Yaşanılan ayçiçek krizlerinden sonra gözler Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaydı. Taze Bakan Vahit Kirişçi’den ayçiçek yağlarındaki ani artışla ilgili ilk açıklama geldi. Dün yaşanışan ayçiçek yağındaki stoklamalar sonrasında yeterli miktarda ayçiçek yağının olmadığı düşüncesine kapılırken bu düşüncenin tam aksi yönün bir açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den geldi. İşte Vahit Kirişçi’nin yaşanılan olaylar sonucundaki ilk açıklaması…

Vahit Kirişçi’den ilk açıklama geldi!

Yaşanılan kriz sonucunda; dolar, altın, akaryakıt fiyatlarında yaşanılan artışların bir diğer ucu da ayçiçek yağlarını vurmuştu. 3 saat içerisinde, aniden zam gelen ayçiçek yağında, uzun kuyruklar oluşmuştu. Market reyonlarında bir anda tükenen ayçiçek yağının satışı 1 adetle sınırlı hale gelmişti. Yaşanan tüm bu olaylar sonrasında, ayçiçek yağının yeterli miktarda üretilmediği yönde bir düşünce silsilesi yayılmış etrafa. Bu düşünce sonrasında ilk açıklama koltuğa geçen Bakan Kirişçi’den geldi. Yeterli miktarda üretime sahip olunduğunu dile getiren Kirişçi, “Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır” şeklinde konuştu.

Güncel ayçiçek yağı fiyatları ne durumda

Genel olarak 5 litrelik ayçiçek yağı fiyatları 200 tl’nin üzerinde olurken, bazı internet sitelerinde 5 litrelik ayçiçek yağlarının 350 tl’yi geçtiği gözlemlendi. 18 litrelik teneke yağ fiyatları ise 964 tl’yi bulmuştu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nde ise yağ fiyatları bir hayli farklı. 5 litrelik teneke ayçiçek yağı 92.50tl’den satışa sunuluyor.

5 litre Ayçiçek yağında rekor kırıldı! Ayçiçek yağı reyonlardan toplanıyor (6 Mart 2022)

Yaşanılan krizlerden sonra dolar, altın ve akaryakıtta oluşan kriz bu kez ayçiçek yağını da vurdu. Marketlerde ayçiçek yağları kapış kapış olurken, bazı market zincirleri ayçiçek yağının satışını durdu. Ayçiçek yağındaki bu krizde vatandaşlar 5 litrelik ayçiçek yağını 3 saat arayla farklı fiyatlarda almaya başladı. Enflasyon ve zam haberleri dolayısıyla İstanbul Halk Ekmeğin’de ekmek kuyruğuna giren vatandaş bu kez kendini ayçiçek kuyruğunda buldu…

İLGİLİ MAKALE  Hurda fiyatlarında beklenmedik düşüş şaşırtmaya devam ediyor! Güncel hurda fiyatları 20 Haziran 2022

Ayçiçek yağının fiyatları rekora koşuyor!

5 litre ayçiçek fiyatlarının ani yükselişi vatandaşı büyük bir korkuya kapılmasına neden oldu. Yaşanılan kriz sonrasında; dolar, altın ve akaryakıtta yaşanılan gelgitlerin bir ucu da ayçiçek yağına vurdu. 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı dudak uçuklattı. Sosyal medyada popüler olan etiketler arasında olan yağ kuyruğu hashtag’ inin açılmasının ardından birçok insan marketlere akın etti. Market reyonları boşalacak duruma geldi. Vatandaş bugün zamlı fiyattan aldığı 5 litrelik ayçiçek yağını yarın çok daha zamlı fiyat üzerinden almaktan endişe ediyor. Ayçiçek yağı alımında oluşan uzun kuyruklar sonucunda, market çalışanları ayçiçek yağını alma noktasında kota koydu. Birden fazla ayçiçek yağının alımı yasaklandı. Bu ayçiçek yağına koyulan kota sonrasında vatandaştan da tepki gecikmedi.

Kriz ayçiçek yağını vurdu!

Peyderpey gelen zam haberlerinden sonra oklar ayçiçek yağını göstermeye başladı. Gelen zam haberlerinden sonra, marketlerde ayçiçek bulamamaktan korkan vatandaş adeta marketlere akın etti. Bugün zamlı fiyattan aldıkları ayçiçek yağlarını, yarın daha yüksek zamlı fiyattan alabilme ihtimali dolayısıyla endişe eden vatandaş, ayçiçek yağını stoklamak istedi. Ellerinde ayçiçek yağı bulunan birçok vatandaş uzun kuyruklar oluştururken bu kez uyarı market sahibi ve market çalışanlarından geldi. Zamlanma ihtimali olan ayçiçek yağının bir adet üzerinden satılmasına izin verildi. Stokçulukla suçlanan market çalışanları ile daha fazla ayçiçek yağı almak isteyen vatandaşlar arasında gerilim yaşanmaya başlandı. Yapılan bir habere göre Esenler’de bir market zinciri 4.5 litrelik ayçiçek yağını 145 tl’ye satarken, satışın 1 adet ile sınırlı olduğunu market girişine astı. Yapılan bu satış stratejisi, vatandaşı çileden çıkarttı. 5 litrelik ayçiçek yağı marketlerde 350 tl’den satışa çıkarken, 18 litrelik ayçiçek yağı zam rekoru kırarak 964 tl’ye satılmaya başlandı.

Fiyatların artacağı endişesiyle vatandaş marketlere akın etti

18 litrelik ayçiçek yağ tenekesi 964 tl’den satışa sunulurken, vatandaş cebindeki son parayla ayçiçek yağı alabilmek için marketlere akın etti. 3 saat önce 5 litre ayçiçek yağını 108 tl’den alan vatandaş geçen 3 saat sonrasında aynı miktardadaki 5 litrelik ayçiçek yağını 120 tl’den satıldı. 3 saat içerisinde 12 tl zam gelen 5 litrelik ayçiçek yağını vatandaş stoklamak isteyince, satış sınırı geldi. Yaşanan bu ayçiçek yağlarından sonra CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Etme bulma dünyası… İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşananlarla dalga geçiyorlardı. AKP dönemi ekmek, akaryakıt ve taneyle kısıtlandırılarak satılan yağ kuyruklarıyla hatırlanacak” şeklinde açıklamada bulundu.