Her yıl içerisinde yılık ilk ve son 6 ayı için belirlenen zamlar maaşlara eklenir. Bu yıl da yılın ilk 6 ayında enflasyon oranı şekillenmeye başlarken, maaşlara da bu enflasyon baz alınarak zamlar işlenecek. Her yıl içerisinde ilk 6 ayın enflasyon ortalamasına bağlı olarak işlenen son 6 ay için maaş zamlarına dahil olan gruplar arasında memur ve emekliler yer almakta. 2022 yılında enflasyonu oranları da dahil edilerek emekli maaşlarına zam yapılması bekleniyor.

Emekliye müjde

Her geçen ay ile birlikte emeklilerin ve memurların yaklaşan yıl ortası zammına dair merakları artarken, bu zamlara ilişkin yeni açıklamalar da her geçen gün duyuruluyor. toplamda 18,5 milyon kişi tarafından beklenen zamlara dair yeni bilgiler ve bu bilgiler ile ortalama maaş zammı oranları da belli oldu.

Yılın ilk 6 ayı için açıklanan enflasyon 34,62 olarak ortalama şeklinde hesaplandı. Bu orana bağlı olarak da SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek maaş zammı da yüzde 34,62 oranında zamlanmış şekilde yansıyacak. Özellikle memur ve memur emeklilerine toplu sözleşme ile verilen ek zam Ocak ayında yüzde 2,5 olarak belirlenmiş iken toplamda  yüzde 7,5 ek zam alan memur ve memur emeklileri için son 6 ay adına belirlenen ek zam oranı yüzde 7 oranında bekleniyor. Bu ek zamma bir de Mart enflasyonuna bağlı olarak eklenen zamlar dahil oluyor ve memur emeklileri için toplamda %7+15,31 şeklinde bir ek zam ortaya çıkıyor.

2000 öncesi emekliler dikkat

En düşük SSK olarak belirlenen emekli ücreti 2000 yılı öncesi emekli olanlara ödenirken, yapılan zamlara bu grup da dahil edildi ve alınan maaşlarda beklenti Temmuz ayı için yüksek rakamlara çekildi. Bu bağlamda emekli ve memur maaşları içerisinde yine taban maaş olarak yer alan 2000 öncesi emeklilerin maaşı da zam oranları ile birlikte beklene seviye olarak 4.432 Türk Lirası seviyesine çekildi. Bu zam Temmuz ayında maaşlara eklenecek olup, şimdilik verilere göre ortalama bir orandır ve  enflasyonu da hesaplanarak belirli bir ortalama oturtulacak.

Emeklinin Temmuz zammı belirleniyor

Eğer hesaplanan veriler doğru şekilde işlenir ve enflasyon beklentisi önümüzdeki iki ay içerisinde bu şekilde beklentiyi karşılar ise memur ve memur emeklileri ek zamlar da hesaplanarak alacakları maaşlara göre şu şekilde belirtilebilir:

İLGİLİ MAKALE  Aralık ayında çiftçinin büyük kabusu yine gerçek oldu! Dur durak bilmeyen gübre zammına yenisi eklendi

  • En düşük memur maaşı: 8.622 Türk Lirası
  • En düşük memur emeklisi: 5.753 Türk Lirası
  • En düşük esnaf Bağ-Kur maaşı: 3.969 Türk Lirası
  • En düşük SSK yani 2000 öncesi emekli maaşı: 4.432 Türk Lirası

Memur ve memur emeklisi toplamda ne kadar zam alacak?

Yılın ilk üç ayında belirlenen ortalama enflasyon değeri olan %22,81 oranından ek zamlar çıkarılınca kalan %15,31 enflasyon farkı ile ilk 6 ay enflasyon ortalaması olan %34,62 oranından ek zam çıkarılarak belirlenen %27,12 oranındaki enflasyon farkı gibi değerler baz alınarak ve ek zam oranı olan %7 eklenerek hesaplanıyor bu zam ve ortaya beklenen zam yüzdesi olarak ise 34,12 değerinde bir zam artışı görülebiliyor. Bu bağlamda ise memurların zamlar ile birlikte alacakları maaş en düşük olarak 8.622 Türk Lirası şeklinde ve memur emeklileri için ise bu durum 5.753 Türk Lirası şeklinde yansıyor.