Dul maaşı olarak da bilinen ama aslında ölüm aylığı genel olarak kadınlara ödenen bir maaş olarak biliniyor. Oysa şartlara bakıldığında her hangi bir cinsiyet ayrımı yapılması söz konusu yapılmıyor.

Eşi vefat eden erkekler de dul maaşı alabiliyor. Üstelik her hangi bir şekilde bir işte çalışıp çalışmadığına veya emekli olup olmadığına bakılmıyor. Aylığın kesilmesine neden olacak tek şey ise ikinci bir evlilik. Erkek evlenmediği süre boyunca maaşı alabiliyor.

Maaş Bağlanması İçin Gerekenler

Ölüm aylığı alabilmek için öğlen için en az 1800 gün malullük olması gerekir., yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olmasının zorunluluğu şart. SGK’lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa eğer maaş alabilir. Eşinin çalışıyor olmasın veya emekli olma durumun da aylıkta da belirli eksikler yapılıyor. Örneğin çalışmayan emekli maaşı almıyor bir koca eşinin maaşının 75’in olabiliyorken.

Çalışan veya emekli maaşı alan bir koca Sadece maaşın 50’sini alabiliyor. Yine maaş alabilecek durum da çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarla bunlar arasında pay ediliyor. Burada eş olarak yalnızca nikahlı evlilikler kast ediliyor. Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak, çocuğu olsa dahi ölüm aylığı almasında dikkate alınmıyor.

Banka para sayma

Sigortalı Erkek Ölen Eşinin Maaşını Alabiliyor Mu?

Erkek SGK ve BAĞ-KUR kapsamın da çalışıyorsa

  • Sadece ölen eşinin aylığının %50 Dul maaşı olarak alabilmektedir
  • Ama eğer sigortalı çalışmıyorsa
  • Bağkurlu değilse ölen eşinin aylığının %75 ini alma hakkına sahip

Sigortalı olma koşulun da geçerli olan kurallar bunlar.

Emekli Bir Eş Vefat Ederse Eşi Ne Kadar Maaş Alabilir?

Erkek, SGK ve Bağkur için de yani kapsamın da çalışıyorsa veya emekliye ölen eşinin verilecek olan aylığın yalnızca %50 sini dul aylığı olarak alma hakkına sahip. Erkek sigortalı veya bağ-kur’lu ya da emekli değilse verilecek olan aylığın yüzde %75 ni almak hakkına sahip. Bu aylığın kesilmesi neden olacak tek şey ikinci bir evliliktir.

Emekli maaşı için banka sırasında

Ölüm (Cenaze) Yardım Parasını Kimler Alabilir?

2021 yılında cenazeye ödenecek olan ücretin şartlarına uygun olan sigortalı vatandaşların vefat etmesi durumunda en yakınları birinci dereceden olanlar sırasıyla eşine, çocuklarına çocuğu yoksa anne, babasına eğer aile büyüklerinden her hangi biri yoksa vefat eden vatandaşın kardeşi veya kardeşlerine ölüm yardımı yapılır.

İLGİLİ MAKALE  Bekçilik başvurusu nasıl yapılır? Kimler bekçi olabilir? Maaşları ne kadar?

Ölüm (Cenaze) Ailesi Olmamak Durumunda Kimlere Verilir Ve Kim Yapar?

Vefat eden kişinin cenaze işlemleri için yukarıda saydığımız 1. Dereceden olan aile yakınları akrabaları tarafından yapılmazsa eğer yardım prosedürü farklı bir yolda ilerler. Cenaze işlemleri için 1. Dereceden haricin de gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapıldığına dair belgelerin kesinleştikten sonra ispat edilmesi durumun da Yardım eden kişilere bu para verilir.