Emlak satışlarında birçok bilinmeyenler var. Özellikle ilk kez gayrimenkul alacak şahıslar bazı soruları merak etmekte. Bu sorulardan biri de tapu harcını alıcının mı yoksa satıcının mı ödediği. Bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorsanız, bu yazımızı okumaya devam edin.

Ev alırken kişilerin ödemesi gereken bir miktar tapu harcı bulunmaktadır. Bu harç ödenmediği takdirde ise tapu devri yapılmıyor ve satılacak olan gayrimenkul işlemlerine devam edilemiyor.

Gayrimenkul satın alırken tapu harcını kim öder?

Kişiler herhangi bir gayrimenkulu alırken belli kuralları öğrenmek için araştırma yapmakta. Herhangi bir gayrimenkul satışında ise belli ücretlerin ödenmesi lazım. Bu ücretlerden biri de devir işlemleri sırasında, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde ödediğimiz tapu harcıdır. İstenilen bu tapu harcı eğer ödenmezse, herhangi bir devir işlemi gerçekleştiremezsiniz.

Satıcı ve alıcı, kendi aralarında tapu harcının kimin ödeyeceği konusunda anlaşabilir. Anlaşmaya göre ya alıcı ya satıcı, istenilen tapu harcını öder. Ayrıca anlaşma sağlanırsa alıcı ve satıcı, tapu harcını birlikte ödeyebilirler. Bazı durumlarda taraflar tapu harcının ödemesinde anlaşma sağlayamamakta. Böyle durumlarda ise tapu harcı ikiye bölünür ve taraflar kendi payına düşeni ödemek durumundadır.

Gayrimenkul satışlarında ödenen tapu harcı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul satışlarında ödenilmesi istenilen tapu harcı, belli oranlarla hesaplanır. Tapu harçları mülk ücretinin yüzde 4’ü olarak hesaplanmaktadır. Resmi olarak mülk ücretinin yüzde 2’sini alıcı, kalan yüzde 2’sini de satıcı ödemek zorundadır. Ancak alıcı ve satıcı kendi aralarında anlaşırsa, tapu harcı için ödemesi gereken taraf öder. Bu sayede gayrimenkul satışının işlemleri devam edebilir.

Tapu harcını ödemek istemeyen kişiler, tapu harcını kimin ödememesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak istiyor. Resmi olarak tapu harcı, alıcı ve satıcının ortak bir şekilde ödemesi gereken bir ücrettir. Genellikle de tapu harcı, alıcı ve satıcının ortak ödemesiyle gerçekleşmektedir. Ancak herhangi bir anlaşma gerçekleştiyse, kişiler kendi isteği ile tapu harcını Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne ödemektedir.