmelerin imzalanması ile görevlerine hak kazanmaktadır. Belgelerin imzalanmaması hiçbir hak talebi edilememektedir. Sözleşme işlemlerinin gerçekleşmesi ve belirli süre görev yerinde mecburi çalışma süresinin dolmasından sonra tayin istenebilmektedir.

Sözleşmeli Öğretmenlerde Haklar

Sözleşmeli öğretmen denildiğinde öğretmenlik mesleğindeki tüm haklardan faydalanması mümkün mü? Öğretmenlik denildiğinde yaz tatili ile birlikte onlarında tatile girmesi ve bu süreçte maaş alımına devam etmesidir. Sözleşmeli öğretmenlikte bu durumdan yararlanmaktadır.

Bunlara ek olarak okul döneminde sözleşmeli öğretmenlerde zorunlu ders saatlerine ek olarak ders alabilmektedir. Sözleşmeli çalışma sürecinin dolması ve kadroya geçilme durumunda tayin hakkının olabilmesi mümkündür. Sözleşmeli olarak atanan öğretmenlerin her yıl sözleşme yenileme yapası zorunludur. Kadrolu olan öğretmenlerde bu zorunluluk bulunmaz iken sözleşmeli olanlarda bulunmaktadır.

Sözleşmeli öğretmenlik nedir?

Sözleşmeli öğretmenlik nedir?

Sözleşmeli Öğretmen Maaşları

Sözleşmeli olarak görev alan öğretmenler yeni başlama sürelerinden dolayı en düşük kademede maaş almaktadır. Görev sürelerinin artması ve zamanla geçen sürede bu miktar değişmektedir. Yeni göreve başlamış öğretmenler ilk kademe maaş alır iken 5 ila 10 yıl arası görev alan öğretmen 2nci kademe olan maaş almış olmaktadır.

Oranlar bu şekilde senelere göre değişkenlik göstermektedir. Çalışma sürelerine göre bu oran küçük miktar farklılıkları ile değişebilmektedir. Çalışma süresinin artması maaş konusunda biraz daha fazla alınması sağlanmaktadır.