Toprağa ekilen ekinin verimli ve sağlıklı oluşabilmesi için en büyük kaynaklardan bir tanesi olan gübre, son dönemlerde pek çok çiftçinin canın derinden yakılmasına neden oldu. Gübre fiyatlarında her geçen gün yaşanan artış, çiftçinin tarlasını ekme noktasında ciddi problemler yaşamasına ve rekolte seviyelerinin fazlasıyla düşmesine neden oldu. Her geçen gün sürekli olarak artan gübre fiyatlarında yen bir artış yaşandı. İgsaş, Dap ve Kompoze gübrede zamlar peşi sıra gelmeye başladı…

Gübre fiyatlarında yeni bir artış daha

Gübre fiyatlarında yaşanan artışlar, tarım sektörünü fazlasıyla vurdu. Tarlaya ekilen tüm ürünlerin verimsiz ve sağlıksız olmasına neden olan bu durum sonucunda ciddi oranda rekolte kayıpları yaşanmaya başlandı. Gübre fiyatlarının artması ciddi oranda tarım sektörünü yakından vuran durumların başında gelirken, bu durumdan hem çiftçi hem de vatandaş fazlasıyla etkilenmeye devam ediyor. Türkiye’de bazı gübre firmaları, gübre fiyatlarında artış başlatırken diğer gübre firmalarının da gübre fiyatlarında artış yapması bekleniyor.  Gübre, tarım sektörünün en önemli gerekliliklerinden bir tanesi olurken geçtiğimiz yıl gübre fiyatlarında meydana gelen 7 katlık artış üretimde ciddi problemlerin oluşmasına neden olmuştu. 2022 yılının başlamasının ardından dolar kurunun artması ve yaşanan krizler sonucunda gübre fiyatları her geçen gün artmaya devam ederken, bu durum üreticinin büyük ölçüde geçim sıkıntısı içerisinde olmasına, vatandaşın da gıdaya ulaşma noktasında zorlanmasına neden oldu. Kur da meydana gelen dalgalanmalar sonucunda bazı gübre firmalarının gübre fiyatlarına yaptıkları zamlardan sonra gübre fiyatlarındaki son durum şu şekilde oldu;

  • Üre gübresi 12600 TL/ton’dan 13000 TL/ton’a
  • DAP 17650 TL/ton’dan 18200 TL/tona
  • 20.20.0 ise 11250 TL/tondan 12050 TL/ton’a çıktı.

Firmalar bayilere satışını durdurdu

Gübre fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda, firmalar bayilere satışlarını durdurduğunu açıkladı. Diğer gübre firmalarının da aynı ölçümde gübre fiyatlarında zamana gideceği beklenirken, Gübretaş beklenmedik bir hamle yaptı. Gübretaş tüm bayilere gübre satışını bir anda durdurdu. Gübretaş sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine ürün vermeye başladı. Gübre fiyatlarında yaşanan bu artış pek çok üreticinin canın fazlasıyla sıkılmasına neden olurken, nasıl bir süreç işleyecekleri konusunda büyük bir şaşkınlık içerisinde kaldılar. Gübre fiyatlarının bu denli artması, çiftçinin tarlaya gübre ekememesine neden olurken, tarladaki ürünün fazlasıyla düşmesine ve rekolte seviyelerinde ciddi düşüşlerin yaşanmasına neden oldu. Gübre fiyatlarında dur durak bilmeyen artışlar sonrasında üretimin ne durumda olacağı merak edilen konular arasında yerini ilk sıralarda alıyor.

İLGİLİ MAKALE  Gübre fiyatlarına yine zam geldi. DAP gübrenin tonu 18 bin lira oldu

Gübre verirken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Tarlaya gübre verirken dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu durumların başında da şüphesiz, tarlaya verilecek olan gübrenin doğru zamanda verilmesiyle alakalıdır. Tarlaya verilen gübreden sağlıklı bir sonuç elde edebilmek için gübrenin tarlaya uygun zaman diliminde verilmesi gerekmektedir. Tarlaya gübrenin uygun zaman diliminde verilmemesi, gübrenin ürüne geçmeden direkt olarak toprağa karışmasına ve ürüne hiçbir etkisinin olmamasına neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla gübrenin çeşidine ve ektiğiniz ekine göre gübrenizi uygun zamanda diliminde tarlanıza vermeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Tarlanızın çeşidi ve iklim şartlarını göz önünde bulundurarak, gübrenizi de seçmeniz son derece önemlidir. Tarlaya ektiğiniz ekinden sağlıklı bir verim elde etmek istiyorsanız, iklim şartlarını ve gübrenin verilmesi gereken zamanı doğru şekilde gerçekleştirmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.