İnşaat sektöründe önemli yer kaplayan ve mihenk taşı olarak bilinen yapı malzemeleri arasında yer alan çimentolar için belirlenen güncel fiyatlar tıpkı diğer yapı malzemelerinde olduğu gibi 2022 yılı içerisinde zamlardan etkilendi. Özellikle Mart ayı içerisinde aldığı zamlar ile yüksek fiyatlardan satılmaya başlayan çimento çeşitleri için Haziran ayı durgun bir ay olarak kaldı ve çimento fiyatarı Haziran ayı içerisinde zamlar ile gündeme gelmedi.

Çimento fiyatlarında zam haberi

Çimento fiyatları için durgun geçen Haziran ayı sonrasında güncel çimento satış fiyatları Mayıs ayı içerisinde aldığı zamlar ile aynı noktada kalmıştı. Haziran ayının sakin geçişi ise çimento fiyatlarındaki sessizliğin uzun süreli bir sessizlik olacağı yönünde yeşil ışık yakmıştı. Çimento fiyatlarında güncel gelişmeler ise Temmuz ayının ilk iki haftasında yine sabit fiyatlar şeklinde ortaya çıktı. Fakat son güncelleme ile Temmuz ayının ortasına geldiğimizde çimento fiyatları zamlandı. Zamlanan fiyatlar sonrasında güncel çimento satış fiyatları şu şekilde karşımıza çıktı:

Gri çimento güncel fiyat listesi

Gri çimento türünden satın alımı gerçekleştirilen çimentolar daha çok dış yapı kısmında ve beton ile karıştırılarak bina temelinde kullanılır. Güncel gri çimento satış fiyatları ise şu şekilde:

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 8,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 17,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 25,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 70,00 Türk Lirası

Beyaz çimento güncel fiyat listesi

Beyaz çimento türünden alınıp satılan çimentolar daha çok mutfak ve banyolarda kullanılmaktadır. Beyaz çimento için belirlenen güncel fiyatlar ise son zamların ardından şu şekilde karşımıza çıktı:

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram: 14,50 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 22,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 37,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 107,00 Türk Lirası

Çimento fiyatlarında zamlar devam edecek mi?

Çimento fiyatlarında zamların asıl sebebi olarak enerji kaynaklarına gelen zamlar ve döviz kurlarındaki artışlar ön plana çıkıyor. Enerji kaynaklarının zamlanması ile birlikte üretilen çimentolar için maliyetler de artmış oluyor ve bu durum da zamların ortaya çıkışını tetikliyor. Çimento fiyatlarında zam görülmesinin bir başka nedeni olan döviz kurları ise hem ithal olarak alınan çimentolarda hem de enerji kaynaklarının ithal olmasından dolayı etkili oluyor. Döviz kurlarında ve özellikle dolar kurunda yaşanan yukarı yönlü hareketlerin son günlerde kendini göstermesi sonucunda ise çimento fiyatları tekrar zamlanmış oldu.

İLGİLİ MAKALE  İnşaat demiri tekrar artıyor! 1 ton inşaat demirinde fiyatlar yükselişe geçti

Çimento fiyatlarında zamların devam edip etmeyeceği konusu ise yine bu iki etken olan enerji kaynakları ve döviz kurlarına bağlı. Çimentoların ithalatında ve enerji kaynaklarının ithalatında etkili olan dolar kurunda güncel olarak yaşanan artışların devam etmesi ise yapı malzemeleri için yeni bir zam dalgasını tetikleyecek. Eğer dolar kurunda artışlar devam ederse, Temmuz ayı bitmeden çimento fiyatlarında zamlar devam edecek.

Çimento fiyatları düşer mi?

Çimento fiyatlarının düşmesi için dolar kurunda düşüşlerin anlık olarak listelere yansıması gerekmekte. Güncel durumlara bakıldığında ise bu ihtimalin biraz daha zor gerçekleşeceğini söylemek mümkün. Çimento fiyatları için güncel zamlara yeni zamlar eklenebilir ancak herhangi bir anlık dolar kuru düşüşü çimento fiyatlarında yalnızca fiyat sabitlenmesine yol açacaktır.