Devlet dairelerinde gereksiz iş yükü olmasının önüne geçmek ve vatandaşların işlemlerinde daha hızlı davranılmasına olanak tanımak adına online şekilde verilen işlemler E-devlet kapısı üzerinden yapılıyor. Tapu Müdürlüğü tarafından verilen işlemlerin büyük çoğunluğu için de online şekilde işlem yapılması mümkün olduğundan vatandaşlar kolay bir şekilde istedikleri belgeleri alabiliyor.

En sık kullanılan ve alınan belgeler arasında bulunan takyidat belgesi e-devlet kanalından müdürlüğü gidilmeden alınanlardan bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Aslında belgeyi kullananların bile adını bilmeden aldıkları bir belge olması sık kullanılmasına karşılık öyle değilmiş gibi anlaşılmasına neden oluyor.

Takyidat Belgesi Nedir?

Tapu Müdürlükleri aracılığı ile sunulan belgelerden bir tanesi olan takyidat eski dilden gelen ve hala kullanımı sürdürülen bir kelimedir. Tapu detaylarını gösteren bir belge olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır.

Tapu ile alakalı olarak:

  • Şerh olup olmadığı,
  • Tapu üzerinde haciz, ipotek, sufa hakkı, irtifak veya intifa hakkı bulunup bulunmadığı,
  • Şufa olup olmadığı

Gibi noktalarda net şekilde bilgi veren belgedir. Bu sayede tapu ve mülkle alakalı resmi şekilde var olan tüm bilgilerin tek belge aracılığı ile alınması mümkün hale gelir.

Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Belgenin alınması için e-devlet kanalını tercih etmeyenlerin harç ödemesi ve belgenin çıkarılmasını talep etmesi gerekir. Belgenin alınması adına belirlenen harcın yatırılmasını sağlamak için Vakıfbank veya Ziraat Bankası’na harç yatırılması ve Tapu Müdürlüğüne başvuru yapılması gereklidir. Bunun yerine e-devlet üzerinden herhangi bir ücret ödemeden aynı belgenin elektronik olanını almak daha kolay bir yol olacaktır. Birkaç dakika içinde belgenin indirilebilir ve çıktı alınabilir formuna ulaşmak mümkündür.

E-Devlet Üzerinden Nasıl Alınır?

Belgenin e-devlet kanalıyla alınması hem ücretsiz hem de pratiktir. Bunun için malın sahibi yani tapuyu üzerinde bulunduran kişinin e-devlet şifresi ile hesabına giriş yapması gerekir. Verilen hizmetler arasından Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne tıklanabilir. Bunu yapamayanların arama sekmesine müdürlüğün adını yazması ve arama sonuçları arasından araması önerilir. Bu sayede istenen sonuçlar arasından kolaylıkla bulunur. Ardından belgenin adına tıklanması ve birkaç saniye beklenmesi gerekir. Ekranda belgenin çıktığı görülecektir. Belgenin yazdırılmadan önce pdf olarak bilgisayara alınması ve hemen indirildikten sonra basılması önerilir.

İLGİLİ MAKALE  Arsa ve tarla satışlarında rekor artış. Arsa ve tarla satışlarının artmasının nedeni

E-Devlet Üzerinden Kimler Alabilir?

Bu kanal aracılığı ile belge almak için bazı detayların bilinmesi önemlidir. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü kişisel bir bilgi olmasından ve mal sahibi tarafından talep edilmeden verilmemesi durumundan dolayı sadece bu kişi veya kişilere belgeyi sunar. Bu nedenle belgeyi almak isteyen kişinin e devlet hesabından giriş yapması ve belge alması için tapu sahibi veya tapu üzerinde hakkı olan birisi olmalıdır. Harici bir durumda istenen belge ekranda görüntülenmeyecek ve alınma şansı olmayacaktır.

Takyidat Belgesi E-Devletten Kaç Kez Alınır?

