Borsa da işlem gören tüm menkul kıymet barındıran senetler de emir iptali koşulsuz olarak serbesttir. Bu bilgi kapsamında emir iptali, açılış seansında olduğu gibi seansın açılmasından sonra sürekli müzayede bölümünde de koşulsuzdur. İş emri iptali, borsa da işlem yapan yatırım kuruluşlarının sisteme erişim izni verdikleri tüm çalışanlar tarafından yapılabilir. Alım ve satım sisteminde açıkta bekleyen normal ve özel konumda ki alış-satış emirlerinin tek tek, işlem bazında iptal edilmesi mümkündür. Emir tamamen iptal edilebileceği emrin harici büyüklüğü içerisinde bir kısım emtianın miktarı da azaltılabilir.

Hisse Senedi Emir İptali Ücreti Bankalar Tarafından Alınır Mı?

Hisse senedi emir iptali ücreti bazı bankalar tarafında alınmakta olup, müzayede seansının açılmasından sonra işlem emri toplama süresi kapsamında emir iptal talepleri Borsa İstanbul’a iletilmek üzere toplanmakta ve transfer edilmek üzere kabul edilmektedir. 8 Ekim 2010 tarihi sonrasında müzayede seansına girilen emirler koşul aranmaksızın iptal edilebilmektedir. İptal Ücreti uygulayan bazı bankalar ise;

  • QNB Finansbank
  • Garanti BBVA
  • Yapı Kredi Bankası
  • Ziraat Yatırım
  • Akbank
  • Halkbank
  • İş Bankası

Görüldüğü gibi birçok ulusal düzeyde ki banka emir iptal ücreti uygulamaktadır. Buna istinaden açılan emirlerinizin iptal edilmesinden dolayı zarara uğramamanız için yatırım yapacağınız hisse senedini oldukça kontrollü ve hesaplı seçmeniz gerekir.

Borsa

Borsa

İş Emri İptal Ederken Dikkat Edin

6 Mayıs 2010 tarihinde Amerika finans piyasaları “Hızlı Çöküş” olarak tanımlanan bir kriz yaşamıştı. Piyasa da aktif işlem gören hisse senedinin saniyeler içerisinde aşırı değer kaybettiği bu krizin yaşanmasından dolayı sorumlu biri olarak gösterilen İngiliz vatandaşı 37 yaşındaki borsa manipülasyoncusu Navinder Sarao, yasal olarak yargılandığı Amerika’da 12,9 milyon US$ tutarında manipülasyon suçuna karşılık gelen cezayı ödemeyi kabul etti.

Sarao’nun suçu yargılandığı mahkemece sabit görülen 6 Mayıs 2010 tarihinde büyük miktarlı satış emirleri girip daha sonra bunları iptal etmek!

Navinder Sarao 6 Mayıs tarihinde yatırım bilgisayarının başına geçti ve kendi yazmış olduğu bir program algoritmasının yardımıyla S&P 500 küçük dökümlü vadeli işlem sözleşmelerine yüksek tutarlı satış emirleri göndermeye başladı.

Piyasaya anlık olarak gelen yoğun satış baskısı ile birlikte normalin üstünde hızlı bir şekilde düşen fiyatlar çitalarından yararlanan Sarao satış emirlerini bloklayıp iptal ederek piyasada ki vadeli sözleşmeleri çok ucuz bir fiyattan topladı. Sarao’nun amacı zaten en baştan beri vadeli sözleşmeleri satın almaktı; sisteme girmiş olduğu satış emirlerini fiyatların istediği seviyelere gelmesi için araç olarak kullandı. Gerçekten alım-satım amacı taşımayan iş emri girişinde amaç aktif piyasada yoğun bir alım veya satım baskısının olduğu izlenimi yaratmaktır.

Borsa

Borsa

Bu ölçümler tabi ki gerçekçi değildir. Manipülasyon yapıcının gizlediği asıl amacı girmiş olduğu emirlerin negatif olarak tam aksi istikametinde işlem yapmaktır. Eğer planları tutarlılık gösterir ve işler yolunda giderse operasyon bittiğinde manipülatör fiktif olarak açtığı ön emirlerini iptal eder. Eğer işler yolunda gitmez ve aktif piyasa zıt yönde hareket ederse manipülasyon yapıcı girmiş olduğu emirleri gerçekleşmeden hemen iptal eder.

İLGİLİ MAKALE  Borsada gap nedir? (Kaynak: soru.com.tr)

Yani her ihtimalde fiktif emirler iptal edilecektir. Bazı maddi yatırımcılarımız işlem emirlerinin iptali uygulamasının kaldırılmasının bu soruna bir çözüm olabileceğini düşünebilirler; ancak, borsa piyasalarında emir iptalinin yasak olduğu zamanlar da bu tür işlemlerin yapıldığını görmek onları şaşırtacaktır. O günlerde iptal sağlanamayan aktif fiktif emirler gerçekleştiği zamandan itibaren manipülatör anında zıt yönlü işlemler yaparak almış olduğu pozisyonu kapatmaya çalışıyordu; bu da fiyatların gereksiz yere ivmelenmesine neden oluyordu.

İzleyin: EMİR GÜNCELLEME VE EMİR SİLME ÜCRETLENDİRMESİ? – BORSA

Yatırım Danışmanlığı Almalı Mıyım?

Maddi emtiaları yönetim şirketleri sizin adınıza “vekaleten” hareket ederler ve sizin vekaletinizle yatırım kararı alır. Yani siz alınacak yatırım kararına müdahil olarak karışamazsınız ama bundan önce hangi yatırım araçlarına varlık toplamınızdan yüzde alt – üst limit vererek hangi tutarlarla yatırım yapılacağını siz belirleyebilirsiniz. Bu yatırım kararını siz belirlemek zorundasınız ve sözleşmeler de belirletmek zorundalar.

Tabii portföy yönetim şirketleriyle de yönetim bir sözleşmesi şerh ederek imzalamak zorundasınız. Bu imzalanan sözleşmeye “Portföy yönetim sözleşmesi” denilmekte ve yatırımlarınızla ilgili kapsamlı hükümler içerir. Böylelikle varlıklarınızı en aktif yolla zarardan korumuş olursunuz. Maddi yatırımlarınızı borsa da kıymetlendirirken her zaman bir uzman görüşü almanızda fayda vardır.