Son ayların en çok konuşulan konularından  biri olan asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri yayınlanmaya devam ediyor. Yaşanan gelişmeler asgari ücret zammı için yeşil ışık yaktı. Günlük olarak açıklamaların geldiği asgari ücrete ara zam konusunda bir açıklama daha Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Yapılan açıklamalar doğrultusunda ise asgari ücret için bir zam düzenlemesinin yapılacağı haberi asgari ücretli çalışanlar ile paylaşıldı.

Asgari ücrete zam haberi

Uzun süredir gündemde büyük yer kaplayan asgari ücrete zam konusu ile ilgili şimdiye kadar yapılmış olan en net açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabine toplantısı sonrasında yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada asgari ücrete zam konusu ile ilgili çalışmalara başlayacaklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedik. Bakanlığımız özellikle belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek yöntem geliştirecektir. Yapılan artışın istihdamda olumsuz etkiye yol açmasına meydan verilmeyecektir. En kısa sürede bu konuda müjdeli haberi işçi ve emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor

Asgari ücrete bir iyileştirme çalışması hazırlamak üzere hız kesmeden çalışmalara başlandı. Bu çalışmalar kapsamında 29 Haziran Çarşamba günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Komisyon toplantısında işçilerin, işverenleri ve hükümetin temsilcileri bir araya gelecek ve asgari ücret için bir zam konusu gündeme getirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçilerin temsil etmesi adına TÜRK-İŞ ve işverenleri temsil etmesi adına da Türkiye 1İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nu Komisyon toplantısına davet etti. Komisyon içerisinde toplamda 15 kişi yer alacak ve 5 kişi işçi kesimini, 5 kişi işveren kesimini ve 5 kişi ise hükümeti temsilen toplantıya katılacak. Toplantı kapsamında alınacak kararlar sonrasında asgari ücret iyileştirmek için ise asıl çalışmalar başlayacak.

Hafta sonuna kadar kararlar alınacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 29 Haziran Çarşamba günü toplanacak ve toplantıda asgari ücrete zam ile ilgili kararlar alınacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından öncülük edilecek olan toplantıda hem işçileri temsilen gelen TÜRK-İŞ hem de işverenleri temsilen gelen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ile görüşülecek ve görüşmeler sonunda kararlar alınacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin, ”Çalışma Bakanım, Asgari Ücret Tespit Komisyonuyla bir araya gelecekler ve bu çalışmayı da bu hafta sonuna varmadan inşallah bitirecekler.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ MAKALE  2000'den önce emekli olanlara müjde. Rekor zam geliyor

Asgari ücret ne kadar olacak?

Ülkemizde 2022 yılı başında yapılan zam ile asgari ücret net miktar 4 bin 253 Türk Lirası seviyesine yükseltildi. Geçtiğimiz yıla oranlandığı zaman ise asgari ücret 2022 yılı içerisinde neredeyse %50 oranında bir zam ile karşımıza çıktı. Yapılan bu çalışma ile artan enflasyona karşı asgari ücretli vatandaşların korunması politikası izlenmişti ancak alım gücü ve enflasyon konusunda yaşanan gelişmeler ışığında asgari ücrete bir yeni çalışma daha getirilmesi gerektiğine karar verildi. Bu kapsamda yapılacak çalışmada öngörülen en yüksek zam değeri ise memur ve emekli maaşları için uygulanacak olan zam değerine eşit olacağı yönünde. Enflasyona karşı eşit oranda bir koruma politikası izlenirse, asgari ücret bu şekilde zam ile yeniden sunulacak.