Türkiye’de hem istihdam hem de ticaret bakımından lokomotif görevi gören ve  bu şekilde anılan inşaat sektörü içerisinde meydana gelen değişimler 2022 yılında inşaat sektörünün zor anlar yaşamasına neden oldu. Özellikle çimento, beton ve inşaat demiri gibi mihenk taşı sayılan yapı malzemelerinde meydana gelen fiyat artışları sonrasında inşaat sektörü adeta durma noktasına gelmişti. Zamların arka arkaya gelmesi ise hem yeni dikilecek olan binalarda inşa aşamasını hem de sıfır konut fiyatlarını yükselterek birden fazla alanı etkiledi.

Çimento fiyatlarında 2022 zamları tüm sektörü etkiledi

Çimento fiyatlarına 2022 yılı içerisinde gelen zamlar gri ve beyaz çimento olarak alınıp satılan çimentoların neredeyse yüzde 400 daha zamlı olarak satılmasına neden oldu. Bu durum da hem bina temelinde beton ile birlikte hem de duvarlarda kullanılan ve tonlarca alınan çimentoların alımının zorlaşması nedeni ile hem maliyetlerin yükselmesine hem de alım güçlüğü yaşanmasına yol açtı. Hesapların şaşmasına yol açan çimento zamlarının işlenmesinin ardından beton ve inşaat demiri fiyatları da hızlı bir şekilde yükselmeye başladı ve bu durum da genel olarak inşaat sektöründe maliyetlerin yüzde 300 oranında artmasına yol açtı.

Müteahhitler tarafından verilen bilgilere göre ise bu durum inşaat sektörünün durma noktasına kadar gelmesine yol açtı. Eğer herhangi bir müdahale ile fiyatlar daha makul seviyelere çekilmezse bu durum hem sıfır konut alımlarında hem de inşaat sektörü içerisinde derin bir etki oluşturmaya devam edecek. Ve yine müteahhitler tarafından verilen bilgilere göre bu etkinin önüne geçilmemesi halinde ülke içerisinde aktif bir sektör olan ve diğer sektörleri etkileyen inşaat sektörünün sonu yakın.

Çimento fiyatlarında son durum

Çimento fiyatları 2022 yılı içerisinde geçtiğimiz yıla oran ile neredeyse yüzde 400 zam alarak karşımıza çıktı. Aldıkları zamlar sonrasında çimento fiyatları diğer yapı malzemelerini de etkiledi. Çimento fiyatlarına gelen zamlar hem gri çimento hem de beyaz çimento çeşitlerinde güncel fiyatlara yansıdı. Mayıs ayında zirve fiyatları gören çimento için Haziran ayı ise sessiz geçmişti. Ancak çimento fiyatları Temmuz ayı içerisinde sessizliğini bozdu ve yeni zamlar ile karşımıza çıktı. Gelen son zamlar sonrasında güncel çimento fiyatları ise şu şekilde değişti:

İLGİLİ MAKALE  Arpa fiyatları tekrar yükseliyor! 'Buğday ve arpa fiyatlarında' son gelişmeler

Gri çimento güncel fiyatları

Daha çok beton ile karıştırılarak bina temelinde ve duvarlarda kullanılan gri çimento için belirlenen güncel fiyatlar şu şekilde:

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 8,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 17,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 25,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 70,00 Türk Lirası

Beyaz çimento güncel fiyatları

Beyaz çimento daha çok iç yapılarda kullanılan ve banyo ile mutfak gibi kısımlarda çokça gördüğümüz çimento çeşididir. Beyaz çimento fiyatları zamlar sonrasında şu şekilde değişti:

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram: 14,50 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 22,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 37,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 107,00 Türk Lirası

Çimento fiyatları düşer mi?

Çimento fiyatlarının düşmesi için çağrılar yapılıyor. Özellikle müteahhitler tarafından çimento fiyatlarının düşürülmesi için devlete yapılan çağrılar var ancak güncel duruma ve artan sektör içi fiyatlara bakıldığında çimento fiyatlarında istenilen düşüşün gerçekleşmesi pek de mümkün görünmüyor. Özel bir müdahale yapılmadığı sürece çimento fiyatları zamlar almaya ve zamlı fiyatlardan satılmaya devam edecek. Günel ilerleyiş ile çimento fiyatları enerji kaynaklarına ve döviz kurlarına bağlı olarak zamlar almaya devam edecek. Güncel zamların işlenmesi karşısında zor anlar yaşayacak olan inşaat sektöründe ise düzenlemelerin yapılması için çağrılar yapılmaya devam ediyor.