Çimento, beton ve inşaat demiri gibi yapı malzemelerine gelen zamlar ya da indirimler 2022 yılında çok dalgalı grafikler ile karşı karşıya kalmamıza neden oldu. İnşaat demirleri sürekli olarak zam ve indirim alırken, beton sessiz kalmaya devam etti. Çimentolar için güncel fiyatlar ise her ay yeni bir seviyede görülmeye devam ediyor. Özellikle inşaat sektöründe büyük sorunlar yaşanmasına yol açan ve bu etkinin emlak sektörüne de sıçramasının nedeni olan çimentolarda güncel seviyeler çimento firmaları tarafından yayınlanıyor.

Çimento sektöründe gerileme devam edecek mi?

Güncel çimento fiyatları çimento satıcı firmalar tarafından yayınlanıyor. Aldıkları zamlar le 2022 yılında yüzde 80 zamlı fiyatlardan işlem gören çimentolar için zamların asıl sebebi ise enerji kaynakları zammı. Mart ayında ortaya çıkan enerji krizi ile birlikte çimento üretiminde yoğun olarak kullanılan kömür gibi enerji kaynaklarına gelen zamlar sonrasında çimentoda maliyetler yükseldi. Yükselen maliyetler nedeni ile çimento üreticileri tarafından uygulanan maliyet zamları da satış fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ancak çimento sektöründe bir sorun da bu zamlar nedeni ile ortaya çıktı.

Çimento sektöründe üretimlerin devam etmesi ancak satışlarda talep azlığının ortaya çıkışı sorunu ile birlikte, üreticiler çimentoları ihracat sektörüne yönlendirmeye başladı. Enerji kaynaklarına gelen zamların artarak devam etmesi ve talep azlığının devam etmesi ile de çimento üretiminde gerilemeler yaşanmaya başladı. 2022 yılının ilk 6 ayında her ay sürekli olarak üretilen çimento miktarında düşüşler görüldü. Emlak sektörü ve inşaat sektörünü de etkileyen çimento fiyatları sonuç olarak ise bu sektörleri bir döngü içerisine aldı.

Çimento fiyatlarında son durum

Çimento fiyatları 2022 yılı boyunca sürekli olarak zamlanarak karşımıza çıkan yapı malzemeleri arasında. İnşaat alanlarında çokça tercihe dilen ve beton ile karıştırılarak temel harcında kullanılan çimento için fiyatların yükselmesi de beklenmedik bir maliyet artışına neden oluyor. İnşaat demiri, beton ve çimento gibi yapı malzemelerinin zamlanması ile maliyetlerin tavan yapması sonucunda da inşaat sektöründe bir durulma görülmeye başlandı. Hem inşaat demirinde hem de çimentoda yurtiçi talepler azaldı. Azalan talepler ise fiyatların dalgalanması ve hareketlenmesinin önündeki en büyük engel. İnşaat demiri için azalıp artan talep miktarı çimento için ise sürekli olarak azalıyor. Bu durum da çimento fiyatlarında değişimlerin daha aralıklı ve daha zor gerçekleşmesine neden oluyor. Aldıkları son zamlar ile çimentolar içn belirlenen güncel fiyatlar şu şekilde karşımıza çıkıyor:

İLGİLİ MAKALE  Çimento fiyatlarında son durum ne? Aralık 2022 güncel 1 ton gri ve beyaz çimento fiyatları

Gri çimento güncel fiyatları

Gri çimento çeşidi genel olarak bina temelinde beton ile karıştırılarak kullanılır. Bunun yanı sıra dış yapıda sıva olarak da kullanılan gri çimentonun işlem hacmi çok geniştir. Güncel gri çimento fiyatları Eylül ayı içerisinde şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 9,80 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram:19,50 Türk Lirası
  • 42,5 gr çimento 5 kilogram: 27,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 80,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 1 ton: 1.600,00 Türk Lirası

Beyaz çimento güncel fiyatları

Bina iç kısımlarında ve genel olarak mutfaklar ile banyolarda kullanılan beyaz çimento aynı zamanda derz olarak da tercih edilir. Gri çimentoya göre işlem hacmi daha düşük olan beyaz çimento için belirlenen güncel fiyatlar ise Eylül ayında şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram: 11,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 20,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 29,90 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 128,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 1 ton: 2.560,00 Türk Lirası