Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Toprak Mahsulleri Ofisinin hububat alımı fiyatlarında ton başına artışın gerçekleştiğini açıkladı. Yapılan açıklama sonucunda hububat fiyatlarında buğday 400 lira arpanın ise 200 lira kadar arttırıldığı haberi geldi. Konuya dair pek çok açıklamanın içerisinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, mayıs ayı itibarıyla başlanan hububat hasadının yüzde 20 seviyesine kadar çıkarıldığı bilgisini verdi. Hasat zamanının ülke genelinde yaşanan yağışlar dolayısıyla 2 – 3 hafta kadar bir gecikme yaşadığını dile getirirken, konuya dair tüm detayları birer birer paylaştı. İşte konuya dair tüm detaylar…

Hububat fiyatlarında artış yaşandı!

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin açıkladığı bilgiler doğrultusunda Toprak Mahsulleri Ofisinin hububat fiyatlarında çeşitli fiyat değişikliğine gidildiğini dile getirdi. Fiyat noktasında yaşanan değişiklik itibarıyla buğdaya 400 lira kadar bir zam uygulanırken arpa bu zamdan 200 liralık artış yaşadı. Hububat fiyatlarında yaşanan bu artışın ardından tarımda yaşanan problemlere ve hububat noktasında Türkiye’nin nasıl bir yerde olduğunu açıklayan Kirişci, Türkiye’nin mayıs sonrasında hububat hasadın yüzde 20 seviyelerini çıktıklarını dile getirdi. Hububat hasadında, Türkiye’de yaşanan yağışlar dolayısıyla 2 – 3 haftalık bir aksama sorunu yaşandığını dile getirirken, ürünlerin büyük bir kısmının üreticide olduğunu söyleyerek herhangi bir ticari kaybın olmadığın dair açıklamada bulundu. Aynı zamanda Bakan Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisinin iç ve dış piyasayı yakından takip ettiklerini dile getirirken “TMO alım fiyatlarının ton başına buğdayda 400 lira, arpada ise 200 lira artırılmasına ve hububat alım primlerinin temmuz ayından itibaren ödenmesine karar verilmiştir.” şeklinde konuştu.

Prim ödemeleri temmuzda gerçekleşecek

Hububat fiyatlarında yapılan alım artışlarının sonrasında çeşitli konulara da değinmeyi ihmal etmeyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, hasadın Toprak Mahsulleri Ofisine teslim edilmesinin ardından prim ödemelerinin temmuz ayında gerçekleşme ihtimali olduğunu dile getirirken “Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından buğday için ton başına 1000 lira, arpa için 500 lira olarak ödenecek ‘Hububat Alım Priminden’ üreticilerimizin yararlanmaları için ürünlerini en geç 1 Eylül 2022 tarihine kadar TMO’ya satmış olmaları gerekmektedir. TMO’ya bugüne kadar ürün teslim etmiş olan tüm üreticilerimiz, artırılan yeni alım fiyatlarından faydalanacak; geriye dönük fiyat farkı ödemeleri ise temmuz ayında üreticilerimizin banka hesaplarına aktarılacaktır. Üreticilerimizin emeklerinin karşılığını vermek için Bakanlık olarak elimizden gelen gayreti gösteriyor, bu vesileyle tüm üreticilerimize bereketli bir hasat sezonu diliyoruz.” şeklinde konuştu.