İnşaat sektöründe bir yandan fiyat belirleyici unsur bir yandan da yapı malzemesi olarak iş gören çimento ve beton gibi bina temelinde kullanılan malzemeler için son aylar sürekli  zamlar ile geçti. Özellikle Şubat ayının sonlarına doğru yaşanmaya başlayan Rusya-Ukrayna gerilimi ve global olalar nedenleri ile zamların artarak gelmeye devam etmesinin üzerine bir de enflasyon eklenince, öncesinde alınan fiyatlardan çok daha zamlı ücretler ile alınan çimento ve betonlar can sıkmaya başladı.

Çimento ve beton fiyatlarında Haziran zammı

Çimento ve beton gibi yapı malzemelerine son aylarda gelen zamlar birçok yan ürünün ve hatta sıfır konut alım fiyatlarının dahi artmasına neden oluyor. Bu artışların nedeni ise satın alınan yapı malzemelerinde fiyatların artmasından dolayı bir bina dikmek adına harcanan maliyetlerin zirveye çıkması. Maliyetin artışı nedeni ile araya konulan işçiler, müteahhit, emlakçı ve mülk sahibi için ayrı ayrı para kazanımları da hesaplanıyor ve bu nedenlerin tamamı fiyatların artmasına sebep oluyor.

Çimento ve betonlara yapılan zamları etkileyen ana neden olarak ise döviz kurlarındaki artış ve enflasyon karşımıza çıkıyor. Kısaca belirtmek gerekirse de, döviz kurlarındaki dengesizlikler inşaat sektörünün tamamını etkiliyor. Bu etki Haziran ayında da devam etti. Bu da çimento ve beton fiyatlarının yine artmasına neden oldu.

Çimento fiyatlarında son durum ne?

Çimento fiyatlarında yaşanan artışlar enerji kaynaklarına gelen zamların da etkisi ile daha yüksek fiyatlardan satılmalarına neden oluyor. İthal edilen enerjilerin üretimde kullanılması çimento fiyatlarının artmasında etkili oluyor ve 2022 yılı içerisindeki zamların daha da artacağının sinyalini bizlere veriyor. Aldığı zamlar ile Haziran ayında çimentoların beyaz ve gri çimentolar olarak güncel satış fiyatalrı ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Gri çimento güncel satış fiyatı

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 8,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 17,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 25,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 70,00 Türk Lirası

Beyaz çimento güncel satış fiyatı

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram: 14,50 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 22,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 37,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 107,00 Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Çimento fiyatlarında zam haberi geldi mi? Güncel beyaz ve gri çimento fiyatlarında son durum

Çimento fiyatları toptan alımlarda ne kadar?

Çimentolar için belirlenmiş perakende satış fiyatları gibi bir de toptan satışlarda belirlenen fiyat tarifeleri karşımıza çıkıyor. Gri ve beyaz çimento olarak iki gruba ayrılan çimentolarda toptan satış fiyatları ise şu şekilde:

Gri çimento güncel toptan satış fiyatı

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 10,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 18,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 29,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 56,00 Türk Lirası

Beyaz çimento güncel toptan satış fiyatı

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram:  9,80 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 18,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 28,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 92,00 Türk Lirası

Beton fiyatlarında son durum ne?

Geçtiğimiz aylarda ortalama olarak 600 Türk Lirası ile 700 Türk Lirası arasında fiyatlandırılan betonlar için belirlenen güncel fiyatlar ise henüz alıcılar için paylaşılmış değil. Fakat çimento fiyatlarına gelen zamlara bakıldığında, geçtiğimiz ay içerisinde 1000 Türk Lirası değerinin üzerinde satılan ve bazı çeşitleri neredeyse 1.500 Türk Lirası bandında satışa sunulan betonlar için ortalamanın daha da yüksek olacağı söylenebilir. Zamların etkisi tıpkı çimento fiyatlarında olduğu gibi beton fiyatlarında da ciddi fiyat değişimleri ortaya koyuyor ve bu da çimento ile karıştırılarak harç olarak kullanılan betonların alımını zorlaştırarak genel bir yapı fiyatı artışına neden oluyor. Son fiyatların artmaya devam edeceği gündemde zamların arkası kesilmez iken, fiyatların daha ne kadar yükseleceği ve indirimlerin uygulanıp uygulanmayacağı hakkında bir bilgi paylaşılmadı.