Ekmek fiyatlarının son bir yıl içerisindeki artışı vatandaşı tedirgin etmeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda tek bir fiyat ile her yerde satışı gerçekleştirilen ekmek için ise gelen zamlar ve üretim maliyetlerindeki artışlar sonrası her bir satıcıda farklı fiyat görülmeye başlandı.  zamlar sonrasında bazı işletmelerde ekmek 5 Türk Lirası seviyesinden satılıyor.

Ekmek neden zamlandı?

Ekmek fiyatlarına gelen zamlar beklenmedik şekilde yansıtılmıştı ve sonrasında vatandaş bir adet ekmek için geçmişte dediği fiyatların neredeyse 2 katı fiyatlar ödemeye başlamıştı. Ekmeğin neden bu denli zamlandığı hakkında ise birden fazla sebep ele alınıyor. Ekmeklerin üretilebilmesi adına ekimi gerçekleştirilen buğdayların üretim maliyetlerinden başlayan bu pahalılık zinciri, hem tarlalarda kullanılan gübre ve ilaç gibi tarım destekleyici ürünleri etkileyen zamlar nedeni ile buğdayın daha maliyetli olmasına hem de buğdayın una, unun da ekmeğe çevrilmesi aşamasında üretimde kullanılan enerji kaynaklarına zam yapılması sonrasında bir zam zincirine dönüşüyor.

Ekmek fiyatlarına gelen zamlar genel olarak üretiminde kullanılan kaynakların ithalat ürünleri olmasından dolayı dolar kurunda yaşanan yükseliş ve enflasyon gibi nedenler ile raflardaki ekmek fiyatlarına yansıyor. Tarlalardan başlayan zamlar 2022 yılı Mart ayı itibari ile arttı ve bu ada temel gıda ürünleri, ekmek ve daha birçok ürünün zamlanmasına yol açtı. Fırınlarda kullanılan yakıtların da ithalat kalemi ürünler olması ekmek zamlarını etkileyen başka bir nokta.

Ekmek fiyatları ne kadar oldu?

Ekmek fiyatları konusunda gelen güncellemeler Fırıncılar Odası tarafından alınan kararlar ile belirleniyor ve bu şekilde bir il içerisinde bulunan fırınların tamamında aynı fiyat tarifesinin uygulanması doğrultusunda kararla alınıyor. Fırıncılar Odası kuruluşu 81 ilde bulunuyor ve her şehirde yer alan fırıncılar adına şehir şehir farklı tarifeler ile fiyatlar belirleniyor. Daha sonra Fırıncılar Odası kuruluşlarının bağlı olduğu Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından tek bir fiyat tarifesi uygulaması bu belirlenen fiyatlar kapsamında kimseyi mağdur etmeyecek şekilde uygulamaya alınıyor.

Bu fiyat belirlemesi kapsamında o şehirde yer alan kişilerin kiralarından yakıtlarına kadar tüm maliyetleri hesaplanarak fiyatlar belirleniyor. Ancak son aylarda ekmek fiyatlarının sürekli artması ile birlikte belirli şehirler içinde de ekmek fiyatları farklı seviyelerde görülmeye başlandı. Ekmeğin genel olarak ise 4 Türk Lirası seviyesinden satışı gerçekleştiriliyor. bu durum bazı daha lüks bölgelerde yer alan işletmelerde 4,50 Türk Lirası ve 5 Türk Lirası seviyelerinde görülüyor.

İLGİLİ MAKALE  Arpa fiyatlarında artış devam edecek mi? Güncel buğday ve arpa fiyatları

Ekmek 5 Türk Lirası

İstanbul ili içerisinde belirli ilçelerde ekmek diğer ilçelerde olduğu gibi 4 Türk Lirası seviyesinde satılmak yerine 5 Türk Lirası seviyesinden satılıyor. Bu durum ise dikkat çekici bir durum olarak Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nu alarma geçirdi ve duruma el atılacağına dair açıklama yapıldı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğin 5 liraya satılması konusunda alarma geçildiğin ve bu durumun son bulduğunu açıkladı. Ekmeğin kilogram fiyatının ise 20 Türk Lirası seviyesinde olmasından dolayı 200 gram ekmeğin 4 Türk Lirası ücretinden satılmaya devam edileceğini duyurdu. Şuan ise genel bir fiyat tarifesi olarak ülke genelinde 4 Türk Lirası değerinde ekmek satışı gerçekleştirilmeye devam ediliyor.

Ekmekte indirim uygulanacak mı?

Ekmek fiyatlarında herhangi bir indirim olmamasının yanı sıra ekmek geçtiğimiz günlerde yeni bir zam aldı. Daha öncesinde 3,50 Türk Lirası seviyesinden satışı gerçekleştirilen ekmek 4 Türk Lirası fiyatı ile Haziran ayı içerisinden satılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde ekmeğin kilogram fiyatının 20 Türk Lirası seviyesinde olduğuna ilişkin açıklama da, ekmek fiyatlarına yakın zamanda indirim gelmeyeceğini ortaya koyuyor.