Türkiye, üretimde oldukça verimli bir ülkeyken, durum şimdilerde biraz farklı. Hali hazırda var olan ancak Ukrayna-Rusya savaşı ile birlikte yükseliş gösteren küresel tedarik sorunu ve enflasyon artışı, üretimi neredeyse durma noktasına getirdi. Çiftçiler, üretimden gün geçtikçe artan fiyatlardan ve üretimdeki verimsizlikten şikayetçi. Üretim için ihtiyacı olan sermayeyi sağlayamayan çiftçi, çareyi üretimi azaltmakta hatta ve hatta durdurmakta buluyor. Tüm bunlar yaşanırken, gübre fiyatları yine zamlandı. Gübre, verimli ve sağlıklı bir tarım için gereklidir. Gübrelenmiş toprak verimli bir hasat için büyük önem taşır. Bu nedene bağlı olarak da gübreleme işlemi kesinlikle devam ettirilmelidir. Gübreleme bu denli önemli ve gerekliyken, gübre fiyatları dur durak bilmeden artıyor. Gübre fiyatlarına zam üstüne zam geldi ve çiftçi gübre alamaz oldu. Zamlar yüzünden hasattaki verim düştü. Bu durumdan hem çiftçi hem de tüketici rahatsız. İşte 2022 yılı Temmuz ayı güncel gübre fiyatları.

Gübre nedir?

Gübre, bitkilerin yeterli miktarda beslenebilmesi için gerekli olan en önemli maddedir. Bitkinin ve toprağın ihtiyacı olan mineraller gübre tarafından sağlanmaktadır. Gübreleme işlemi, toprağın ve dolayısıyla tarımın verimi bakımından oldukça önemli bir işlemdir.

Gübre çeşitleri

Gübreler, doğal gübre ve yapay gübre olmak üzere iki grupta toplanırlar. Yapay gübreler; azotlu gübre, potasyumlu gübre ve fosfatlı gübre olarak ayrılır. Doğal gübreler ise; ahır gübresi, kompostlar ve yeşil gübre olarak üç grupta toplanır

Gübre fiyatlarında son durum ne?

Gübre fiyatlarına gün aşırı zam gelmesi, üreticiyi büyük ölçüde zora sokmaya devam ediyor. Son dönemde üretimdeki verimin düştüğü herkesçe bilinen bir gerçek. Bunun nedeni ise elbette ki, gübre fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan gübresiz tarım. Hasat zamanı gübrenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Gübresiz tarım verimsiz olduğu için yapılan hasat da aynı ölçüde verimsiz bir hal alıyor. 20.20.0 gübrenin fiyatı 9050 TL, DAP gübrenin fiyatı ise 15.500 TL oldu. İşte temmuz ayı güncel gübre fiyatları.

2022 temmuz ayı güncel gübre fiyatları

  • DAP gübresi 1 ton: 15 bin 500 Türk lirası
  • Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk lirası
  • Can gübre 1 ton: 6 bin 850 Türk lirası
  • 15.15.15 gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
  • 15.15.15 (Zn) gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
  • 20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
  • 20.20.0 (Zn) gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
  • Amonyum sülfat 1 ton: 7 bin Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Ekmeğe beklenmedik zam! Ekmek fiyatları cep yakmaya devam ediyor

Gübre fiyatlarında indirim bekleniyor mu?

Gübre fiyatlarına indirim gelip gelmeyeceğine dair bir bilgi yok. Gübre fiyatlarının düşmesi enflasyonun ve döviz kurunun düşmesi ile doğru orantılı. İthal gübre fiyatları, döviz kuruyla doğru orantılı olarak arttığı için de gübre fiyatları her geçen gün artıyor ve alım gücü düşüyor. Tarlada kullanılan araçların mazotuna zam geldiğinden dolayı da çiftçiye bir darbe de buradan vuruluyor. İndirim şöyle dursun, herhangi bir stabil durum bile çiftçiyi biraz olsun rahatlatacak gibi görünüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gübreleme önerileri

Gübrelemenin Amacı

Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave
etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde
etmektir. Yüksek verim ve kalite için bitki besin elementinin tam olarak saptanması gereklidir.

Önce Toprak Analizi: Üretimi yapılacak bitkiye verilecek gübre miktarını bilmek için
öncelikle yetiştirileceği toprağın analizlerinin yapılması gereklidir.

Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma: Toprak analizlerinin doğru ve güvenilir olması
için üretim yapılacak tarla veya bahçeden toprak örnekleri usulüne uygun olarak
alınmalıdır.

Verilmesi Gereken Gübre Miktarı: Alınan toprak örnekleri herhangi bir toprak analiz
laboratuvarında analiz ettirildikten sonra, tarlanın bulunduğu bölge ve ekilecek
bitkiye göre ilgili “Gübre Tavsiye Çizelgesinden yararlanılarak uygulanacak gübre
miktarları belirlenir.