Çiftçiler, borçları yüzünden sıkıntılı durumlara girmekte. Ancak Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, 31.12.2020 tarihi ve öncesi vadeli kredi borcu olan kişilerin borçlarını yapılandıracakları haberini yayınladı. Kurulduğu tarihten bu yana ülkemizin tarımına en çok destek veren kurum olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, her zaman olduğu gibi yine üreticilerin yanında olacaklarını bu haber ile göstermiş oldu.

Hangi tarihteki borçlar bu kapsama ait?

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin açıklamalarına göre 31 Aralık 2020 tarihi ve daha eski olan vadeli kredi borçlarının yapılandırılma kapsamına girebileceğini açıkladı. Ayrıca bu borçların yapılandırılabilmesi için son başvuru tarihi de 30 Eylül 2022 olarak belirlendi. Çiftçiler bu tarihe kadar Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine ödemesi gereken kredi borçlarının yapılandırılabilmesi için başvurabilecektir.

Temerrüt faizi silinecek

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne kredi borcu ödemesi gereken vatandaşlar, borçlarını yapılandırdıktan sonra bir defada ödemeye kalkarsa, üreticilerin kredi borçlarına uygulanmış temerrüt faizi de silinecektir. Bu sayede üreticiler büyük bir indirim ile karşılaşacaktır.

Taksitlendirme nasıl olacak?

Üreticiler borçlarının yapılandırılması için başvurduklarında, 60 aya kadar vadeli bir şekilde kredi borçlarını ödeyebiliyor. Yapılan düzenleme ile birlikte taksitlendirmeden yararlananların ise 2017 ve daha eski bir yıldaki vadeye ait kredi alacaklarındaki temerrüt faizinin tamamı es geçilecektir. Bu kapsamdaki kredi borçların taksitlendirilmesi ise şu şekilde yapılacaktır:

  • Hiç peşinat ödenmez ise: 24 ay vade
  • Yüzde 10 oranında peşinat ödenirse: 36 ay vade
  • Yüzde 20 oranında peşinat ödenirse: 48 ay vade
  • Yüzde 30 oranında peşinat ödenirse: 60 ay vade

Bütün bunlar ile beraber 2018 ile 2020 yılları arasındaki vadeli kredi borçlarının taksitlendirilmesi halinde ise taksitlendirilme şu şekilde olacaktır:

  • Yüzde 10 oranında peşinat ödenirse: 36 ay vade
  • Yüzde 20 oranında peşinat ödenirse: 48 ay vade
  • Yüzde 30 oranında peşinat ödenirse: 60 ay vade

Ayrıca yapılandırılmış olan kredi borçları için de herhangi bir faiz işletilmeyecektir. Ancak bütün bu avantajlardan faydalanabilmek için üreticilerin 30 Eylül 2022 tarihine kadar Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne başvurmaları gerekmektedir. gerekli incelemelerin yapılması ardından da üreticilerin ödemesi gereken kredi borçları yapılandırılacaktır. Yapılandırılmış olan borçların taksit ödemeleri aynı tutarda olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Yüksek gıda fiyatları gıda için büyük bir tehdit oluşturuyor! Dap, üre ve kompoze gübreye dikkat

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin sabit oranlı kredileri nedir?

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, üreticilerin kur dalgalanmalarından zarar görmemsi için sabit oranlı kredi uygulamasına geçmiştir. Bu sayede üreticiler, çok daha rahat bir şekilde kredi çekip, bu kredi borçlarını da aynı rahatlıkta ödeyebiliyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifler sabit oranlı kredileri ikiye ayrılmaktadır.

Sabit oranlı işletme kredileri

Herhangi bir işletme sahibi üreticiler, bu krediden yararlanabiliyor. Sabit oranlı işletme kredileri çerçevesinde üreticilerin tohum, kimyevi gübre, zirai ilaç ve hayvan yemi ihtiyaçlarını 1 yıla kadar vade ve sabit maliyet oranları ile kredilendirilmektedir. Üreticiler kredi kullandıkları tarih itibariyle vade sonunda ödeyecekleri tutarı net olarak bilebileceklerdir. 10.000 Türk lirası olarak kullandırılmış kredinin ödeme tablosu şu şekildedir:

Kredi TutarıKredi AdıVade SüresiVade Tarihinde Ödenecek Borç Tutarı
10.000 ₺Sabit Oranlı İşletme Kredisi1 Yıl10.600 ₺

Örnek ödeme planındaki vade farkı ise yüzde 6 olarak hesaplanmıştır. Ancak bu vade farkları değişiklik gösterebilmektedir.

Sabit oranlı yatırım kredileri

Sabit oranlı yatırım kredileri kapsamında üreticiler zirai alet ve makine, sulama sistemi, seracılık yatırımları ve canlı hayvan ihtiyaçları 4 yıla kadar vade ve sabit maliyet oranları ile kredi kullanabilecektir. Sabit oranlı yatırım kredileri kapsamında, üreticiler kredi kullandıkları tarih itibariyle her bir taksit vadesinde ödeyecekleri tutarı net olarak bileceklerdir. 10.000 Türk lirası olarak kullandırılmış kredinin ödeme tablosu şu şekildedir:

Kredi TutarıKredi AdıTaksit SayısıAnaparaVade Tarihinde Ödenecek Borç Tutarı
10.000 ₺Sabit Oranlı Yatırım Kredisi1. Taksit10.000 ₺3.154,71 ₺
2. Taksit7.845,29 ₺3.154,71 ₺
3. Taksit5.475,11 ₺3.154,71 ₺
4. Taksit2.867,92 ₺3.154,71 ₺

Hazırlanmış olan bu tablo, yüzde 20 oranındaki vade farkına göre hesaplanmıştır. Ancak bu vade farkları değişiklik gösterebilmektedir.