Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz ay sonu 31 Ocak’ta gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandırılacak 3 yeni destek paketi ile firmalarımıza 60 milyar liralık bir kefalet limiti açıyoruz” demişti.

60 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli destek paketine başvurular başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz ay sonu müjdesi verilen ve daha sonra detaylarını Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin verdiği toplam 60 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli Yatırım, İhracat ve İşletme Harcamaları Destek paketleri için başvurular dün itibariyle başladı.

İhracat potansiyeli taşıyan KOBİ’ler için İhracat Destek Paketi

İhracatçı veya döviz kazandırıcı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler ile ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ’lere yönelik İhracat Destek Paketi’nde de işletmeler, en fazla 6 ay ödemesiz dönem dahil, azami 24 ay vade ile kredi kullanabilecek.

Pakette kredi üst limiti işletmenin segment ve cirosuna göre değişmekle birlikte azami 25 milyon lira olarak belirlendi. Mevcut durumda ihracatı olan firmalar yüzde 90, potansiyel ihracatçı firmalar da yüzde 85 kefaletten yararlanabilecek.

İşletme sermayesi ihtiyaçları İşletme Harcamaları Destek Paketi ile karşılanabilecek

KOBİ ve KOBİ dışı firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması için oluşturulan İşletme Harcamaları Destek Paketi’nden KOBİ’ler azami 5 milyon lira, KOBİ dışı işletmeler ise azami 20 milyon lira tutarında krediden faydalanabilecek.

Ticari kredi kartları ve Debit/Banka kartına bağlı kredili mevduat hesabı üzerinden kullandırılacak kredinin kefalet oranları KOBİ’ler için yüzde 80, KOBİ dışı işletmeler için ise yüzde 75 olarak belirlendi.

Para Sayma

Para Sayma

KGF’DEN KİMLER YARARLANABİLİR?

İşletmeler, Başkan Erdoğan tarafından duyurulan Yatırım Destek Paketi’nden 120 aya kadar vade ile yararlanabilecek. Pakette kredi üst limiti KOBİ’ler için 35 milyon TL’yi buluyor. KOBİ dışı işletmeler ise 100 milyon TL’ye varan miktarlarda kredi kullanabilecek. Kadın girişimciler yüzde 90 kefaletten yararlanacak. İhracat Destek Paketi’nde işletmeler, azami 6 ay ödemesiz dönem dahil azami 24 ay vade ile kredi kullanabilecek.

KOBİ’ler cirolarına göre 500 bin ila 5 milyon TL arasında kredi kullanabilecek. KOBİ dışı işletmeler ise azami 20 milyon TL tutarında krediden faydalanabilecek. Ticari kredi kartları ve banka kartına bağlı kredili mevduat hesabı üzerinden kullandırılacak kredinin kefalet oranları KOBİ’ler için yüzde 80, KOBİ dışı işletmeler için ise yüzde 75 olacak. Şirketler ya ticari kredi kartı ya da banka kartından bu krediyi kullanabilecek.

KGF NE ZAMAN KURULDU, NE İŞ YAPAR, KURULUŞ AMACI NEDİR?

KGF, 1991 yılında kurulmuş olup, 14 Temmuz 1993 tarih, 93/4496 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruluş organizasyonunu tamamlayıp ilk kefaletini 1994 yılında vererek faaliyetlerine başlamıştır. KGF, kurumsal bir kefalet kuruluşu olarak teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ve KOBİ dışı işletmelerin, “müteselsil kefil” olmak suretiyle krediye erişimlerini sağlamaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Bakan Kirişci'den ihtiyaç sahiplerine 3'er bin lira destek ödemesi geldi!

BAŞVURU SÜRECİNDE BANKALAR ARASINDA BİR AYRIM YAPILIYOR MU?

KGF tüm Kredi Verenler ile tek tip protokol imzalamaktadır. Bu nedenle Kredi Verenler arasında kefalet uygulamaları bakımından farklılık bulunmamaktadır. Kredi Verenlerden alınan kefalet talepleri, geliş tarihlerine göre sırayla işleme alınarak sonuçlandırılmaktadır.

KGF KREDİSİ VEREN BANKALAR

  • Akbank T.A.Ş
  • T.Garanti Bankası A.Ş.
  • Türkiye İş Bankası A.Ş.
  • Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
  • Vakıf Katılım Bankası A.Ş.
  • T. Halk Bankası A.Ş.
  • QNB Finansbank A.Ş.
  • Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
  • Denizbank A.Ş.
  • Şekerbank T.A.Ş.
  • T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
  • Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
  • Ziraat Katılım Bankası A.Ş.

KGF KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Yararlanıcıların Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş ve yurtiçinde veya Türkiye’deki Serbest Bölgelerde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi işletmelerden biri olması şartı aranır.

