Emekli olmak için hak kazanan bireyler emekli olmak için bölgesinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek emeklilik işlemlerini başlatmalılar. Emeklilik şartlarını karşılıyorlarsa yani prim gün sayısını ve yaş şartını dolduran bireyler emekli olabilirler. Eğer bu şartları karşılamıyorsanız, başvurunuz direk reddedilir.

Emeklilik Şartları Nelerdir? Emekli olmak isteyen her birey bazı şartları karşılaması gerekmektedir.

Bu şartlar;

  • Bir süre sigortalı olmak gerekir. İşe giriş tarihi önemlidir. Bu sigortalı olma süresi kadın ve erkeğe göre değişmektedir.
  • Eğer bağkurlu ise belirli bir süre SGK’ ya pirim ödemiş olmak.
  • Yaş limitini tamamlamış olmak. Bu da erkek ve kadına göre değişmektedir.
  • 4A, 4B ve 4C sigorta kollarında farklılık göstermektedir. Bağkur pirim ödemesi yapan birey ile SSK’lı olarak çalışan bir işçinin prim gün sayılarında farklılık görülür.
  • Erkek bireyler için askerlik borçlanması, kadın bireyler için doğum primleri ödenebilir.

Bu kadar faktör varken en doğru sonucu SGK’ın internet üzerinden verdiği hizmeti kullanabilirsiniz. Bunun içinde size hizmet dökümünüz gerekecektir. Hizmet dökümünüze e-devlet üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Emekli Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emeklilik yaşını doldurduktan ve prim gün sayısını tamamladıktan sonra emekli başvurusu yapabilirsiniz. Emekli başvurusu yapabilmek için önce bölgenizde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaş ve prim durumunuzu bildirmeniz gerekiyor. Bu bilgilerden sonra emekli olmaya hak kazanıp kazanmadığınız tespit edilecek ve olumlu sonuçlanırsa eğer ‘ Emekli Olur’ yazısı alacaksınız.

İzleyin: Emeklilik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Evraklar Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan almış olduğunuz yazının alt kısmında bot olarak almış olduğunuz bu kağıdı çalıştığınız kurumun insan kaynaklarına teslim etmeniz gerektiği yazar. Evrağı teslim ettikten sonra iş yerinizden çıkış belgesi alacaksınız. Bu belge ile tekrardan SGK’ya müracaat etmelisiniz. Eğer sadece yaşı bekliyorsanız bu evrağa ihtiyacınız yoktur. Sadece aşağıda ki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

Müracaat ettikten sonra insan kaynaklarından almış olduğunuz işten çıkış belgesi ile birlikte Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi doldurmanız istenecektir. Bu belgeleri teslim ettikten sonra size üzerinde yaşlılık tahsis nosu bulunan bir kart verecekler. Kartı aldıktan sonra yapacağınız tek şey beklemektir. Başvurunuz değerlendirilecek ve işlemler tamamlandıktan sonra size bilgi verilecektir.

SGK Logo

SGK Logo

Emeklilik İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Emeklilik işlemleri bağlı olduğunuz sigorta koluna göre farklılık göstermektedir. Eğer ki birden fazla bağlı olduğunuz sigorta kolunda hizmetiniz mevcutsa birleştirme işlemi yapılacaktır. Bu işlemin uzun olmasından dolayı emeklilik aylığına bağlanma işlemleri de uzayacaktır. Emeklilik tahsis işlemleri genel olarak 1 ila 3 ay arasında sürmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Devlet ve üniversite hastaneleri implant fiyatları 2022

Birden fazla sigorta kolunda hizmetiniz varsa eğer bu süreci hızlandırmak için emeklilik başvurusundan en az 5 ila 6 ay öncesinde hizmet birleştirme işlemi için dilecek vermeniz size büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.

Emeklilik Belgesi Nereden Alınır?

Emekli olduktan sonra maaş alabilmeniz için bankalar sizden emekli olduğunuza dair belge isteyeceklerdir. Bu belgeyi herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan temin edebilirsiniz. Aynı zamanda e-devlet üzerinden temin edebilme imkanınızda vardır.