Ülkemizde İç İşleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulan bir uygulama ile kimlik kartları ve ehliyetler yeni tip olarak adlandırılan çipli versiyonları ile değiştirildi. Bu değişiklik sonrasında yeni tip ehliyetlere geçiş yapmayanlar için son değişim tarihi belirlendi ve vatandaşlar teker teker ehliyetleri ile kimlik kartlarını değiştirmeye başladı. Bunun yanı sıra, ehliyet değişimlerinde sabit kalan fiyatlar yeni ehliyet alacaklar için yükseliş gösterdi.

Yeni ehliyet alacaklar dikkat

Yeni ehliyet alacak vatandaşlar sürücü kurslarından eğitim alarak belirli bir eğitim seviyesine ulaştıklarında yazılı ve uygulamalı ehliyet sınavlarında başarılı olmaları sonrasında ehliyetlerini alabiliyorlar. İlk kez ehliyet alacakların genel olarak tercih ettiği ehliyet kurslarında farklı ehliyet tipleri için ise farklı fiyat tarifeleri bulunuyor. Simülasyonlar ve teorik bilgiler ile verilen derslere denem sürüşleri de yapılıyor ve tüm bu süreci başarı ile tamamlayan bireyler ehliyet sınavlarında gözetmen kontrolünde ehliyetlerini alabiliyorlar. Ehliyet kurslarına ödenen ücretler ise 2022 yılı içerisinde 2 bin Türk Lirası ile 3 bin Türk Lirası arasında değişim gösteriyor. Ancak ehliyet kurslarına ödenen ücretlerde bir yükseliş de söz konusu olmaya başladı.

Her yıl yükseliyor

Ehliyet kurslarında kurs ücretleri her yıl enflasyona bağlı şekilde belirli zamlar alıyor. Alınan zamlar ile 2022 yılı içerisinde 2 bin Türk Lirası ile 3 bin Türk Lirası arasında fiyatları değişim gösteren ehliyetler her yıl aldıkları bu enflasyona bağlı zamları 2022 yılında da aldı ancak ehliyet kursu sahipleri fiyat artışlarından memnun değil. Ehliyet kursu sahipleri ehliyetlerini alacak bireyler için araç tahsis ediyor ve gözetmenler ise alıyorlar. Bu nedenle artan enflasyona karşı maliyetlerini karşılamakta zorlandıklarını dile getiren ehliyet kursu sahipleri fiyatların 2023 yılında daha yüksek seviyeler çıkması için toplantılar düzenlemeye başladı.

Akıllardan 6 bin Türk Lirası geçiyor

Sakarya Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği bu kapsamda bir toplantı gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen toplantıda ise B sınıfı ehliyetler için 2023 yılında fiyatların daha yüksek seviyelerde olması gerektiği konusu ele alındı. Sakarya Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği, 2022 yılında enflasyonun yüzde 80’e kadar yükseldiğini ancak bu artışın sürücü kurslarında kurs ücretlerine yansımadığını aktararak, 2023 yılında bir düzenleme olacağını, ehliyet fiyatlarının yükseleceğini dile getirdi. Sakarya Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği tarafından aktarılan bilgilere göre, 2023 yılında B sınıfı ehliyet ücretlerini 6 bin Türk Lirası seviyesinde görebiliriz.

İLGİLİ MAKALE  Ehliyet sınav ücretlerine zam geldi. Ehliyet fiyatları 2022'de ne kadar oldu?

Yeni fiyatlar açıklandı

Ehliyet alacaklar için kurs fiyatlarında değişimlere gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Sakarya Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Dursun Aydın, yeni alınacak fiyat önlemlerinde 6 in Türk Lirası ücretinin görülmesinin muhtemel olduğunu aktardı Dursun Aydın, ”Yılbaşından bu yana özellikle akaryakıta, lastik ile araç fiyatlarına, araç parçası ve işçiliklere defalarca, asgari ücrete iki kez zam geldi. Özellikle enflasyonun yüzde 80’lere çıktığı bu zorlu şartlarda zam yapmayıp kendimizi zorlayarak vatandaşlarımızı korumaktayız. Fakat ayakta durabilmemiz ve hizmetimize devam edebilmemiz için yılsonu itibariyle ‘B sınıfı’ ehliyet fiyatlarının tüm Türkiye’de ve dolayısıyla şehrimizde ortalama 6 bin lira ve üzeri seviyelere çıkacağı beklentisindeyiz. Vatandaşlarımızı yeni yıl öncesi ehliyet ve harçlara gelmesi beklenen ciddi artışlardan önce, ehliyetleri için vakit kaybetmeden sürücü kurslarına kayıt yaptırmaları konusunda hassasiyetle bilgilendiriyoruz.” şeklinde uyarıda bulundu.