KOSGEB tarafından verilen ve işsizliği düşürmeye çalışan, yeni girişimlerin önünü açan ve ekonomik kalkınmayı amaçlayan programdır. KOSGEB, küçük ve orta işletmeleri devlet desteği ile buluşturup onları geliştiren, büyüten ve yurt dışına açılma gibi alanlarda yardım sağlayan programdır. Bu desteklerden en çok talep edilen ve hızlı büyüme konusunda işletmelerin önünü açan KOSGEB hibe ve kredileridir. KOSGEB kapsamında girişimcilere istekleri akabinde eğitimler verilmektedir. KOSGEB, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) ile de birlikte çalışarak işletmelerin işlerinin geliştirmesi için desteklerde bulunur.

Girişimcilik Eğitimleri

Girişimcilik eğitiminin ana amacı girişimcinin becerilerinin artmasıdır. Eğitimden girişimcilere iş kurma ve yürütme konusunda bilgiler verilip yeni işletmede ki sorumlulukları hakkında da bilgiler verilir. Bu eğitim kapsamına dahil olan girişimciler iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanımları elde edebilirler.

İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği Nedir?

İŞGEM desteği kurulacak işletmeci kuruluş aracılığıyla KOBİ’lere verilmektedir. Bu destekle işletmelerde kurulması planlanan işletme geliştirme koçluğu, finans, destek ağlarına ulaşım, iş yeri imkanı, kaynaklara erişim ve ofis ve ekipman hizmetleri gibi konularda işletmenin giderlerini karşılanabilmesi amaçlanmaktadır. Bu destek personel giderleri, mobilya donanımı, bina tadilatı ve küçük tadilatlar için verilmektedir.

İzleyin: KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı (detaylar için tıklayınız)

Geleneksel Girişimci Destek Programı: Desteklenen işletmenin kuruluş tarihinden itibaren bir yılını tamamlamadan kapanması durumunda, geri ödemesiz destekler ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir. İşletmenin, kuruluş tarihinden itibaren bir yılını tamamlamasını müteakip tasfiyesinin başlaması veya kapanması halinde; yapılan destek ödemeleri geri alınmaz.

Seyredin: İleri Girişimci Destek Programı (detaylar için tıklayınız)

İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapacak girişimcinin işini kurmadan önce Geleneksel Girişimci eğitiminden sonra İleri Girişimci Eğitimini de tamamlaması gerekmektedir. Yalnızca Geleneksel Girişimci Eğitimini tamamlayanlar İleri Girişimci Destek Programına başvuramayacak, sadece Geleneksel Girişimci Destek Programına başvurabileceklerdir.

KOSGEB Hibe ve Krediler

İLGİLİ MAKALE  Mobilden müşteri olanlara Garanti BBVA'dan faizsiz 5000 TL kredi fırsatı

İş kurmak isteyen girişimcilere, destekleme programı kapsamında 65 bin lira hibe edilecektir. İleri girişimcilere ise 375 bin liranın tamamı hibe edilecek olup bu hibeleri alabilmek için öncelikli şart 32 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılım sağlanmasıdır.

KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?

Yeni iş yeri kurmayı planlayan girişimcilere ‘Girişimcilik Destekleri’ adı altında ‘Geleneksel Girişimci Destek Programı’ ile destekler sağlanmaktadır.

Sağlanan bu desteklerin başvuru için gerekli şartlarını maddeler halinde sıralayacak olursak bu şartlar;

  • 18 yaşından büyük ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.
  • Belirli suçlardan hüküm giymemiş olmalıdır.
  • Daha önce KOSGEB’den hibe almamış olmalıdır.
  • Herhangi bir yerde sigortalı çalışmıyor olmalıdır.
  • KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimlerini katılıp online eğitimleri tamamlamış olmalıdır.

İzleyin: KOSGEB 365.000 ₺ desteğini aldım ! Hibe ŞARTLARI neler ? Nasıl alınır ? Girişimcilik desteği

KOSGEB Başvuru Adımları Nelerdir?

Girişimci, uygulamalı eğitimle sertifikasını aldıktan sonra işletmeyi kendi sermayesinde kurmuş olup KOSGEB ‘Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’ başvuru yapmalıdır. Sonrasında ise ‘İleri Girişimcilik Destek Programı’na başvuru yapmalıdır. Başvuru sonrasında verilen kısa sürede ise iş planı projesini sunmalıdır.