Amerikan Merkez Bankası Fed tarafından açıklanan enflasyon oranları ve 50 puanlık yeni baz ile birlikte altın fiyatları için oldukça gergin bir hafta geçirildi. Uluslararası piyasalarda altının bütün hafta değer kaybı yaşaması ve dolar seyrini takip etmesi ise tedirgin bir sürecin başladığının habercisi oldu ve gözler içerisinde bulunduğumuz haftaya çevrildi. Altın ile ilgili açıklanacak her haberi takip eden uluslararası piyasalar da geçtiğimiz hafta açıklanan ABD enflasyon verilerine göre politikalar izlemeye başladı.

Altın haftayı düşüş ile kapattı

Fed tarafından açıklanan enflasyon kararı ile birlikte alına ekonomik sıkılaştırma politikaları dolar gibi bazı dövizlere yaramış gibi görünürken öte yandan bu sıkılaştırma kararının açıklanması ile birlikte altın fiyatları tüm piyasalar için düşüş yaşamaya başladı. Özellikle spot altın Fed ve diğer merkez bankaları tarafından alına enflasyonla mücadele kararları ve buna bağlı gelişen sıkılaştırma politikası ile Nisan ayının ortasından beri altında düşüş yaşanmasına neden oldu. Öte yandan dolar ise  haftadır uygulanan bu kararlar ile tekrar yükseliş serisi yakalamış oldu. Bu ise dolar bazında işlem yapan merkez bankalarının altın ve değer arasında yaşanan değer değişimini yakındna takip etmesini sağladı. En büyük zararı aldığı düşünülen Çin ise alacağı politikaları geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon verileri ve altın değerlerinin düşüşü üzerine yoğunlaştırarak yeni bir yol çizmeye hazırlanmaya başladı.

Uluslararası bir bekleyiş devam ediyor

Fed tarafından açıklanan veriler yalnızca ABD çapında bir etkiye sahip değil. Aynı zamanda birçok farklı ülkenin merkez bankası açıklanan bu verileri takip ederek yeni politikalar oluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Fed tarafından açıklanan enflasyon verileri sonrasında Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler yeni yol haritaları oluşturmaya başladı. Özellikle pandeminin gelişi ile ithalat ve ihracat rakamlarında sorunlar yaşanmaya başlayan Çin için açıklanan tabloya bakıldığında ise genel bir ticaret trafiği düşüşü görülüyor. Bu durum em üretime zarar veriyor hem de Çin için yeni bir yol izleme zorunluluğu doğuruyor. Altın eğer yakın zamanda değer kaybını durdurarak değer artışı yaşayamazsa bu durum yalnızca bu gibi ülkeleri değil ülkemizi de etkileyecek bir durum.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş tarih verdi. Dolar ve gram altın o tarihte ne kadar olacak?

Fed enflasyon verileri bizi niçin ilgilendiriyor?

Ülkemiz ticari trafik bakımından orta bir noktada olduğundan birçok ülke ile ticaret yapmakta. Yapılan ticaretler dolar üzerinden yapılıyor ve bu durum da dolarda artış ya da azalış durumlarının 1Türkiye tarafından ithal edilen ürünlerde ve ihraç edilen ürünlerde yankı yaratmasını beraberinde getiriyor. Öte yandan ülke çapında geniş bir rezervi olan ve uluslararası piyasada artışı ile ekonomi koruma politikamıza yardım eden altının düşüşü ile ithal edilecek ürünlere gelecek olan dolar bazlı zamların yansıması gibi durumların ortaya çıkacak oluşu ise Türkiye tarafından izlenecek enflasyon önleme çalışmasına da zarar vermiş oluyor. Doları güvenli aralıkta tutmak isteyen Türkiye için ise hem altının düşüşü hem de doların yükselişi enflasyonun sıkıca tutulmasını engelleyerek anlık enflasyon artışına neden olabilir.

Gözler önümüzdeki günlere çevrildi

Geçen hafta açıklanan veriler kapsamında durumun etkilediği ekonomilerin tamamı merkez bankaları bazında farklı yol haritaları izlemeye baladı. Bu hafta sonuna kadar açıklanacak herhangi bir gelişme ya da uluslararası borsada altının oturacağı değer aralığı da izlenen politikalara yeni bir yön kazandıracak. Bu nedenle borsaların haftalık kapanışı ve hafta sonunun gelişi ile yeni yol haritaları ve ekonomik hamleler belirlenmiş olacak. Beklenen durumlar arasında Fed tarafından yeni bir 50 puanlık baz açıklaması da var. Açıklamanın Çarşamba günü gelmesi bekleniyor.