Anlaşmalı özel öğretmenlik, özel dersler. Günümüzde öğretmenlik yapan çoğu kişi tarafından tercih edilen bir ek gelir kapısı. Özellikle sınav yılındaki genç öğrenciler okul sonrası almak istedikleri özel ders ve kurslar için ek ders veren öğretmenler aramakta. 2022 yılı içerisinde ek ders ücretlerinin ne seviyeye geldiği ve hangi ders için ne kadar ücret alındığına dair sorulan sorular ve cevaplarını ise sizler için derledik.

Ek ders vermek

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenlerin ek ders ücretleri, çalışma prensipleri ve ders başına ücret değişimleri ile ilgili güncellemeler devam ederken verilen bilgilendirmeler özellikle son yıllarda fazlasıyla karışıklığa uğramış durumda. Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler için de aynı zamanda kendi içinde değişiklik gösteren yönetmelikte 2022 içerisinde artan ücretler ile birlikte ek ders ücretlerinin sol hali ise şu şekilde:

Öğretmen ek ders ücreti

Öğretmenler 2022 yılının ilk 6 ayında maaşlarını %30,5 oranında zamlı şekilde alacaklar. Öğretmen maaşlarına gelen zam ile birlikte ek ders ücretleri de zamlandı. Gündüz ek ders ücreti 27,29 TL’ye yükselirken yüksek lisans ek ders ücretleri 35,27 TL olarak değişiklik gösterdiği 2022 yılında ücretli öğretmenler ise girdikleri ders başına 29,19 TL alacak şekilde maaşlarına zam getirildi. Yani haftada 30 derse giren bir ücretli öğretmen 2022 yılında 1 ayda 3.360,64 TL maaş alacak.

Öğretmenler kaç ek ders alabilir?

MEB yönetmeliği gereği bir öğretmen maaşına karşılık haftada en az 15 derse girmek ile yükümlü. 15 saat haftalık ders süresini dolduran branş öğretmenleri için ise önemli bir gelir kapısı olan ek dersler haftada 20 saat ile sınırlandırılmıştır. Yani bir branş öğretmeni haftada en fazla 20 ek ders alabiliyor. branş öğretmeninin haftalık gireceği ders sayısı 30 saattir.  Öğretmen eksikliğinde 30 saat üzerinde derse de girilebilir fakat 20 saat üstü ek ders ücreti verilmez.

Haftalık ek ders ücreti hesaplama

  • 1 hafta içerisinde girdiğiniz toplam ders sayısından 15 saat çıkarın. İlk 15 saat standart maaş karşılığı derslerdir.
  • O hafta girdiğiniz toplam ders saati 9-20 saat aralığında ise 1 saat, 19-3o saat aralığında ise 2 saat ve 30 ve üzerinde ise 3 saat ek ders ekliyoruz. Çünkü her 10 saatlik ders başına 1 saat dersi planlama ve hazırlık açısından 1 ek ders alırsınız.
  • Eğer sınıf rehber öğretmenliği için size verilen bir sınıf var ise 2 ek ders saati daha eklenmiş oluyor. Herhangi bir sınıfın rehber öğretmeni değilseniz bu ekleme yapılmıyor.
İLGİLİ MAKALE  Sözleşmeli öğretmenlik nedir?

Ek statüde ek ders ücretleri

  • Gündüz dersleri: 27,29 TL
  • Gece ek ders ücretleri: 29,19 TL
  • Sözleşmeli ek ders ücreti: 23,41 TL
  • Takviye ek ders ücreti: 54,57 TL
  • Özel eğitim ek ders ücreti: 34,09 TL

Öğretmenliğin bu yönüyle de birlikte öğretmenlik mesleğini seçmek isteyenler için ise baraj sıralamaları ise baraj puanlarının kaldırılması ile değişti. Öğretmenlik mesleğini icra etmek isteyen kişiler ilgili branş türünde en az 300 bin sıralama yapmaları takdirinde bölümü okumaya hak kazanacaklar.