Devlet tarafından yeni doğum yapanlara ödenen iki adet doğum parası çeşidi var. Birincisi, doğum yapan her TC vatandaşına yardım parası verilmesidir. İkincisi ise, o sırada çalışan annenin gebelik dolayısıyla çalışamadığı zaman için SGK tarafından ödenen rapor ücretidir. Bu iki farklı doğum parasının ödeme şekilleri ve başvuruları da farklıdır.

Çocuğu olan veya bebek bekleyen ailelere 14.000 TL ödeme müjdesi geldi. Doğum parası olarak ödenecek 14.000 TL değerindeki ödeme için aileler E-Devlet üzerinden talepte bulunabilecekler. Bu haberin ardından pek çok kişi bu işlemin nasıl yapılacağını merak edeceğinden, aşağıdaki adımları tek tek okumalılar. İşte doğum yardımı ödemesinin tüm detayları ve nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi.

Doğum yardımı parası nedir?

Çocuk sahibi olanların veya çocuk bekleyenlerin 2022 yılı içerisinde 12.450 TL doğum izni ücreti, 300, 400, 600 TL çocuk doğum ücreti ve aynı zamanda 250 TL emzirme ücreti hakları bulunuyor. Çocuk sahibi olanların toplamda 14000 TL ödeme alma hakları bulunuyor.

E-Devlet üzerinden doğum yardım başvurusu nasıl yapılır?

İlk olarak T.C. Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nın resmi web sitesine girilir ve E-Devlet üzerinden T.C. Kimlik Numarası ve E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Daha sonra ise arama butonuna “Doğum Yardımı Başvurusu” yazılarak ve arama kısmında çıkan linke tıklanır.

Aşağıdaki linkten doğum yardımı parası için başvuru yapılacak sayfaya ulaşabilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/ilksan-dogum-yardimi-basvurusu 

Başvuru için doldurulması gereken 10 alan

• Başvuru tarihi
• Başvuru sahibinin Adı Soyadı
• Doğum yapan kişinin Adı Soyadı
• Doğum yapan kişinin T.C. kimlik numarası
• Yeni doğan çocuğun/çocukların T.C. kimlik numarası
• Yeni doğan çocuğun/çocukların babasının T.C. kimlik numarası
• Adına başvuru yapılanın varsa diğer çocuklarının T.C. kimlik numaraları
• Doğum yapan kişi kamu işçisi mi?
• Çocuğun babası kamu işçisi mi?
• Başvuru sahibinin adresi
• Başvuru sahibinin telefon numarası
• Başvuru sahibinin eşinin telefon numarası
• Başvuru sahibinin imzası

Başvuru yapıldıktan sonra başvuru sonucunu görüntülemek için de aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/ashb-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama

Doğum raporu parası nedir?

Doğum raporu ödemesi, çalışan annenin hamilelik dolayısıyla 4 ay süresince işe gidememesi halinde sigorta tarafından brüt tutar hesap edilerek yapılan ödemedir.

İLGİLİ MAKALE  E Devlet şifresi nasıl alınır?

Doğum parası nasıl hesaplanır?

Annenin doğumdan evvel çalıştığı, doğumdan önceki 3 ay süresince aldığı 3 brüt maaşın ortalaması hesaplanır ve hesaplanan ortalama brüt paranın 3/2’si kişinin 30 gün boyunca aldığı doğum izin ücreti olur. Hesaplanan bu ücret de 30’a bölünür ve günlük bir doğum izin ücreti ortaya çıkar. Günlük doğum izni ücreti ve izin süresi çarpılınca annenin hakkı olan toplam doğum izni ücreti belirlenir.

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi web sitesinde doğum yardımıyla ilgili sıkça sorulan sorulara ve yanıtlarına yer veriliyor.

Soru 1: Doğum yardımından kimler faydalanabilir?”

“Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.”

“Soru 2: Doğum yardımından faydalanmak için ne yapılması gerekir?”

“Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.”

Diğer sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.aile.gov.tr/sss/sosyal-yardimlar-genel-mudurlugu/dogum-yardimi/