Ticaret Bakanlığı Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde değişikliğe giderek, indirimli olarak gerçekleşecek satışlarda ve fiyat etiketlerinde uygulanacak kriterleri düzenledi. Bununla beraber bir ürünün fiyatının son 30 gün içerisindeki en düşük fiyat baz alınarak indirim uygulanacak. Ayrıca fiyat etiketlerinde son 30 günün en düşük fiyatı da belirtilecek. Bununla beraber bindirimden sonra indirim yapılamayacak ve gerçek indirimli fiyatları göreceğiz.

Sahte indirimlerin önüne geçilecek

Çoğu firma, ilk önce zam yaptıktan sonra indirim yapmaktadır. Bu yüzden de indirimli gördüğümüz fiyatlar bile aslında zamlı fiyat oluyor. Bu duruma el atan Ticaret Bakanlığı, yapılacak indirimler ile ilgili düzenlemelerde bulundu. Artık firmaların yapacakları indirimler, son 30 gündeki en düşük fiyattan yapılacak. Bu sayede de gerçek indirimli fiyatları göreceğiz. Bununla beraber indirimli sebze ve meyve fiyatlarında da bir önceki günün fiyatları yazılacak. Bu sayede herhangi bir ürünü satın almak isteyen vatandaşlar, gerçek indirimleri ve son 30 günün fiyat ortalamasını görebilecek. Bunun üzerinden yapılan indirimler de vatandaşları tatmin edecek.

Fiyat etiketlerinde Türkçe zorunluluğu

Sahte indirimlerin yanında müşteriler, etiketlerdeki yabancı dil ile yazılmış bilgilerden şikayetçiydi. Ticaret Bakanlığı yaptığı düzenle içerisine Türkçe zorunluluğunu da getirdi. Bu düzenleme ile birlikte, fiyat etiketlerinde yer alan en ufak bir bilgi bile yabancı dilde olmayacak, sadece Türkçe bilgiler yer alacak. Ayrıca ambalajın teslimine ve iadesine ilişkin depozito bedeli varsa, bu bedelin tutarı da etiket ve listelerde bulunacak. Bununla beraber de ambalajlarda yazılmış olan fiyat etiketleri, raflara konulurken dikkat edicek. Satıcı ambalajları raflara yerleştirirken, fiyat etiketlerinin görünür bir şekilde kalmasını sağlayacak.