Son yıllarda yaşanan küresel tedarik sorunu ve enflasyon artışı sebebiyle, zamlar aldı başını gitti. Gün geçtikçe her şeyin fiyatının daha da artması, vatandaşı zor durumda bırakıyor. Çiftçiler de aynı dertten mustarip. Üretim için gerekli sermayeyi sağlayamayan çiftçi, üretimi azaltıyor. Ülke ekonomisi için en önemli gerekliliklerden biri olan üretim, bu sebepten ötürü durma noktasında. Gübre, verimli ve sağlıklı bir tarım için gerekli olan en önemli maddelerden biridir. Bu nedenle de gübreleme işlemi ihmal edilmemelidir. Gübreleme bu denli gerekliyken, son zamlar gübre fiyatlarını da vurdu. Gübre fiyatlarına büyük bir zam geldi ve çiftçi gübreyi nasıl alacağını kara kara düşünmeye başladı. Tam da bu buhran dolu hafta içerisinde, Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban’dan müjdeli haber geldi. İşte haberin detayları.

Sıfır komisyon, uygun fiyatlı gübre

Tarımdan Haber’den alınan bilgiye göre, Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, müjdeli haberi duyurdu. Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile Harman Kart anlaşması imzalayan Ziraat Odası, çiftçiye destek olacak. Çoban, “Önümüzdeki süreçte de uygun fiyata yine gübre satışı yapacağız. Çiftçimiz gübresini 5 ay sıfır vade ile alabilecek. Yaşadığımız zorlu süreçte çiftçilerimizin taleplerine karşılık vermeye çalışıyoruz. Çiftçilerimizin nakit sıkıntısı yaşadığını biliyoruz. Yapılandırma konusunda beklentimiz var. Biz bu süreçte bankalarımızla da görüşerek çiftçilerimize uygun kredi imkanları sunmak için çaba harcıyoruz. Bu kapsamda Kangal Ziraat Odası Başkanlığı ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile arasında yapılan protokol kapsamında çiftçilerimize verilecek olan Harman Kartlarla Kangal Ziraat Odası Tarım Marketten yapılacak alışverişlerde 5 Ay 0 (sıfır) komisyon uygulanacak. Önümüzdeki süreçte de uygun fiyata yine gübre satışı yapacağız. Çiftçimiz gübresini 5 ay sıfır vade ile alabilecek. Ayrıca üyelerimize verilecek olan Harman Kartlardan sigorta ve kart ücreti alınmayacaktır” dedi.

Gübre nedir?

Gübre, bitkilerin yeterli miktarda beslenebilmesi için gerekli olan maddedir. Bitkinin ve toprağın ihtiyacı olan mineraller gübre tarafından sağlanmaktadır. Gübrelemek, toprağın ve dolayısıyla tarımın verimi açısından çok önemlidir.

Gübre fiyatlarında son durum

Çiftçilerin büyük endişe yaşamasına neden olan gübre fiyatlarındaki zam, her geçen gün artarak devam ediyor. Çiftçiler herhangi bir indirim olup olmayacağını merak ediyor ancak indirim şöyle dursun, durmadan zam üstüne zam geliyor. Döviz kuru bu kadar artmışken gübre fiyatlarının da artması da elbette kaçınılmaz. Verimsiz bir toprağa sebep olan gübresiz tarım, verimsiz bir hasat olmasına da neden oluyor. Zamlar sonucunda ise verimsiz tarım ve dolayısıyla verimsiz hasat da git gide artış gösteriyor. Gübresiz tarım verimsiz olduğu için yapılan hasat da bu oranda verimsiz bir hal alıyor. 20.20.0 gübrenin fiyatı 9050 TL, DAP gübrenin fiyatı ise 15.500 TL oldu. Çiftçi bu zamların ardından verimli ve getirisi en azından geçinmeye uygun bir gelir bekliyor. İşte temmuz ayı güncel gübre fiyatları.

İLGİLİ MAKALE  SGK'lıları sevindirecek o haber geldi. Asgari ücrete ne kadar zam yapıldı?

Temmuz 2022 güncel gübre fiyatları

DAP gübresi 1 ton: 15 bin 500 Türk lirası
Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk lirası
Can gübre 1 ton: 6 bin 850 Türk lirası
15.15.15 gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
15.15.15 (Zn) gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
20.20.0 (Zn) gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
Amonyum sülfat 1 ton: 7 bin Türk Lirası

Gübre fiyatlarında indirim bekleniyor mu?

Gübre fiyatlarına indirim olup olmayacağına dair henüz net bir ifade yok. Bunun sebebi, enerji kaynaklarının fiyatlarının durmadan artması ve zamların da buna bağlı olarak artışa geçmesi. Gübre fiyatlarının düşmesi doğrudan doğruya enflasyonun ve döviz kurunun düşmesine bağlı. İthal gübre fiyatları döviz kuruna doğrudan doğruya bağlı olduğu için kurdaki artışla birlikte gübre de sürekli olarak zamlanıyor. Son durumlara bakıldığında her geçen gün zam yapılması dolayısıyla çiftçi zam gelmesindense indirim yapılmamasına razı görünüyor.