2020 yılının ardından yaşanan küresel tedarik sorunu ve enflasyon artışı ile birlikte, halk bu durumun ciddi ve yıkıcı etkileriyle mücadele ediyor. Çiftçiler de bu nedenden dolayı artışa geçen ürünler dolayısıyla zor durumda. Üretim için gerekli sermayeyi sağlayamayan çiftçinin üretimi azaltıyor ya da tarım işini tamamen bırakıyor. Gübre fiyatları da yeniden zamlandı. Tam 1050 TL oranında gelen zam, çiftçinin belini büktü. Gübre, verimli ve sağlıklı bir tarım için gerekli olan en önemli maddelerden biriyken, gübrelenmiş toprak çok daha verimli olur. Bundan dolayı da gübreleme işlemi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Gübreleme bu denli gerekliyken, son zamlar gübre fiyatlarını da vurdu. Gübre fiyatlarına büyük bir zam geldi ve çiftçi gübre alamayacak duruma geldi. İşte 2022 yılı Temmuz ayı sonunda güncel gübre fiyatları.

2022 Temmuz güncel gübre fiyatları

DAP gübreye tonda 1300 lira zam yapıldı ve 14200 TL iken 15500 TL oldu.
20.20.0 gübreye tonda 910 lira zam yapıldı ve 9050 TL oldu.
20.20.0 (Zn) gübreye tonda 1050 lira zam yapıldı ve 11200 TL oldu.
15.15.15 gübreye tonda 900 lira zam yapıldı ve 10200 TL oldu.
15.15.15 (Zn) gübreye tonda 800 lira zam yapıldı ve 10700 TL oldu.

Gübre nedir?

Gübre, bitkilerin yeterince beslenebilmesi için gerekli olan bir maddedir. Bitkinin ve toprağın ihtiyacı olan mineraller gübre tarafından sağlanmaktadır. Bitkinin gelişimini yeterince sağlaması buna bağlıdır.

Gübre çeşitleri

Gübreler doğal gübre ve yapay gübre şeklinde ikiye ayrılırlar. Yapay gübreler; azotlu gübre, potasyumlu gübre ve fosfatlı gübre olarak ayrılır. Doğal gübreler ise; ahır gübresi, kompostlar ve yeşil gübre olarak üç grupta toplanır.

Gübre fiyatlarında son durum ne?

Çiftçilerin korkulu rüyası olan gübre fiyatlarındaki zam, her geçen gün daha da artış gösteriyor. Çiftçiler herhangi bir indirim olup olmayacağını merak ediyor ve bunu merak ettikleri sırada sürekli olarak zam geliyor. Döviz kuru bu kadar artmışken gübre fiyatlarının da artması söz konusu. Verimsiz bir toprağa sebep olan gübresiz tarım, verimsiz bir hasat olmasına da neden oluyor. Zamlar dolayısı ile verimsiz tarım ve dolayısıyla verimsiz hasat da artışta. Gübresiz tarım verimsiz olduğu için yapılan hasat da bu oranda verimsiz bir hal alıyor. 20.20.0 gübrenin fiyatı 9050 TL, DAP gübrenin fiyatı ise 15.500 TL oldu. Çiftçi bu zamların ardından verimli ve getirisi en azından geçinmeye uygun bir gelir bekliyor. İşte temmuz ayı güncel gübre fiyatları.

İLGİLİ MAKALE  Asgari ücret zammında son dakika gelişmesi. Masadaki 'zam' açıklandı

Gübre fiyatları düşecek mi?

Gübre fiyatlarının düşeceğine dair henüz bir bilgi yok. Bir bilgi olmamasının sebebi, enerji kaynaklarının fiyatlarının dur durak bilmeden artması ve zamların da her geçen gün artış göstermesi. Gübre fiyatlarının düşmesi enflasyonun ve döviz kurunun düşmesine bağlı, bu da pek mümkün görünmüyor. İthal gübre fiyatları döviz kuruna doğrudan bağlı olduğundan artışla birlikte sürekli zamlanıyor. Bu da gübre fiyatlarının gün geçtikçe artmasına sebep oluyor. Ek olarak, tarlada kullanılan araçların mazotuna da sürekli olarak zam geldiğinden henüz bir indirim yok ve daha da kötüsü fiyatlar sabit de kalmıyor. Herhangi bir indirim olduğunda gelişmeleri size haber veriyor olacağız.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gübreleme önerileri

Gübrelemenin Amacı, Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave
etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde
etmektir. Yüksek verim ve kalite için bitki besin elementinin tam olarak saptanması gereklidir.

Önce Toprak Analizi: Üretimi yapılacak bitkiye verilecek gübre miktarını bilmek için
öncelikle yetiştirileceği toprağın analizlerinin yapılması gereklidir.
Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma: Toprak analizlerinin doğru ve güvenilir olması
için üretim yapılacak tarla veya bahçeden toprak örnekleri usulüne uygun olarak
alınmalıdır.
Verilmesi Gereken Gübre Miktarı: Alınan toprak örnekleri herhangi bir toprak analiz
laboratuvarında analiz ettirildikten sonra, tarlanın bulunduğu bölge ve ekilecek
bitkiye göre ilgili “Gübre Tavsiye Çizelgesinden yararlanılarak uygulanacak gübre
miktarları belirlenir.