Yıllardır emeklilikte yaşa takılanlar mevzusu dönüp duruyor. Yapılan açıklamalar ile birlikte EYT’lilere müjde verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için yeni formülleri masaya sürmeye başladı. Ülkemizdeki milyonlarca kişiyi ilgilendiren bu konu hakkındaki gelişmeler, sıklıkla takip ediliyor. Birkaç farklı alternatif ile brilikte çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı, sendikalar ile diyalog halinde olacak. Bu alternatiflerden en uygun olanı da yakın bir süre içerisinde de yürürülülüğe koyulması bekleniyor.

Hangi formüller gündemde?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı, emeklilikte yaşa takılanlar için birkaç formülü masaya koydu. Sendikalar ile diyalog halinde olan bakanlık, hangi formülün en uygun seçenek olduğu konsunu tartışmaya devam ediyor. Emeklilikte yaşa takılanlar için düşünülen formüller ise şu şekilde:

  • Anlatacağımız bu formül sayesinde 6,5 milyon Türk vatandaşı emekli olabilecek. 15 yıl çalışma süresini dolduran, 3600 prim gününü dolduranlar ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olanlarda emeklilik için herhangi bir yaş şartı aranmayacak.
  • Erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim, kadınlarda ise 20 yıl ve 7 bin 200 prim gününün tamamlanmasının ardından herhangi bir yaş şartı aranmadan emeklilik formülü de masada yer almakta.
  • Eylül 1999’da çıkan yasa çerçevesinde emelilik yaşını doldurmak için beklenilecek olan sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 oranındaki maaş kesintisi ile beraber erken emeklilik formülü de masadaki yerini almış bulunmakta.

Sayılan bu üç formülün de devlet hazinesine olan maliyetleri değerlendirilecek.

EYT çalışması ne zaman bitecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilikte yaşa takılanlar için çalışmalarına hızla devam ediyor. Yapılan çalışmalar ise en geç 2023 yılının ilk aylarında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak. Meclis değerlendirmesinin ardından da emeklilikte yaşa takılanlar için gerekli olan yasalar yürülülüğe girecektir.

EYT çalışması kimleri kapsamakta?

Emeklilikte yaşa takılanlar konusu, birçok insanı ilgilendirmekte. Sigorta başlangıcı 1 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler, EYT’li olarak adlandırılmaktadır. Bu kişilerin ortalama prim günleri dolmuş olmasına rağmen, yaş kısıtlaması nedeni ile emekli olamadılar. Söz konusu tarihten önce yaş şartı aranmadan prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabiliyordu. Ancak 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konulan 4447 sayılı kanun ile birlikte emekli olabilmek için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarına yaş kriteri de eklendi.