Dolar ve altın fiyatları hızla yükselmeye devam ediyor. Piyasaların bu kadar dalgalanmasının ardından da ünlü ekonomist Selçuk Geçer, dolar ile ilgili önemli açıklamalar yapmayı ihmal etmedi. Ayrıca Selçuk Geçer, dolar kurunun yıl sonunda ulaşacağı seviye ile ilgili tahminlerini aktarırken, bir yandan doların hangi ayda kaç TL seviyesini göreceğini anlatmıştı. Dolar ile ilgili yapmış olduğu uçuk tahminler ile sürekli olarak gündemde olan Selçuk Geçer, kendi YouTube kanalı üzerinden yatırımcı takipçilerini bilgilendirmeye devam ediyor. Bütün bunlar ile beraber Selçuk Geçer, yapmış olduğu açıklamalarda şu an için ekonomi dünyasının gözlerinin üzerinde olduğu Amerikan merkez bankası (FED) kararlarını ve ileriki tarihlerde yapacaklarını değerlendirdi.

Daha kötü günler yaşanacak

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, mevcut hükümetin şu an için uygulamış olduğu para politikalarının yanlış olduğunu belirti. Bu para politikalarına devam edilmesi halinde ise dolar kurunda büyük bir kırılmanın meydana gelebileceğini aktaran Selçuk geçer, bu şekilde devam edilirse 60 ila 70 lira seviyesine çıkmış bir dolar kuru ile karşı karşıya kalabileceğimizi belirtti. Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, bu tür hataların 5 Nisan 1994 tarihinde de yapıldığını ve o dönemde de doların bir kırılma ile karşı karşıya kalarak kısa sürelerde doların çok yüksek seviyelere fırladığını belirtmişti. Selçuk Geçer, “Hala Almanya bizi kıskanıyor bizi diyorlar. Onlarda yüzde 9 bizde yüzde 80. Bunlarla ilgili adım atılmazsa sorunlarındaki derinlik artar. Umarım Türkiye kara listeye alınmaz. Korkunç bir dolar sıkışıklığı yaşanır. 1994 krizi ile bile kıyaslanamaz. Veriler doğru açıklanmalı. Bunun bedelini vatandaş öder. Enerji krizi devam edecek. FED, Faiz artırımlarının devam ettireceğini gösteri. Bunlarda doların kırılmasını ve kontrol edilmesini zorlaştıracak.” diye konuştu.

Dış ticarette sıkıntıya gireceğiz

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, pariteleri öne sürerek Türkiye’nin çok büyük bir dış ticaret sıkıntısına gireceğini vurguladı.. Bununla birlikte Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, “Paritede 0,80’ler konuşulmaya başladı. Bu da dış ticarette sıkıntıya gireceğimizi gösteriyor. Bir yandan yanlış para politikaları, kısa vadeli borçlar, bütçe açıkları, kişilerin dolara olan yönelimi sıkıntıları daha da büyütüyor. Dolarda neden yükseliş görmüyoruz? diyebilirsiniz. Bu fırtına öncesi hazırlık. Yavaş yavaş büyük harekete hazırlanıyor. 18’leri zorlaması yükseliş değil. Bunun nedeni parite hareketi. Yarın dış ticaret ve cari açık düzeltilmezse ve Powell’in açıklamaları Türkiye’de çok ciddi kırılmaları getirebilir.” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ MAKALE  Dolarda kıyamet gibi senaryo! Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer doların 35 lira olacağı tarihi verdi

Doların senaryosu

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye’de görülen enflasyon rakamlarına oranla doların şu an için 30 lira seviyelerinde olması gerektiğini belirtti. Ancak doların şu an için baskılandığını ve bu baskılanma sonucunda büyük sıkıntılar le boğuşabileceğimizi belirten Selçuk Geçer, Eylül ayı itibari ile dolarda 20 lira gibi seviyelerin görülebileceğini söyledi. Daha sonra ise Ekim ayının sonuna doğru da dolar kuru 25 lira gibi seviyelerde olacak. En son yıl başında ise dolar kuru, 30 lira ile 35 lira arasındaki bir seviyeye yerleşecek.

FED agresifliğini arttıracak

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, yapmış olduğu açıklamalarda Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) yaşana. enflasyon krizi nedeni ile çok daha yüksek bir faiz arttırımına gidebileceğini belirtti. 2022 yılında başlayan bu kriz ile beraber FED, sürekli olarak her toplantıda politika faizini arttırdıklarını belirtti. Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer’de ileriki bir FED toplantısında Amerika’daki faizlerin en az 75 baz puan kadar arttırılacağını belirtti. Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, “Enflasyon yüzde 8’in üzerinde kalmaya devam ederse, bunu aşağı çekmek için daha agresif faiz artışına gidecekler. 75 baz puan artışı da gelebilir. Ya da 50’şer gidecek. Piyasa darılacak. Buna göre Powell adım adım gideceklerini söylüyor. Enerji fiyatlarının yükselmesiyle enflasyon hızla yükseliyor.” sözlerine yer verdi.

Türkiye’deki gerçek enflasyon

Enflasyon

Enflasyon

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye İstatistik Kurumu’nun TÜİK) açıklamış olduğu enflasyon verilerinde hataların olduğunu belirtti. Bu verilerin az gösterildiğini ve bu yüzden de vatandaşların maaşlarına yapılan zamların yetersiz olduğunu vurgulayan Selçuk geçer, yapılan bu az maaş zamları nedeni ile de vatandaşların sürekli olarak enflasyon altında ezilmeye devam ettiğini ekledi. Türkiye’deki gerçek enflasyonun yüzde 300 seviyelerinde olduğunu belirten Selçuk Geçer, yıl sonuna kadar bu seviyenin çok daha hızlı bir şekilde artacağını ve bu artışlar nedeni ile doların da tetikleneceğini dile getirdi.