E devlet üzerinden alınan belgeler veya hizmetler için herhangi bir ödeme alınması söz konusu değildir. Bundan dolayı belgenin alınması adına müdürlükte geçerli olan harç yatırılması gibi işlemlere gerek kalmaz. Normal şartlarda ücretli olması kullanıcıların belge alırken bir sınırlama olup olmadığını merak etmesine neden olur. Gün içinde belge alırken bir sınırlama söz konusu olmazken bazı zaman dilimlerinde yaşanan hizmet talebi yoğunluklarında sınırlama yapılması yoluna gidilir. Bunun için gerekli oldukça hizmeti kullanmak ve gereksiz durumlarda sistemde yoğunluğa neden olmamak en doğru olandır.

Takyidat Belgesi E-Devletten Geçerli Sayılır Mı?

Belgenin talep edildiği kişi, kurum veya kuruluşlar belgenin geçerliliği konusunda bir şüpheye düşmeyecek şekilde belgeyi kontrol edebilir. E-devlet kanalından alınan belgelerin uzantısı ve barkod numarası olduğundan doğrulama işlemleri yapılabilir. Bunun için ilgili müdürlüğün doğrulama işlem sayfasından yararlanmak gerekir. Birkaç dakika ve menüler arasında ilerleme işleminin ardından elinizde bulunan belgenin doğru olup olmadığını anlamak mümkün olur.

Tapu

Tapu

Takyidat Belgesi Neden Alınır?

Bu belgenin e-devlet üzerinden alınması için resmi işlemlerde kullanılır olması gerekir. Şahıslar arasında kullanımı veya bilgi vermek için gösterilmesi de mümkündür. Resmi kanalların tamamı tapuyla alakalı bilgileri görmek için bu şekilde bir belge talebinde bulunur. Takyidat belgesi malla alakalı resmi olarak var olan tüm yasal bilgilerin özetini sunan değerli bir kaynaktır.

Seyredin: Takyidat Belgesi (Tapu Kaydı) Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Takyidat Belgesi, Tapu Kaydı, Tapu Kayıt Belgesi ve Hatta Takbis Belgesi olarak geçen bu erakların hepsi aslında aynı evrak. Genel olarak kullanılan ismi ise Takyidat Belgesidir. Takyidat Türk Dil kurumundaki anlamına göre “Sınırlama” anlamına gelmektedir. Bu belgede tapunuzda yazan bilgilerin dışında size kullanılan haklarında listesini sunar. Bu haklar; İntifa Hakkı, Geçit Hakkı, İpotekler, Hacizler, Şerhler ve Beyanlar gibi kullanılan hakların tamamı bu belgede gözükür. Her hangi bir taşınmaz almadan veya her hangi bir taşınmaz satmadan bu belgeye bakmanızı şiddetle öneririm. Bu belgeyi internet üzerinden veya tapu müdürlüklerinden alabilirsiniz. Tapu dairesine tapu kaydı almak istiyorum diyorsunuz. Başvurunuzu yapıyorsunuz. Buna karşılık bir harç mesajı geliyor. Harç mesajını ödedikten sonra kaydı alabiliyorsunuz. Ücretsiz almak içinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) de size bu olanakları sunuyor. E- devlet sisteminden bağlandığınız WebTapu’ya sizin üzerinize kayıtlı olan tüm taşınmazların bir listesi çıkıyor. Hangi taşınmazı tercih ediyorsanız o taşınmazın sol tarafında info butonu yer almaktadır. Bu butona tıklayarak bu evrakı alabilirsiniz. Bu indirmiş olduğunuz belgenin bilgi amacı ile olduğunu ve herhangi bir resmi veya kıymetli evrak olarak geçerliliği yoktur. Eğer bu evrakı resmi bir kurumda kullanacaksanız. Yine WebTapu üzerinden bu evrakı HARÇ ödeyerek alabilirsiniz. Bu evrak e imzalı bir şekilde indirmenize olanak sağlıyor.