Çimento fiyatlarında 2022 yılı içerisinde işlenen zamlar sonrasında 1 torba çimento geçtiğimiz yıla oranla neredeyse yüzde 80 daha zamlı fiyatlardan satılıyor. Mart ayı le birlikte başlayan global enflasyon öncesinde küçük zamlar alan ve 2022 yılında fiyatları güncellenen çimento çeşitleri için 2021 yılında 1 torba gri çimento satış fiyatı 40,00 Türk Lirası bandındaydı. Fakat çimento hem global enflasyon hem de ihracat zamları alarak bu yıl yüksek seviyelerden işlem görmeye başladı.

Çimento fiyatlarında son durum ne?

Güncel çimento fiyatları geçtiğimiz yıl 50 kilogram yani 1 torba çimento için 40,00 Türk Lirası ortalamasında görülürken, bu yıl 1 torba gri çimento 75,00 Türk Lirası ortalama fiyatı ile satışa sunuluyor. TÜRKÇİMENTO tarafından açıklanan verilere göre çimentonun yurtiçi işlem hacminde büyük bir düşüş yaşandı. Çoğunluğu ihracata kaydırılan çimentolar için ücretler de hem ihracat nedenli olarak hem de üretim maliyetlerine gelen zamlar ile birlikte zirve noktayı gördü. Güncel çimento fiyatlarını etkileyen ilk durum ithal edilen kömür türü enerji kaynaklarında fiyatların yükselmesi oldu.

Kömür ithalatı yapan ülkeler arasında yer alan ülkemizde üretilen çimento için yüksek miktarda kömür kullanılıyor. Bu durum da kömür fiyatlarının yükselmesi sonucunda çimento fiyatlarının da bu zamlardan etkilenmesi anlamına geliyor. Çimento zamları Mart ayında yaşanmaya başlayan olaylar ile birlikte baş gösterdi ve bu andan itibaren çimento birden fazla kez zaman alan ürünler arasında yer aldı. Gelen zamlar sonucunda ise geçtiğimiz yıla göre neredeyse yüzde 80 daha zamlı satılan çimento türleri için güncel fiyatlar şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Gri çimento güncel fiyatları

Gri çimento daha çok bina temelinde beton ile karıştırılan ve de duvarlar ile bina temelinde işleme alınan çimento çeşididir. Beyaz çimentoya göre kullanım miktarı çok daha fazla olan gri çimento için güncel fiyatlar ise şu şekilde:

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 8,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 17,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 25,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 70,00 Türk Lirası

Beyaz çimento güncel fiyatları

Beyaz çimento yapı malzemeleri arasında en az işlem alanına sahip yapı malzemelerinden biri. Daha çok mutfak ve banyolarda kullanılan ve gri çimentoya göre çok daha az miktarlarda alınan beyaz çimento için güncel fiyatlar ise şu şekilde:

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram: 14,50 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 22,00  Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 37,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 107,00 Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Çimento sektöründe gerileyiş devam edecek mi? Güncel gri çimento ve beyaz çimento fiyatları

1 ton çimento ne kadar oldu?

1 torba olarak alınan çimento için belirlenen güncel fiyatlar listelerde yayınlanıyor. Gri ve beyaz çimento çeşitlerinin 1 torba yani 50 kilogram çeşitlerinde güncel fiyatlar ise, 1 torba gri çimento için 70,00 Türk Lirası ve 1 torba beyaz çimento için 107,00 Türk Lirası şeklinde karşımıza çıkıyor. 50 kilogramlık paketler halinde satılan çimentolardan da 20 paket alındığında toplamda 1 ton çimento alımı yapılmış oluyor. Bu şekilde listelenen fiyatlara baktığımızda 1 ton gri çimento için güncel satış fiyatı 1.400 Türk Lirası olarak karşımıza çıkıyor. 1 ton beyaz çimento için belirlenen güncel satış fiyatı da bu hesaba göre 2.140 Türk Lirası şeklinde listelere yansımış oluyor. Güncel olarak 1 ton çimento almak isteyen bireylerin toplamda 20 torba 50 kilogramlık çimento alımı yapması gerekiyor.