Kripto para borsası son zamanlarda oldukça yükselişte. Çoğu insan bir şekilde kripto para işine girip, kazanç sağlama hedefinde. Fakat kripto para borsası oldukça detaylı, karmaşık işlemler silsilesi içerisinde. Fakat bu konuyu derinlemesine araştırmak isteyenler ise HODL kelimesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu yazımızda sizlere HODL ne demek? Sorusunu cevapladık.

HODL ne demek?

Kripto para ile ilgili olan kişiler HODL’ın ne demek olduğunu bilir. HODL, İngilizce de tutmak anlamına gelen bir kelime olarak kullanılmaktadır. “Hold on for dear life” cümlesinin kısaltması olan bu kelime, “canınız pahasına tutun” anlamına gelmektedir.

Kripto para piyasası oldukça dalgalı bir piyasadır. Bu yüzden kripto para borsasında yüksek miktarda para kazananlar ve yüksek miktarda para kaybedenler vardır. Bazı kişiler ise yatırım tavsiyesi verir. Kripto para piyasası düşüşte olsa bile bu yatırım tavsiyesi kişiler HODL der. Yani ne olursa olsun elinizdeki varlığı tutmanızı söylerler. Çünkü bu kişiler, elinizde tuttuğunuz varlığın tekrardan değerleneceğini bilmektedirler. Bir kripto para için HODL kelimesi kullanıldığında, o kripto paranın uzun vadede size kazanç sağlayacığını anlamalısınızdır.

HODL kelimesi bir strateji tarzı olarak kullanılmaktadır. Eğer bir ekonomist veya analist, düşüşe geçen bir kripto paranın yükseleceğini söylüyorsa HODL diyerek takipçilerine o varlığı elinde tutmalarını anlatır. Bu sayede uzun vadede o kripto para, size yüksek miktarda kazanç sağlayabilir. Fakat kripto para piyasası oldukça dalgalı bir piyasa. Örneğin, 2017’nin sonunda 3000 Dolar’a kadar düşen Bitcoin, 2018’in ikinci çeyreğinde ise 63.000 Dolar’a kadar çıktı. Bu sayede HODL yapan kripto para sahipleri, çok yüksek miktarda kazanç sağlamışlardır.

Her kripto paranın yükseleceği kesin değildir. Bazen HODL yapıp da daha çok para kaybeden çok fazla yatırımcı vardır. Bu yüzden kripto para piyasasına girip, kripto varlık satın almadan önce detaylıca düşünmenizi tavsiye etmekteyiz. HODL yatırımları, içerisinde büyük riskler barındırmaktadır.

HODL’ın bir diğer anlamı, yatırımın yapılıp uzun süre unutulması anlamına gelmektedir. Bazı rivayetlere göre HODL kelimesi, İngilizce de tutmak anlamına gelen”hold” kelimesinin yanlış yazılmasıyla dillere dolandığı söylenmekte. Bu yatırımcı “I’m holding.” yerine “I’m hodling.” yazarak HODL kelimesinin bir finans terimi olmasını sağlamıştır. 18 Aralık 2013’de yapılan bu yazım hatası, finans piyasasını oldukça etkilemiştir. Bu olay sonrası her yıl 18 Aralık günü HODL günü olarak kutlanılmaktadır.