Çiftçiler için 2022 yılının zor geçmesinin nedenleri arasında sayılan gübre fiyatlarındaki artışlar devam ediyor. Her hafta bir yeni zam eklenerek piyasaya sürülen gübreler global enflasyon gibi nedenler ile artıyor. Gübre fiyatlarında yaşanan artışların devam etmesi ise yeteri kadar gübre alınamamasına yol açıyor. Tarlaya ektikleri ekinler için gübreleme yapmak isteyen çiftçiler için ise bu durum daha az mahsul demek. Güncel gübre fiyatları ile ilgili en merak edilen konu ise artmaya devam edip etmeyeceği.

Gübre fiyatları artmaya devam edecek mi?

Gübre fiyatlarında yaşanan güncel gelişmeler daha çok zam yönünde. Zamların arka arkaya işlenmesi sonucunda ise çiftçiler gübreye erişimde zorluk yaşıyor ve bu durumda alımlar da düşüyor. Fakat yaşanan bazı ekonomik gelişmeler ise ilerleyen dönemde gübre fiyatlarını etkileyebilir. Geçtiğimiz günlerde sabit seyrinden çıkarak düşüşe geçen dolar gübre fiyatlarında yaşanan artışların sebepleri arasında sayılıyor. Doların düşmesi ise, hem gübre üretiminde kullanılan enerji kaynaklarının daha ucuza temin edilmesi hem de ithal gübrenin daha ucuz fiyatlardan alım satımının yapılması demek oluyor.

Dolar gibi döviz kurlarında yaşanan düşüler eğer ki bu şekilde devam ederse, tarım için birden fazla alanda kolaylık da beraberinde gelmiş olacak. Çiftçilerin tarlalarını sürmek için kullandıkları araçlardaki mazot, sulama işlemleri, gübre ve ilaçlar gibi birçok tarım işleminin gerçekleşmesinde rol oynayan ithalat türü kaynaklar da dolara bağlı olarak düşüş yaşayacak ve bu durumda tarımda bir rahatlığın önü açılacak.

Gübre fiyatları düşer mi?

Gübre fiyatlarını düşmesi için gerekli olan ithalat ve ithal enerjilerde düşüş yaşanması durumunun gerçekleşmesi halinde gübre fiyatlarında düşüşler meydana gelecektir. Ancak henüz tarım sektörü için bu gibi düşüşler fiyatlara yansımış durumda değil. Gübre fiyatları için bir indirim de bu nedenle gündeme henüz gelmedi. Öte yandan fiyatlarda yaşanan artışlar ise her geçen haftayla birlikte listelere yansıyor ve farklı firmalar tarafından yayınlana gübre fiyatları güncelleniyor. Güncellenen gübre fiyatlarında şimdilik artışlar devam etmekte.

Gübre fiyatlarında son durum

Güncel gübre fiyatlarına bakıldığında ise farklı gübre türlerine göre farklı fiyatlar karşımıza çıkıyor. Daha çok yukarı yönlü ilerleyen tablolar olarak karşımıza çıkan gübre fiyatlarında yaşanan güncel gelişmeler sonrası gübre fiyatları ise şu şekilde değişim gösterdi:

  • DAP gübre 1 ton: 15 bin 500 Türk Lirası
  • Can gübre 1 ton: 6 bin 850 Türk Lirası
  • Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk Lirası
  • 20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk Lirası
  • 15.15.15 gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk Lirası
  • Amonyum sülfat 1 ton: 7 bin Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Çiftçi zor durumda! Gübre fiyatlarına tam 1050 TL zam geldi!

Gübre düşmezse mahsul çıkmayacak

Gübre fiyatlarının sürekli olarak artışlar ile karşımıza çıkması sonrası çiftçilerden kötü haberler gelmeye devam ediyor 2022 yılı içerisinde gübre gibi tarım destek malzemelerinin fiyatlarında zamların yaşanmasının sonrası birçok çiftçi bu masrafları karşılayamadığı için tarlaya ekim yapmayı bırakmıştı. Ve bu durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. Gübre fiyatlarında yaşanan artışlar çiftçilerin sattıkları mahsul ile yeni ekim yapmasını engellemeye devam ediyor ve ortaya azalan bir mahsul grafiği çıkıyor. Daha az gübre daha az beslenmiş tarım ürünlerinin oluşmasına ve dolayısı ile işlem görememelerine neden oluyor. Durum bu şekilde giderse de, çiftçiler için tarımın sonu gelecek.