İnşaat sektörü için 2022 yılı oldukça zorlu bir döneme kapı açtı. Gelen zamlar sonrasında hem maliyetler yükseldi hem de bu maliyet yükselişlerine bağlı olarak sıfır konut fiyatları tavan yaptı. Tavan yapan fiyatlar ise hem inşaat sektörü için hem de emlak sektörü için zor günlerin başlangıcı oldu. 2022 yılı içerisinde artan fiyatlar birbirini tetikledi ve inşaat sektörü bir zam döngüsü içerisinde sıkıştı. Beton, çimento ve inşaat demiri gibi yüklü miktarlarda kullanılan yapı malzemelerinin son aylarda zamlanması da bu durumdan etkilendi.

Beton ve inşaat demiri zamları çimentoyu da etkiledi

İnşaat sektörü içerisinde kullanılan yapı malzemelerine gelen zamlar diğer yapı malzemelerini de etkiliyor. Beton ve inşaat demiri gibi yüklü miktarlarda kullanılan yapı malzemelerinin ise hem üretim maliyetlerindeki artışlar hem de döviz kurlarına bağlı şekilde zamlanması sonucu bu durum çimento fiyatlarını da etkiledi. Çimento fiyatlarının yükselmesinin de sebepleri arasında  bulunan enerji kaynaklarına gelen zamlar ve döviz kurlarındaki artışlar 2022 yılında inşaat sektöründe zamların ana sebepleri olarak karşımıza çıktı. Bir zam döngüsünün oluşması sonucu ise fiyatlarda düşüş yakalanamadı.

İnşaat sektöründe indirimlerin uygulanması için ise hem üretim konusunda daha düşük maliyetlerin oluşması hem de ithal edilen yapı malzemelerinin daha ucuz fiyatlardan temin edilebilmesi gerekli. Güncel döviz kurlarına bakıldığında ise bu durumların yakın zamanda gerçekleşme ihtimali ortada görünmüyor.

Güncel çimento fiyatları

Uygulanan zamlar sonrasında çimento fiyatlarında sürekli bir artış grafiği karşımıza çıktı. 2022 yılı içerisinde indirim almayan çimentolar için belirlenen güncel fiyatlar 2021 yılına oranla bakıldığı zaman neredeyse yüzde 90 daha zamlı fiyatlardan satıldığını görmekteyiz. Gelen zamlar sonrasında gri çimento ve beyaz çimento için belirlenen güncel satış fiyatları ise şu şekilde:

Gri çimento güncel fiyat listesi

Daha çok bina temel ve duvarlarında kullanılan gri çimento için belirlenmiş güncel fiyatlar şu şekilde:

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 5,99 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 10,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 11,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 70,00 Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Fındık fiyatlarında 'zamların' etkisi olacak mı? Güncel 1 kilogram 'çiğ fındık' fiyatları

Beyaz çimento güncel fiyat listesi

Daha çok bina iç kısımlarında kullanılan ve banyo, mutfak gibi yapılarda tercih edilen beyaz çimento için güncel fiyatlar ise şu şekilde:

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram: 6,24 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 20,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 29,90 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 95,00 Türk Lirası

İnşaat sektöründe son durum ne?

İnşaat sektörü için 2022 yılı zorlu bir süreç ile karşımıza çıktı. Gelen zamlar sonrasında binaların inşa süreci durma noktasına geldi. Maliyetlerin yapılan planlamaları zora soktuğu anlar sonrasında ise güncel fiyatlar talep azlıkları sonucu daha da arttı ve bu da inşaat sektöründe ciddi bir istihdam düşüşüne sebep oldu. Ağır zamların işlenmesinin ardından bir zam döngüsü  oluştu. Güncel durumda ise inşaat sektöründe bazı düzenlemeler gerekiyor. Özellikle 222 yılının ilk aylarında çimento fiyatlarının yüzde 43 zamlanması sonucu anlık bir gerileme yaşandı ve bu gerileme hız kaybetmeden devam ediyor.

Aynı zamanda inşaat sektöründe bina maliyetlerinin artmasının ardından sıfır konut satış fiyatları da zamlardan etkilenmiş oldu. Emlak sektörünü etkileyen bu durum daire kiralarını da etkiledi. Kısaca anlatmak gerekirse, yağı malzemelerine gelen zamlar sonucunda hem inşaat hem de emlak sektöründe zamların yoğun gerçekleştiği bir dönemden geçiyoruz ve yakın süreçte bu durumun değişeceğine dair bir yeşil ışık henüz yok.