Yararlanıcı hakkında ve yararlanıcı ve/veya ortaklarının ayrı ayrı ya da birlikte % 25 ve üzeri hisse ile ortak olduğu şirketler hakkında, krediye başvuru sırasında iflas kararı, fesih, iflas erteleme kararı, iflas erteleme tedbir kararı ve konkordato kararı olmaması koşulu aranır. Bu koşul Bankanın kayıtlarından anlaşılamadığı takdirde yararlanıcıdan alınan yazılı beyan ile tamamlanır.

Bakanlar Kurulu’nun 30.04.2018 tarih, 2018/11828 sayılı Karar ve 10.09.2012 tarih, 2012/3834 sayılı Karar ile değiştirilen 19.10.2005 tarih, 2005/9617 sayılı “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” hükümlerinde tanımlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler ile hukuki statüleri ne olursa olsun her türlü iktisadi ve ticari faaliyet gösteren işletmelerdir. Genel olarak, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 Milyon TL’yi aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanır.

KGF, Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş bir anonim şirkettir. Kamu kuruluşu olan ve kamu kuruluşu sayılan ortakları; KOSGEB, TOBB, TESK ile Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası’dır. Diğer ortakları ise; Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank, Fibabanka, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Nurol Yatırım Bankası, Odea Bank, QNB Finansbank, Şekerbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, PASHA Yatırım Bankası A.Ş. ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV)’dür.

İLGİLİ MAKALE  Anneannelere müjde! 425 TL ödeme alacaklar

KGF HANGİ KREDİLER İÇİN KEFALET VERİR?

Bireysel krediler, tüketici kredileri ve çek karnesi kredisi ile şirket kredi kartları hariç, işletmelerin ihtiyaç duyduğu işletme ve yatırım finansmanı için her türlü nakdi ve gayri nakdi kredilere yönelik kefalet verir. Bankaların, ilk defa veya ilave olarak kullandıracakları, yenileyecekleri, yeniden vadelendirecekleri veya yapılandıracakları TL ve/veya döviz cinsinden nakdi ve gayrinakdî krediler ile 6361 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilen finansal kiralama ve yatırıma yönelik finansman sağlanması kaydıyla finansman şirketleri tarafından sağlanan kaynak için de kefalet vermektedir.

DEVLET TARAFINDAN KGF’YE SAĞLANAN DESTEK VAR MI?

Kefalet kuruluşları, sunduğu hizmetlerin kamusal nitelikli olması nedeniyle, dünyadaki diğer uygulamalarda da görülebileceği üzere devlet tarafından desteklenmektedir. Bu bakımdan KGF, damga vergisi, kurumlar vergisi ve bazı harçlardan istisna ve muaf tutulmuştur. Ayrıca 2008 yılında yaşanan global ekonomik krizin KOBİ’ler üzerindeki olumsuz etkisinin bertaraf edilebilmesi için, 2009/15197 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından KGF’ye sağlanan 1 Milyar TL’lik kaynak da önemli bir devlet desteğidir. Söz konusu fon 27.03.2015 tarih 6637 no’lu “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 2 Milyar TL’ye yükseltilmiştir. 2016/9538 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile taahhüt edilen destek tutarı 2 milyar TL olarak devam edecek şekilde KGF tarafından verilebilecek toplam kefalet tutarı 20 milyar TL’ye çıkarılmıştır. 2017/9969 sayılı “Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından taahhüt edilen destek tutarı 25 milyar TL’ye yükseltilerek KGF tarafından verilebilecek kefalet tutarı 250 milyar TL’ye çıkarılmıştır.

KGF’NİN KEFALET LİMİTLERİNİN BİR ÜST SINIRI VAR MI?

KGF’nin kefalet limitleri destek türlerine göre değişkenlik göstermektedir. KGF’nin özkaynaklarından verilen kefaletlerde KOBİ başına kefalet üst limiti 3 milyon TL’dir. TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB, ve TTGV gibi kuruluşlara hitaben düzenlenecek kefalet mektuplarında üst limit, KGF özkaynaklarından KOBİ başına verilecek kefalet limiti ile sınırlıdır. Hazine Desteğinden sağlanan fon kapsamında KOBİ ve İhracatçı KOBİ’ler için azami 25.000.000 TL, KOBİ dışı ve İhracatçı KOBİ dışı yararlanıcılar için azami 200.000.000 TL kefalet sağlanabilmektedir.

KGF’YE BAŞVURULAR NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?

KGF’nin başvuruları değerlendirme süreci aynı gün başlamakla birlikte talebin büyüklüğüne ve firmanın bilanço yapısına göre sonuçlanması 7 iş gününe kadar uzayabilmektedir. Portföy Garanti Sistemi’nde Banka tarafından evrakların eksiksiz gönderilmesini müteakip KGF tarafından en geç 2 iş günü içinde sonuçlandırılır.