Tarımsal destek ödemeleri kapsamında 547 milyon bütçe ayrılan proje ödemelerinin ne zaman olacağı merak edilen konular arasında yerini almaktaydı. Tarım ve Orman Bakanı değişikliğinden sonra, yeni bakan konuyla ilgili açıklama yaparken, yaşanılan kriz tüm çiftçiyi tarumar etmeye başladı. Tarlasını ekmeye, zamlı hammaddeler dolayısıyla gidemeyen çiftçiye bu kez haber hükümetten geldi. Yaşanılan ayçiçek yağı kriziyle akılda iyice yer edinen, yeterli stok olmadığına dair olan düşünceye istinaden hükümet, çiftçiye hibe kozunu oynadı.

Hükümetten çiftçiye hibe kozu

Yaşanılan krizli günlerden dolar, altın, akaryakıt gibi ayçiçek yağı da nasibini almıştı. 5 litrelik ayçiçek yağı rekor fiyatları görürken, market raflarında ayçiçek yağı bulmak oldukça zor hale gelmişti. 3 saat içerisinde değişen fiyatlara tepki gösteren vatandaş, ayçiçek yağı almak istediğinde elleri boş bir vaziyette marketten çıkar oldu. Yaşanılan bu durum yeterli üretimin yapılmadığını akıllara getirirken yanıt, artan enflasyon yüzünden tarlasına gidemeyen çiftçilerden geldi. 2022 yılında yaşanılan gıda kriziyle alakalı büyük tepkilerin oluşmasının ardından, hükümet olaya et attı. Gıda krizinde yaşanılan tepkilerin artması, çiftçilerin kendi tarlalarını ekemedikleri göz önüne alındı ve konuyla alakalı ciddi krizlerin artmaması için hükümet tarafından hibe kozu oynandı. Düşünülen projeler kapsamında, çiftçilerin tarımsal üretiminin artmasına yönelik ve akabinde üretilen ürünün hasat sürecinden sonra işlenmesine yönelik projelerin geliştirildiği bilgisi verildi. Atılan bu adım bazı tarım uzmanları tarafından ‘geç kalınmış’ bulundu.

Marketlerdeki gıda kuyruğu hükümeti hareke geçmeye zorladı

Yaşanılan krizli günlerin ardından, gıda noktasında yeterli üretimin olunmadığını düşünerek ayaklanan halk, Türkiye’nin gündemini belirledi. Ekmek ve yağ alımında oluşan uzun kuyruklar, buğday, arpa ve ayçiçeği gibi ürünlerde kriz yaşayan iki ülkeye bağlı kalındığının bilinmesi, ileriki dönemlerde herhangi bir kıtlık döneminin yaşanma olasılığı üzerine tepkilere maruz kalan hükümeti harekete geçti. “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Karar” dün gece Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan bilgiler doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararına göre, mevcut tarım arazilerinin kullanılan alanlarının etkinleştirilmesi ve uygun ekim planlarının yapılması, tarıma uygun olmayan alanları değerlendirme çalışmalarının yapılması başta olmak üzere, bitkisel üretimin arttırılmasına yönelik çalışmaların başlatılacağına yönelik kararları açıkladı.  169 milyon tl bütçe ayrılarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayladığı projelere verilerek çalışmaların yürütüleceğine dair bilgi verildi. Konuyla alakalı bir yorum da Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez’den geldi. Yapılması planlanan proje kapsamında, projeye ‘olumlu’ bakıldığını söylese de, geç kalındığına vurgu yaptı. Konuyla alakalı, “4.2 milyon hektar araziyi çiftçi ekmekten vazgeçmişse onları yeniden üretime döndürmek gerekiyor. Onun için de girdi maliyetlerini düşürmek, desteği zamanında vermek, çiftçinin kâr ederek o alanları yeniden ekmesini sağlamak lazım” şeklinde konuştu.