Gıdada uygulanan KDV indirimlerinin ardından bu kez gözler, konutlara çevrildi. Konutlara herhangi bir indirimin yapılıp yapılmayacağına yönelik edilen meraklar giderildi. Hükümetten bu konuyla alakalı farklı bir hamle geldi. Konutta indirim olabilmesi için, ikili KDV sistemini devreye soktu. İkili KDV sisteminde 150 metrekareyi aşan konutlar için kullanılacağı açıklanırken, bu sistemin nasıl çalıştığını ve konutta KDV indirimiyle alakalı tüm detayları sizler için derledik…

Konutta KDV indirimi olacak mı?

Konutta KDV indiriminin olup olmadığına yönelik yapılan araştırmalar son dönemlerde bir hayli arttı. Gıdaya gelen KDV indiriminin ardından bir indirimde konuta gelir mi, düşüncesiyle pek çok insan umuduna bir ışık yakmak için çeşitli mecralara yöneldi. Merak edilen konu üzerine bir çalışma düzenlendiğinin haberi gecikmeden geldi. Konutta KDV indiriminin olup olmayacağına yönelik düzenlenen çalışmada hedeflenen amacın, hem sektörün hem de tüketicinin rahat edeceği bir düzenleme olacağının haberi verildi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görüşmelerine devam ettiği konuyla alakalı detaylar gelmeye devam ediyor. Çeşitli sektörlerden gelen bilgiler doğrultusunda, talepler kayda alınırken gıdada yapıldığı gibi, konutta da KDV indiriminin olup olmayacağı merak edilen konular arasında yerini almaya başladı. Güncel olarak konutta şuanda %18 KDV uygulanırken, bu oranın düşüp düşmeyeceği merak ediliyor. Konutta uygulanan KDV indiriminin olup olmayacağı yönünde gelen bilgiler sonra, hükümetten ikili sistem şeklinde bir çalışma olduğunun açıklaması geldi. İkili KDV sisteminin ne olduğu merak edilirken bu konuya sizler için açıklık getirdik.

İkili KDV sistemi nedir?

İKİLİ KDV sisteminin düzenlendiği yönünde yapılan açıklamalar doğrultusunda şu şekilde bir planlama yapıldığı açıklandı. 155 metrekarelik bir dairede mevcut olan sistem doğrultusunda 150 metrekare kadar olan bölge için %18’lik bir KDV’nin söz konusu olacağı belirlendi. Konutlarda %18 ‘lik KDV ödemesinin yapılmaması için, daireleri olduğundan daha küçük gösterme gibi usulsüzlüklere de gidildiği açıklandı. Bu konuların yanı sıra şöyle de bir açıklama geldi. Kademeli olarak düzenlenen KDV düzenlenmesinde birlik görüşü oluşturularak, yapılan bu düzenleme sayesinde konut sahiplerinin metrekarede oynadıkları oyunların da önüne geçilmiş olundu. Geliştirilen bu düzenleme doğrultusunda,  Projede, satışta, tapuda evin net metrekaresinin kullanılması ve her şekilde yasal bir sürecin başlatılmasına teşvik edilmiş olundu.