Son yılların en büyük finans çılgınlığı kripto para piyasaların çoğunu ele geçirmiş ve kendi hükümdarlığını kurmuş durumda. Özellikle son on yılda kat ve kat değer kazanan ve geleceğin alışveriş birimi olacağına inanılan kripto para birimleri ve gün geçtikçe büyümesini sürdüren, yerini sağlamlaştıran kripto piyasasının içerisinde ise tıpkı borsa piyasasında olduğu gibi birden fazla uzantı yer alıyor. Bu uzantılardan biri ise short açmak.

Kripto para dünyasında short açmak

Çoğunlukla finans dünyasının terimlerinin yansıtıldığı ve hem çağa hem de içinde bulunduğu duruma ayak uydurarak değişkenlik gösteren bu terimlerin anlamlarının da farklılaşabildiği kripto piyasasında önemli terimlerden biri olan short açmak, aslında bir nevi bahis oynamaya benziyor. Eğer finans ve borsa dünyasına dair bilgilerinize güveniyorsanız short pozisyon açabilir, long gösterebilir ya da hodl işlemi ile risksiz kalabilirsiniz.

Short açmak nedir?

Short yani kısa pozisyon açmak bir para biriminin değer kazanıp kazanmayacağı konusunda tahminlerde bulunarak o para birimi üzerinden kendi servetini katlama yöntemidir. Aslında finans dünyasında bir para biriminin değer kaybedeceği düşünülerek elden çıkarılması anlamına gelen short açmak terimi binance ile karşımıza biraz daha riskli bir biçimde çıkıyor. Bir coin türünün düşüşe geçeceğini düşünerek o coine short açabiliyorsunuz. Eğer beklediğiniz gibi değer kaybı gerçekleşirse, bu değer kaybından para kazanıyorsunuz. Aynı şekilde bu işlemin tam tersi şeklinde çalışmasına ise long pozisyon açmak deniliyor. Yani bir birimin değer kazanacağını söyleyerek long pozisyon açarsanız, kazandığı değer üzerinden siz de para kazanıyorsunuz. Açıkçası borsa konusunda kendinize ne kadar güvendiğinizi ve bu güvenin yerinde olup olmadığı konusundaki testinizi de tamamlayabileceğiniz bu işlemlere, gerçekten işin içinde olmadan girmek pek de mantıklı görünmüyor. Ayrıca short ya da long açma konusunda gerçekten tutan tahminler ile düşüşe geçen birimleri toplayarak daha sonraki yükselişlerinden kar elde etmek de mümkün.

Binance ve kripto piyasası

Kripto para piyasası gerçek para birimlerinizi sanal birimlere ve aynı zamanda sanal para birimlerinizi de gerçek birimlere çevirebildiğiniz bir piyasadır. Kripto para borsaları aslında standart borsa sistemi ile çalışır ve tek farkı bu borsa tipinde bir aracı kuruma ihtiyaç duymadan kendi banka hesabınız ve kripto para hesabınızla işlem yapabilmenizdir. Kripto para borsasında işlemler borsa kullanıcıları arasında yapılmaktadır. Gerçek para birimi ile alış veriş yapmak isteyen bir kullanıcı, kripto para birimini gerçek para birimi ile takas yapmak isteyen başka bir kullanıcıdan alır. Kripto para birimleri gerçek karşılığı olmayan sanal para birimleridir. Bu nedenle de kripto para alım satımları yalnızca internet üzerinden gerçekleştirilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Bitcoin 50.000 dolara mı gidiyor? BTC'de trendin yönü ile ilgili kripto para analisti Buğra Sukas'tan çarpıcı açıklamalar

Kripto para borsasında emir oluşturma

Kripto para borsasını gerçek borsadan ayıran bir özellik olarak karşımıza çıkan emir oluşturma, özellikle uzun vadeli düşünen kullanıcılar arasında popüler olan bir özellik. Bu şekilde para birimlerinizin öngördüğünüz ya da risk almadan işlem yapmak istediğiniz tutarlara geldiği zaman alım satımını yapabiliyorsunuz. Bir para birimine tepeden emir koyarak o noktaya ulaştığı anda belirlediğiniz miktarda satışını gerçekleştirebiliyorsunuz. Aynı şekilde sizi zarara sokacağını düşündüğünüz birimlerde de kendi hesabınıza göre en fazla inebileceğiniz seviyeye düştüğü zaman satılması için emir koyarak cüzdanınızı anlık şekilde oluşan bir zarar eğrisinden kurtarabiliyorsunuz.

İğneden almak

Kripto para birimleri içerisinde değerleri çok değişken ya da belli aralıklarla kısa süreliğine değer değişikliği gösteren birimler de mevcut. Böyle bir para birimini elde etmek için ise iğneden almak terimiyle bilinen bir yöntem uygulanıyor. Para birimi belli bir seviyeye çok kısa süreliğine düşerek tekrar tepeye yükselebiliyor ve bazı kullanıcılar bunun olacağını gördükleri zaman bu küçük aralıktan faydalanarak hem alım hem de tersi yönde yükselişlerde satım yaparak bu birimler üzerinden kar elde edebiliyorlar.